Gündem Kahraman Süeda canından can verdi

Kahraman Süeda canından can verdi

11.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Lösemi hastası 6 yaşındaki Buğlem Yılmaz’a bağışladığı ilikle hayat veren 17 yaşındaki lise öğrencisi Süeda Yılmaz, “Hiç korkmadım. Geri adım atmayı da düşünmedim. Siz de bağışta bulunup çocuklara umut olun” çağrısı yaptı...

Kahraman Süeda canından can verdi

Lösemi AML tedavisi gören altı yaşındaki Buğlem Yılmaz bu hastalıkla 2.5 yaşındayken tanıştı. Gördüğü kemoterapi sonrasında sağlığına kavuştu ama geçtiğimiz yaz hastalığı yeniden nüksedince doktorları ilik nakli yapılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Geçen hafta 17 yaşındaki akrabası Süeda Yılmaz’dan alınan ilikle nakil yapılan küçük kız şimdi iliğin vücuduna uyum sağlaması sürecinde. Aile yakınlarından Ayşe Alaköprü yaşananları şöyle anlattı: “O dönem kemoterapi ile atlatmıştı ama yeniden rahatsızlanınca ilk olarak Hacettepe Tıp Fakültesi’ne getirildi. Taramalar sonunda hastalığının nüksettiğini tespit ettiler. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi’ne getirdik burada tedavisine yeniden başlandı.”

‘Hiç korkmadan geldi’

Burada yapılan işlemler sonucunda küçük kızın ilik nakli olmasına karar verildiğini söyleyen Alaköprü şöyle devam etti: “Bu süreçte üç kür kemoterapi gördü. Buğlem’in iki ablası var ama ikisinin de ilikleri uymamıştı. 17 yaşındaki babasının kuzeni olan Süeda’nın iliği uygun bulundu. İlik bağışından son anda vazgeçen çok insan olduğunu duyduk ve Buğlem’in annesi de acaba Süeda vazgeçer mi diye çok korkuyordu. Ama o hiç korkmadan geldi ve iliğini verdi. Nakil oldu. Buğlem şu anda annesiyle birlikte Kemik İliği Ünitesi’nde kalıyor. Yaklaşık 2.5 ay burada kalacak. Bu dönemde vücudu nakledilen iliğe alışacak. Kemik iliği alındığı gün Süeda’nın biraz beli ağrıyordu ama onu bile dert etmeden ‘Bu ağrı Buğlem’in çektiklerinin yanında ne ki. Bir ağrı kesici alırım geçer’ dedi.”

Haberin Devamı

‘Benim için dayan’

Süeda’nın işlemleri sürerken Buğlem’in görüntülü aradığını anlatan Alaköprü, “Süeda’ya ‘abla benim için biraz daha dayanır mısın? Kanını alınca iyi olacağım değil mi?’ diye sordu. O anlar çok duygusaldı” dedi.

Kahraman Süeda canından can verdi

Süeda Yılmaz da şunları söyledi: “Biz Buğlem’in ailesiyle akrabayız ama çok yakın değildik. Buğlem’in hasta olduğunu ve ilik arandığını duyunca ben de baktırdım. Benim iliğim yüzde 100 uyumlu çıktı. Çok sevindim ve hiç korkmadım. Geri adım atmayı da düşünmedim. İlik bağışında bulunmaları için herkese sesleniyorum. Çok küçük yaşta çocuklar bu hastalıklarla uğraşıyor ve onların hayatlarını kurtarmak bizim elimizde.”

Akrabadan nakilde yaş sınırı yok

İlik bağışında akraba arasında yapıldığında yaş sınırı bulunmuyor. Ama Türk Kök’e ilik bağışında bulunmak için 18-50 yaş arasında olma zorunluluğu var.