Gündem Kadına şiddete elektronik takip

Kadına şiddete elektronik takip

20.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hazırlanan yasa taslağına göre, eşine şiddet uygulayan erkekler elekronik kelepçeyle takip edilecek. Sadece evli kadınlar değil, şiddet gören nişanlı, sevgili, ayrılmış tüm kadınlar gerektiğinde korunmaya alınacak

Kadına şiddete elektronik takip

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşine şiddet uygulayan ve evden uzaklaştırma cezası alan erkeğin, altyapısı Adalet Bakanlığı’nca hazırlanacak olan “elektronik kelepçeli teknik izleme sistemi” ile takip edileceğini açıkladı. Bakanlığın hazırladığı taslağa göre, özgürlüğün engellenmesi bile şiddet sayılacak. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ile beraberindekileri kabul eden Şahin, İçişleri ve Adalet bakanlıklarının desteğiyle yeni bir taslak çalışması yaptıklarını söyledi. Şahin şöyle devam etti:

Çıkacak ilk yasa
“Özellikle Ayşe Paşalı cinayetinde bu kadar şey yapılmasına rağmen ‘Neden devlet koruyamadıyı’ masaya yatırdık. Sahada yaşadığımız tecrübeyle yasal altyapıyı güçlendiriyoruz. Kolluk kuvvetlerinin oradaki yetkisini artırıyoruz. Aile Mahkemelerine yetki devri veriyoruz. En önemli şey, elektronik kelepçeyle izleme takip sistemini kuruyoruz.
Birçok AB ülkesinin yaptığı gibi teknik bir takip sistemi oluşturacağız. Kadını, canı koruyacak şekilde bütün gücümüzü seferber edeceğiz. Yasal altyapımız hazır. Meclis açılır açılmaz çıkacak ilk yasa budur.”

Gereği yapılacak
Taslağın sivil toplum örgütlerine gönderildiğini, kanunun ismi dahil, birçok konunun gelecek önerilerle yeniden ele alınacağını belirten Şahin, “Tedbir kararına rağmen bir şekilde kadına ulaşmaya çalışıyorlarsa elektronik kelepçe sistemi devreye girecek. Karara uymuyorsa gereği yapılacak” dedi. Şahin, sistemin “elektronik teknik izleme sistemi” olarak isimlendirildiğini belirterek, “Kelepçe olur, farklı bir sistem olur ama bilimsel teknik bir izleme sistemi oluşturulacak” diye konuştu.

Taslakta şiddet tanımı
Şahin’in, bakanlığa gelir gelmez önceki çalışmaları revize ederek hazırlattığı taslakta, Ailenin Korunmasına Dair Kanun’un isminin, “Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Taslağı” olarak değiştirilmesi öngörüldü.
Taslakta, şiddet “Bireyin, fiziksel, cinsel, ekonomik veya psikolojik zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, toplumsal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranış” olarak tanımlandı. Taslakta özetle şu önlemler yer alıyor:
- Şiddete uğrayanlarla birlikte uğrama tehlikesi bulunanların da korunacak. Sadece eşler değil, kadın, çocuk, eş, nişanlı ya da sevgili olarak yakın ilişki içerisinde yaşayanlar, evliliği ya da birlikteliği bitmiş bütün bireyler ve diğer aile bireyleri de korunacak. Mevcut düzenleme ise nişanlı, sevgili ya da ayrılmış eşe korunma imkânı sağlamıyordu.

Söz ve davranış yasağı
- Aile mahkemesi, şiddet ya da şiddet ihtimali halinde mevcut kanunda da bulunan “şiddete yönelik söz ve davranışta bulunmama, konuttan uzaklaştırma, konut, okul ya da işyerine yaklaşmama, iletişim araçları ile rahatsız etmeme, silah ve benzerini araçlarını kolluğa, kamu görevlisiyle mesai dışında kurumuna teslim etme, alkol ve uyuşturucu kullanarak yaklaşmama, muayene ve tedavi olma” tedbirlerini, 6 aylığına alabilecek.
- Hâkim, barınma yeri olmayanlara uygun barınma yeri sağlayacak. Bu yer gizli tutulacak. Gizliliğe uymayan yargılanacak.

Devlet nafaka verecek
- Nafaka imkanı yoksa, bakanlıktan günlük ödenecek maddi yardım yapılacak. Bakanlık, ödediği miktarı, şiddet gösterenden tahsil edecek. İmkân varsa şiddet uygulayandan talep olmasa da tedbir nafakası alınacak.
- Mağdurun, kamu kurumunda çalışması halinde iş yerinin ya da alanının değiştirilmesine karar verebilecek.
- Mağdur fiziki korumaya aldırılabilecek.- Kararlar, duruşma yapılmadan verilecek.
- Tedbir kararlarına uymayan, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişi 4 aydan 8 aya kadar hapse mahkum edilecek. Hakim, CMK’nın tutuklamaya ilişkin hükümlerine bağlı olmadan kararı verebilecek.
- Fiziki korunma tedbirine karar verilmesi halinde, kolluk ne tür bir koruma uygulamayacağını belirleyecek. Koruma tedbir kararlarının takibi, teknik araç ve yöntemler kullanılmak suretiyle de izlenebilecek. Bu hüküm, elektronik kelepçe dahil birçok yöntemin kullanılmasına olanak tanıyacak.

Haberin Devamı

‘Verecek çok mücadelemiz var’
Aile ve Sosyal Politikalar Fatma Şahin, makamında TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ile beraberindeki heyeti de kabul etti. Şahin, “74 milyonunun mutluluğunu önemseyecek sosyal politikaları hayatın bir parçası haline getirmemiz gerekiyor” dedi. Şahin, Boyner ile kadın politikaları alanında büyük bir mücadele verdiklerini ve daha çok mücadele vereceklerini anlattı. Boyner de kadın cinayetlerinde ürkütücü artışa dikkati çekti.
ANKARA Milliyet

‘Çok aktif olacağız’
Bakan Şahin, Haklı Kadın Platformu üyesi Emel Armutçu ile Tijen Mergen’i de kabul etti. Şahin bakanlığının çok aktif hale geleceğini belirterek, “Kadın sorunlarını kendi sorunumuz gibi gören bir anlayışla yola devam edeceğiz. Çünkü kadını yalnızca ‘sorun’muş’ veya yalnızca ‘cinayet’miş gibi algılanması doğru değil” dedi.
ANKARA Milliyet