Gündem Kaçırılan yardım görevlileri döndü

Kaçırılan yardım görevlileri döndü

17.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de kaçırılan iki İtalyan yardım görevlisi Türkiye üzerinden ülkelerine döndü. İtalyan basını rehineler için 12 milyon dolar fidye verildiğini öne sürdü

Kaçırılan yardım görevlileri döndü

Suriye’de geçen yaz kaçırıldıktan sonra perşembe günü serbest bırakılan İtalyan yardım gönüllüleri Greta Ramelli ve Vanessa Marzullo, dün sabaha karşı ülkelerine getirildi. İtalyan hükümetine ait özel bir uçakla Roma’nın ikinci havaalanı Ciampino‘ya ulaşan iki İtalyan yardım gönüllüsünü, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni karşıladı. Türkiye’den kalkan bir uçakla İtalya başkenti Roma’ya uçan Ramelli ve Marzullo’nun aileleriyle evlerine gitmeden önce sağlık kontrolünden geçecekleri, ardından Roma savcılığında kaçırılmalarıyla ilgili açılan soruşturmada ifade verecekleri belirtildi.

Katar aracılık yaptı
Kuzey Birliği Partisi lideri Matteo Salvini, iki genç kadının serbest kalması için İtalyan hükümetinin El Nusra Cephesi’ne 12 milyon dolar fidye ödediğini iddia etti. İtalyan medyasında ise 15 milyon dolar fidye ödendiği ve görüşmelere Katar’ın aracı olduğu öne sürüldü. Ancak Dışişleri Gentiloni, bu iddiaları reddetti. İtalyan Dışişleri Bakanlığı, kadınların serbest kalmasının “İtalya’daki ekip tarafından gerçekleştirilen yoğun çaba sayesinde” gerçekleştiğini belirtti. Gentiloni’nin başta fidye iddiası olmak üzere, yardım gönüllüsü genç kadınların serbest kalmasına ilişkin parlamentoya bilgi vereceği ifade edildi. İtalya daha önce rehineler için fidye ödemişti.
Horryaty Projesi kapsamında satın aldıkları acil insani yardım ve gıda yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için temmuz sonlarında Halep’e giden 21 yaşındaki Vanessa Marzullo ve 20 yaşındaki Greta Ramelli’nin ağustos ayının başında kayboldukları açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Çarşaflı video

Kendilerinden uzunca bir süre haber alınamayan genç kadınların yeni yılın ilk gününde 17 Aralık tarihli bir videosu yayınlanmıştı. Bu videoda kara çarşaf içindeki kadınlar, Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki İtalyan hükümetinden kendilerini kurtarmaları için yardım isterken görülüyordu.