Gündem Kahraman Alemdar vapuru kitap oldu

Kahraman Alemdar vapuru kitap oldu

27.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kurtuluş Savaşı'nda tek deniz çarpışmasına sahne olan ve Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki Ankara Hükümeti'nin bir itilaf devletiyle imzaladığı ilk anlaşmasının zeminini hazırlayan kahraman Alemdar römorkörü için Dışişleri Bakanlığı resmî belgelerle ilk kez kitap yayınladı.

Kahraman Alemdar vapuru kitap oldu

Gökhan Karakaş - Türkiye ve Fransa'daki diplomatik arşivlerden elde edilen belgelerle “100. Yılında Alemdar Vapuru Olayı” kitabını yayına hazırlayan Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Şencan Gürtunca, "Dışişleri Bakanlığı arşivindeki 40 belgeye, Fransa Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen 16 belge eklendi. Kitabımız Türk diplomatik arşivinin, başka bir ülkenin diplomatik arşivinin işbirliğiyle oluşturulan ilk eser oldu" dedi.

Haberin Devamı

Kahraman Alemdar vapuru kitap oldu

Alemdar’ın son kaptanı Refik Akdoğan. /  Doç. Dr. Gürtunca, Alemdar’ın son kaptanı Refik Akdoğan’a verdiği sözü yerine getirmenin huzurunu yaşadığını söyledi.

İki yanlış düzeltildi

Resmî belgelerle hazırlanan kitapta, çatışmanın 27 Ocak’ta yaşandığı ve Fransız gemisinin C80 muhribi olduğu ortaya çıkartılarak iki yanlış düzeltiliyor.

Gürtunca, "Osmanlıca ve Fransızca belgeler o dönemde telgrafla iletildiğinden zamanın güç koşulları içinde yazım yanlışları oluştu. Anlam değişikliğine yol açmadan düzeltmeye çalıştık. Tarihsel bir yanılgı olarak Kurtuluş Savaşı'nın denizdeki tek çatışmasının 6 Şubat'ta yaşandığı sanılıyordu. Oysa Rumi takvimin miladiye çevrilmesi sırasında yaşanan hatayı düzelttik ve 27 Ocak olduğunu kanıtladık. Diğer yandan, Alemdar'ı esir alan savaş gemisinin bilindiği gibi C27 muhribi değil, C80 muhribi olduğunu kayıtlara geçirdik" ifadelerini kullandı.