Gündem Kadın gözünden yorumlanan tarih

Kadın gözünden yorumlanan tarih

09.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şarkıcı, sunucu Pınar Ayhan’ın tasarladığı, gazeteci ve araştırmacı Banu Mertyürek Güler’in metinleştirdiği, Gülçin Onbaşıoğlu’nun proje kordinatörlüğünü üstlendiği, ‘Orada Duruverseydi Zaman’ Türkiye tarihinin perdelerini sahnede aralıyor. Yaklaşık 2 yıllık bir hazırlık sürecinin ardından oyun geçtiğimiz hafta prömiyerini yaptı.

Kadın gözünden yorumlanan tarih

Çanakkale Savaşı, Karadeniz Vapuru, Özsoy Operası ve Köy Enstitüleri’ne ilişkin konuların anlatıldığı ‘Orada Duruverseydi Zaman...’ adlı oyundaki hikâyelerini nasıl biriktirdiğini Ayhan, şöyle ifade etti: “Ben aşina olduğum 20. yüzyılı anlama ihtiyacı duydum ve okumalara Çanakkale’den başladım. Daha sonra yaptığım araştırmalar beni daha çok heyecanlandırdı ve meraklandırdı. Böylece oyunda yer alan konular ortaya çıktı.”

Ayhan, oyun ekibinde kadınların baskın olduğunu da şöyle anlattı: “Bu zamana kadar tarihi oyunlarda, tarihe hep erkek gözü ile bakılmış. Oysa bu oyunun arka planında tamamen kadınlardan oluşan bir ekip var. Kadın gözünden tarihe bakıyor, kadın gözünden yorumluyoruz. Ve oyundaki meddah anlatış tarzını sahnede bu sefer bir kadın üstleniyor. Bu oyunu diğer oyunlardan ayıran diğer bir önemli özelliği ise seyirciye Cumhuriyet’i Cumhuriyet’in hangi şartlarda kurulmuş olduğunu yeniden hatırlatıyoruz. Bunu yaparken de izleyicinin tüm duyularına hitap ediyoruz, bu yüzden de izleyiciler tarafından çok sevildi.”