Gündem Kan grubuna göre diyet nasıl yapılır?

Kan grubuna göre diyet nasıl yapılır?

18.04.2018 - 14:46 | Son Güncellenme:

Farklı metabolizma, yaş, cinsiyet kriterlerine göre şekillenen diyet listeleri son zamanlarda artık kan gruplarına göre yapılıyor. Eğer kan grubunuza göre diyet yapmak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey kan grubunuz ne ise ona uygun yiyeceklerle beslenmek olacaktır. Kişiler kan gruplarına göre beslenecekleri için aç kalmayacaklarından bu diyet türünü uyguladıkları için şanslı olacaklar. Şimdi de hangi gruba hangi yiyecekler uygun oluyormuş bir göz atalım.

Kan grubuna göre diyet nasıl yapılır

A grubundaki kişiler etden uzak durmalı

Kan grubu A grubundan olan kişiler, beslenmelerini asla anlık geçiştirmemeliler ve beslenmelerine dikkat etmeliler. Diyet listelerinde en çok soya proteinleri, tahıl ürünleri ve sebzeler bulunmalı. A kan grubunun üyeleri, organik ve doğal ürünle beslenmeye dikkat etmeliler. Metabolizmaları 0 grubunun tam tersi olduğu için bu kişiler kırmızı et yedikleri zaman enerji kaybediyorlar. A grubunun, enerji toplaması için bol proteinli besinler ve sebze ağırlıklı yiyecekler tüketmeleri gerekiyor. A grubundaki kişiler için etin bir yağ deposu hâline gelmesinin nedeni mide asidinin düşük olmasıdır. Ayrıca A grubundaki kişiler, süt ve süt ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durmalıdırlar. Bu gruptaki kişiler et yerine haftada 2-3 kere tavuk ya da balık tüketebilirler. Yani etin en az şekilde tüketilmesi ve sebze ağırlıklı besinler tüketmek A grubu üyeleri için uygun bir davranış olacaktır.

B grubu üyeleri için tavşan ve kuzu eti çok zararlı

B grubunun, diyet listesinde bulundurmaması gereken besinler; mısır, buğday, mercimek, susam ve fındıktır. Bu besinler B grubundaki kişiler için yorgunluk ve kan şekerinde düşme gibi problemlere yol açabilir. Çok aşırı olmamak koşulu ile süt ve süt ürünleri tüketebilirler ancak et için aynı şey geçerli değildir. B grubu üyelerinde, stres ve yorgunluk yapan kırmızı et yerine dana ve hindi eti tercih edilmedi gereken besinler arasındadır. Ancak bağışıklık sistemine zarar veren kuzu ve tavşan etinden kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Tavuk eti de B grubundaki kişiler için zararlı görülüyor. Deniz ürünleri olarak ıstakoz, karides, kalamar ve midye kesinlikle tüketilmemeli bunun yanında balık tüketilebilir. B grubu için, zeytinyağı oldukça yararlıdır. Sebzenin oldukça faydalı olduğu B grubundaki kişiler için bütün sebzeler tüketilebilir. Sadece domatesten uzak durmasında fayda var.

Haberin Devamı

Hem A hem B grubu dikkate alınarak oluşturulan AB grubu

Diyet listesi oluşturulurken en çok dikkat edilmesi gereken; kan grubudur. Çünkü bu gruba göre diyet listesi hazırlanırken hem A hem de B grubunun besinleri, göz önünde bulundurulmalıdır. A ve B grubu için yenilmemesi gereken besinler, AB grubu için de sakıncalıdır. Ancak diğer gruplara önerilmeyen domates bu gruptaki kişiler için rahatlıkla önerilebilir. AB kan grubuna göre diyet listesi oluşturulurken, et tüketmemeye özen gösterilmelidir. Aza da olsa tüketeceğiniz zaman mutlaka bir sebzenin yanında tüketmeniz gerekiyor. Kilo vermek istiyorsanız tüketmeniz gereken besinler deniz ürünleri, süt ürünleri ve sebzeler olacaktır. A grubunda olduğu gibi mide asidiniz düşük olacağından az ama sık sık yemeye özen göstermeniz gerekiyor. Dana ve sığır etinden mutlaka uzak durmalısınız. Ancak tavşan, kuzu ve koyun etini rahatlıkla tüketebilirsiniz. Aynı zamanda yoğurt, kefir ve yağı alınmış krema da tüketmekte özgürsünüz.

0 grubundaki kişiler süt ve süt ürünlerinden kaçının

0 grubuna ait kişiler için diyet listesi oluşturulurken, yağsız ve dondurulmamış kırmızı et, beyaz et ve balık olmalıdır. Süt ve süt ürünleriyle beslenmekten kaçınmalısınız. 0 grubundaki kişilerin kilo almasını sağlayan etmen buğday içerisinde bulunan glüten miktarıdır. Bu nedenle diyet listenizde buğday ve ürünlerinden uzak durmanız gerekiyor. 0 grubuna sahip olan kişilerin, metabolizma hızı düşüktür. Metabolizmanızı hızlandırmak için bol bol deniz ürünleri, iyotlu tuz, kırmızı et, karaciğer, ıspanak ve brokoli gibi besinleri diyet listenizde bulundurabilirsiniz. 0 grubunun midesindeki asit miktarı oldukça yüksektir. Bu nedenle eti kolayca sindirebilirler. Süt ve süt ürünlerine yatkın olmayan bu grup diyet listesinde süt ürünlerine ve yumurtaya yer vermemelidir. Kalp, kan ve damar sağlığını koruyacak olan yağlardan zeytinyağını tercih etmenizde fayda var. Kalsiyum ihtiyacını karşılayan süt ürünlerinin tüketilmemesi halinde vücuttaki eksikliğin giderilmesi için dışardan takviye edilmeli ve kalsiyum hapları kullanılmalıdır.