Gündem Kalem meraklıları için cennet

Kalem meraklıları için cennet

03.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çırağan Sarayı’nda başlayan kalem festivali ‘Penfest’ kalem tutkunlarını bir araya getiriyor. Dünyanın dört bir köşesinden kalemler, atölyeler, sanatçı söyleşileri meraklılarını bekliyor.

Kalem meraklıları için cennet

Kaleme aldığım bu haber, kalem düşkünlerini yakından ilgilendiriyor, o yüzden çalakalem yazmaya gelmez... İstanbul dünyada örneğine pek rastlanmayan bir kalem festivaline ev sahipliği yapıyor. Dünyaca ünlü kalem üreticileri, sanatçılar ve koleksiyonerler dün Çırağan Sarayı’nda başlayan kalem festivali ‘Penfest’ için bir araya geldi.

Hemen hemen tüm ünlü kalem markalarının yer aldığı festivalde, hem satış yapılıyor, hem de kaligrafi sanatının incelikleri atölye çalışmalarıyla ziyaretçilere aktarılıyor. Söyleşilerin de yer aldığı festivalde meraklılar Mürekkep Bar’da değişik mürekkepleri deniyor.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı ve AK Parti Milletvekili Prof. Nabi Avcı, yazar Doğan Hızlan, ünlü kalem markası Parker’ın kurucusu George Parker’ın üçüncü kuşak torunu Geoffrey Parker ve markakalem.com’un kurucusu Faruk Atalar festivalin açılışını dolmakalem şeklindeki bir pastayı keserek yaptı.

Yılların hayali...

Bugün de devam edecek festivalin arkasındaki isim Faruk Atalar... Heyecanlı gözüken Atalar, yıllardır sadece kalem tutkunlarını bir araya getirecek bir festival hayal ettiğini anlatıyor. Bu sene dövizdeki dalgalanmaya rağmen festivali yapmaya karar veren Atalar kalem meraklılarının büyük ilgisiyle karşılaştıklarını söylüyor. Festival biraz da teknolojiye rağmen kalem tutkusunun bitmeyeceğini anlatmaya yönelik.

Faruk Atalar’ın babası İlhan Atalar Kadıköy’deki Panel Kırtasiye’yi kurmuş. Sohbet ettiğimiz İlhan Bey hayatta tek hedefin para olmaması gerektiğini belirterek, ticaretteki düsturunu “Alsan beşe, satsan beşe, yine kalır sana ‘bişe’” diye özetliyor. Bu düsturla festival çok büyük satışlara sahne olmasa bile kalem tutkunları için önemli bir milat olacak. Belki gerisi de gelecek.

Cehennem ateş pahası!

Festivalin en ilgi çekici stantlarından birisi Akif Gözcü’ye ait. Akif Gözcü Kapalıçarşı’da Sevan Bıçakcı’nın yanında yetişen bir isim. Kendi adıyla el yapımı özel kalemler üretiyor. Bazen bir ay boyunca sadece bir kalem üzerinde çalıştığını anlatan Gözcü yılda 10 civarı kalem üretiyor. Pırlanta ve altınlarla süslediği kalemler ise hiç de ucuz değil. Cennet adını verdiği kalem 12 bin dolar, Cehennem ise 24 bin dolara alıcı bekliyor. Cehennem’in neden daha pahalı olduğu sorusuna Gözcü, “Cehennem için çok para harcamak gerekiyor” esprisini yapıyor. Gözcü bir kalemin üzerine ise Kalem Suresi’ni işlemiş.

Saraydan işlemeler

Kilk Kalem markasıyla festivale katılan Oruç Gazi Kutluer de el yapımı dolmakalem üretiyor. Kutluler Karatay Medresesi, Elhamra Sarayı gibi yapılardaki işlemelerden esinlendiği kalemlerin malzemlerini özenle seçiyor ve her ayrıntısını kendisi yapıyor. Elhamra serisindeki kalemlerin fiyatı ise 4500 TL civarında.

Kalem meraklıları için cennet

Akif Gözcü’nün sağ elinde Cennet, sol elinde Cehennem temalı kalem var.

Hattatlar şehri İstanbul

Nabi Avcı, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, Kuran-ı Kerim’de kalem üzerine yemin edildiğini hatırlatarak, “Bu şenlik gerçekten İstanbul’a çok yakıştı. Hattatlarımızın duymaktan pek hoşlandıkları bir söz vardır; ‘Kuran-ı Kerim Mekke’de nazil oldu, Kahire’de okundu, İstanbul’da yazıldı.’ Dolayısıyla İstanbul, hattatlarıyla, yazısıyla maruf bir şehir olmak itibarıyla böyle bir şenliği çoktan beri hak ediyordu” dedi. Aynı zamanda kalem koleksiyoneri olan Doğan Hızlan da çocukluğunda teyzesinin kalem hediye etmesi üzerine kaleme merak sardığını dile getirdi.

Kalem meraklıları için cennet