Gündem Kamu kurumlarına USOM ‘kalkanı’

Kamu kurumlarına USOM ‘kalkanı’

23.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, siber saldırılara karşı kamu kurum ve kuruluşlarının kesintisiz izlendiğini, zafiyet tarama ve tespit çalışmaları yapıldığını açıkladı.

Kamu kurumlarına USOM ‘kalkanı’

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) 2013’te kurulduğunu belirten Turhan, “2018 Eylül itibarıyla içerisinde zararlı yazılımlar ve oltalama amacıyla kullanılan 17 bin 590 zararlı bağlantı (URL, IP, domain) tespit edilerek kontrolleri yapılmış ve altyapı seviyesinde erişimi engellenmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Tehditleri önlüyor

CHP TBMM Başkanvekili Levent Gök’ün soru önergesini yanıtlayan Turhan, USOM’un siber tehditleri önlemek amacıyla alarm, uyarı ve duyuru faaliyetleri yürüttüğünü, kritik durumlarda yerinde müdahale ekipleriyle olayın kontrolünü ele aldığını ve siber olaylara müdahalede ulusal koordinasyonu sağlamak amacıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti. Turhan, yanıtında şunları ifade etti:

“Haftanın yedi günü ve kesintisiz olarak, ülkemizdeki kurum ve kuruluşların internete açık kaynaklarında açıklık ya da zafiyet incelemesi gerçekleştirmektedir. USOM faaliyetleri kapsamında, siber tehdit istihbaratı üretimi çerçevesinde kendi testleri sonucunda zafiyetlere ilişkin bilgiler tespit ettiği gibi ulusal ve uluslararası birçok farklı kaynaktan işbirlikleri kapsamında buna yönelik bilgiler de toplamaktadır. USOM’a gelen zafiyet bilgileri, gerekli incelemelerden geçirilmek ve işlemlere tabi tutulmak suretiyle teyit edilmektedir. Ulusal siber güvenliğin sağlanmasına yönelik görevler, Elektronik Haberleşme Kanununa eklenen hükümler kapsamında 17 Ağustos 2016’dan itibaren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde yürütülmekte olup bu tarihten itibaren ülkemizi hedef alan siber tahditlerin USOM koordinasyonunda bertaraf edilmesi sağlanmıştır.”

Haberin Devamı

Erişim engellendi

Yanıtta 2018 içerisinde kurum ve kuruluşlara kritik ve acil olarak ele alınması gereken tedbirlerle birlikte 2 bin 380 siber güvenlik bildirimi gönderildiği kaydedildi. 2018 eylül itibarıyla içerisinde zararlı yazılımlar ve oltalama amacıyla kullanılan 17 bin 590 zararlı bağlantı (URL, IP, domain) tespit edilerek kontrollerinin yapıldığı ve altyapı seviyesinde erişimin engellendiği belirtildi.

Kritik kurumları kesintisiz izliyorlar

Turhan şunları söyledi: “Siber saldırganların ülkemizdeki kamu kurumlarını, özel sektör ve vatandaşlarımızı hedef alarak bu amaçlarını gerçekleştirmelerinin önlenmesi için USOM tarafından, başka kritik kamu kurumları ve kritik kamu hizmetlerinin haftanın yedi günü, kesintisiz izlemesi olmak üzere, zafiyet tarama ve tespit çalışmaları sürdürülmektedir.”