Gündem KADEM onlara umut oldu

KADEM onlara umut oldu

31.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden 1 yıl geçti.

KADEM onlara umut oldu

GÜLDEN ÇOKTAN Kahramanmaraş - Kimi ailesini, kimi çocuklarını, kimi eşini, kimi akrabalarını, kimi komşularını kimi de anılarla dolu evlerini kaybetti. Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), deprem bölgelerindeki konteyner kentlerin içinde kurduğu Kadın Destek Merkezleri ile depremzede kadınları yalnız bırakmadı. Felaketin yıl dönümünde KADEM Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Kahramanmaraş’ta bulunan BAYKAR Konteyner Kent ve Hatay’daki Üsküdar Konteyner kentte bulunan Kadın Destek Merkezleri’ndeki kadınlarla bir araya geldi.

Haberin Devamı

Depremlerde 13 milyon kişinin doğrudan etkilendiğini, 50 binin üzerinde insanın ise hayatını kaybettiğini söyleyen Gümrükçüoğlu, ülke olarak çok büyük bir sınav verildiğini ve dayanışma ruhunun çok güzel sergilendiğini söyledi. Gümrükçüoğlu, KADEM olarak akaryakıttan barınmaya, giysiden gıdaya pek çok yardımı bölgeye ulaştırdıklarını vurgulayarak şunları dedi:

6000 kadına destek

“Devletin de pek çok desteği oldu. Bu sebeple kısa sürede çadır kentler, konteyner kente döndü. Depremin üçüncü haftasında Kadın Destek Merkezini kurduk. Depremzede kadınların talepleri doğrultusunda kurslar açarak, etkinlikler organize ederek, ihtiyaçların karşılanması için gayret sarf ettik. Kahramanmaraş’ta 271 kadın açılan atölyelerden ve kurslardan destek alırken, 6 Şubat’tan bugüne ise 5700’ün üzerinde kadına destek verdik.”

Haberin Devamı

‘Umudum bitmişti’

Merkezlerde açılan kurslara katılan kadınlar, acılarını paylaşarak hayata bağlandıklarını söylüyor. Depremde ablası ve yeğenini kaybeden Sultan Dana “Burası bana abla oldu, kardeş oldu. Beni dinlediler. Ben ablama çok düşkün birisiydim, yeğenimi de kaybettim onunla. Buraya geldikten sonra her şey bambaşka oldu, her şey değişti. Umudum bitmişti. Aileme, hayatıma odaklanamıyordum. İyi ki varsınız, bize büyük destek oldunuz” dedi.

 

 

Yazarlar