Gündem ‘Kaçma şüphesi olmayan’ firariler!

‘Kaçma şüphesi olmayan’ firariler!

16.01.2010 - 00:38 | Son Güncellenme:

“Kurban soruşturması”nda şüpheliler firardayken, mahkeme, “Şüphelilerin kaçma ihtimallerinin bulunmaması” gerekçesiyle tutuklama kararını kaldırdı

‘Kaçma şüphesi olmayan’ firariler

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü “Kurban soruşturması” kapsamında haklarında tutuklama kararı çıkarılan ve daha sonra tutuklama kararı kaldırılan aralarında LÖSEV Başkanı Üstün Ezer ile Deniz Feneri Derneği Başkanı Mehmet Cengiz’in de bulunduğu altı kişi hakkında verilen karardan çarpıcı bir ayrıntı çıktı.
Şüpheliler firardayken onların “firari” durumlarını sonlandıran Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklama kararının kaldırılmasına “şüphelilerin sabit ikametgâh sahibi olmalarını ve kaçma ihtimallerinin bulunmamasını” gerekçe gösterdi.
Böylece mahkeme, tutuklama kararının ardından kaçan şüphelilerin “kaçma ihtimallerinin olmadığı” yorumunu yapmış oldu. Kurban kesimi ihalelerine fesat karıştırdıkları iddiasıyla başlatılan soruşturmayı yürüten savcılar, tutuklanması istenen ancak mahkemeden serbest bırakılan Mehmetçik Vakfı Başkanı Salih Güloğlu, LÖSEV Başkanı Ezer, Deniz Feneri ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Cengiz, TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, Akif Emre Yalçınkaya, Cengiz Baştuhan, Vahdettin Yılmaz, Ali Algüler, Murat Ünver, Mustafa Sevilmiş ve Arif Uzun’un tutuklanması için itiraz etti. İtirazı kabul eden Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, 4 Ocak’ta 11 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarttı.
Güloğlu, Yalçınkaya, Baştuhan ve Uzun, karar uyarınca 5 Ocak’ta Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nce tutuklandı. Mahkeme, Ünver’i serbest bıraktı.
Şüphelilerden Ezer, Cengiz, Yavuz, Yılmaz, Algüler ve Sevilmiş, haklarındaki yakalama kararına rağmen yedi gün içinde yakalanamadı. Deniz Feneri Derneği Başkanı Cengiz’in, tutuklama kararı çıkmadan önce yurtdışına kaçtığı iddia edildi.
Tüm aramalara rağmen “adreslerinde bulunamayan” altı şüphelinin avukatları tutuklama kararına itiraz etti. Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, bu itirazı 11 Ocak’ta kabul etti. Şüpheliler “firari”yken mahkemenin, tutuklama kararının kaldırılmasına “şüphelilerin sabit ikametgâh sahibi olmalarını ve kaçma ihtimallerinin bulunmamasını” gösterdiği anlaşıldı.