Gündem Kaçakçılara ‘Arap’ tuzağı

Kaçakçılara ‘Arap’ tuzağı

28.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

‘Arap kültürü’ kursu alan iki polis Arap turist gibi irtibata geçtiği tarihi eser şebekesini çökertti. Operasyonda, 1239 parça tarihi eser ele geçirildi

Kaçakçılara ‘Arap’ tuzağı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, özellikle zengin Araplara tarihi eser satan bir şebekeyi belirleyince teknik ve fiziki takip başlattı. Şebeke üyelerinin yakalanmamak için çok dikkatli çalıştığı ve alıcı olduğuna emin olmadan müşteriyle buluşmadığı anlaşılınca, polis Arapça bilen iki personeli operasyon için hazırlamaya başladı. Polisler Arap kültürünü öğrenmeleri için kursa gönderilirken, Kaçakçılık Şube Müdürlüğü’nde çalışan arkeolog polisler de operasyona hazırlanan polislere tarihi eser bilgisi verdi.

Haberin Devamı

İki şebeke üyesi yakalandı

Kurs sürecinin ardından 2 polis, tarihi eser kaçakçılarıyla irtibata geçti. Kendilerini Arap iş adamı olarak tanıtan polisler görüşmelerde güven sağlamayı başardı. Şebeke üyeleri, ellerindeki tarihi eser fotoğraflarını polislere gönderip, pazarlığa başladı. Anlaşmanın sağlanmasının ardından buluşma için adres belirlendi. Arap kıyafetleriyle buluşma noktasına giden ekip, tarihi eserleri görünce operasyonu başlattı. Tarihi eserleri satmaya çalışan 2 şebeke üyesi gözaltına alınırken, şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda bin 239 parça tarihi eser ele geçirildi.

Kaçakçılara ‘Arap’ tuzağı

Roma dönemi eserleri

Operasyonda, Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen mezar steli ve 8 mermer heykel, farklı dönemlere ait olan 485 gümüş ve bronz sikke, değişik form ve ebatlarda 745 bronz ve metal objenin yanı sıra av tüfeği ile 47 fişek ele geçirildi.