Gündem 'Kanalizasyonu açık, suyu akmayan köy kalmayacak'

'Kanalizasyonu açık, suyu akmayan köy kalmayacak'

08.03.2024 - 17:48 | Son Güncellenme:

"Yıllardır su sorunu olan mahallelerde su sorununu çözdük. Bunları daha önce niye yapmadılar peki? Benim önceliğim; kanalizasyonu açık, suyu akmayan köy kalmayacak." diyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Eğer bir köyde kanalizasyon açıktan akıyor ve onun yanında çocuklar oynayıp da hasta olması tehlikesi varsa, orada nereye ne oy çıktığının ne önemi var" şeklinde konuştu.

Kanalizasyonu açık, suyu akmayan köy kalmayacak

Mansur Yavaş, seçim çalışmaları kapsamında Çamlıdere ilçesinde Seçim Koordinasyon Merkezi açılışına katıldı. Yavaş'a, CHP'nin Çamlıdere adayı Mehmet Cengiz eşlik etti.

Haberin Devamı

Yavaş, 5 yıl boyunca farklı bir belediyecilik yaptıklarını belirterek, "Biz seçilmeden önce de ama 'Şu gelirse şu olur, bu gelirse böyle olur' dediler. Çünkü eski sistemi aynen devam ettirmek istiyorlardı. Dün AK Parti'li bir Belediye Meclis Üyesi veda konuşmasına şunu söyledi; 'İmar rantlarıyla ilgili çok şükür bu dönem bir şey olmamıştır' diyerek hepimize teşekkür etti. Dolayısıyla dürüst, namuslu bir şekilde yönetilebileceğini gösterdik. Eskisi gibi rantların dönmesi için sürekli karalamalar yaptılar. 2019'da hatırlıyorsunuz. 'İşçileri atacaklar, yardımları kesecekler, sayaçları, PKK'lılar sayacak' falan dediler. Neden yaptılar bunları? İcraatlarıyla ön plana çıksalar, diyeceğim bir şey yok. Sadece koltuklarını kaybetmemek için" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'4 BİNİN ÜZERİNDE İHALEYİ CANLI YAYINLADIK'

Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetiminden memnuniyet oranının yüzde 70 civarında olduğunu söyleyen Yavaş, "Allah nasip ederse sizlerin desteği ile yüzde 60'ın üzerinde rekor bir oyla seçiliyoruz. Dolayısıyla Ankara yönetimi değiştirmekle güzel yapmış değil mi? Bizde tam 1800 tane kuruluş var. Ortak akılla hareket ettiğimiz için yapacağımız işleri onlardan aldığımız görüşler doğrultusunda yapıyoruz. Hiçbir zaman, 'Ben akıllıyım' tavrına girmedim. Herkesin aklına ihtiyaç duyuyoruz, ortak bir akılda buluşuyoruz. 4 binin üzerinde ihaleyi canlı yayınladık. Türkiye'de bir ilktir. Meclis toplantılarını canlı yayınladık; ayrıca yaptığımız harcamaları kuruşu kuruşuna web sayfamızda görüyorsunuz. Çünkü ben sizin paranızı harcıyorum. Sizler bize bunu emanet ettiniz, biz de nereye harcıyoruz göreceksiniz. Yaptığımız projenin üzerine maliyetini asıyoruz" dedi.

'ÇAMLIDERE BARAJI'NDAN SU VERECEĞİZ'

Çamlıdere'ye itfaiye hizmet binası yaptıklarını söyleyen Yavaş, "43 köye ücretsiz internet, 12 adet yangın söndürme tankeri, 13 mahallede asbestli su boruları yenilendi. 177 bin metre yeni içme suyu hattı açıldı. Yıllardır su sorunu olan mahallelerde su sorununu çözdük. Bunları daha önce niye yapmadılar peki? Benim önceliğim; kanalizasyonu açık, suyu akmayan köy kalmayacak. Eğer bir köyde kanalizasyon açıktan akıyor ve onun yanında çocuklar oynayıp da hasta olması tehlikesi varsa, orada nereye ne oy çıktığının ne önemi var? Vicdansız olmak lazım, 'Buradan bana oy çıkmadı, yapmam' demek için. Yeminle söylüyorum bakmaz belediye. Herkesten eşit para alıyorsa herkese aynı hizmet etmek zorunda. Bir müjdem daha var, Çamlıdere'den Polatlı'ya suyu götürüyoruz. Çamlıdere'den Elmadağ'a da su götürdük. Gölbaşı ile Mamak arasında büyük bir hat yaptık. Bunların hepsi yüksek maliyetli. Çamlıdere Barajı'ndan sizler su alamıyorsunuz. Çamlıdere Barajı'ndan, Beypazarı tarafından buraya da hat vermek suretiyle projeye dahil ediyoruz. Yol üzerindeki bütün köylere de braşman (bağlantı hortumu) koyup, onların da suyunu vereceğiz. Çünkü işimiz gücümüz; görevdeyken ne yapabilirsek kar, bunlarla anılalım, başka bir şeyle anılmayalım" diye konuştu.

Haberin Devamı

'BELLİ Kİ BİR ŞEYLER PLANLANIYOR'

Açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yavaş, Bursa ve Ankara'da bilgileri dışında basılan kendi görsellerinin yer aldığı bayraklarla ilgili, "Biz bastırmadığımıza göre bir başkası neden yüklü miktarda afişi, bezi, bayrağı bastırır, bilmiyorum. Haber aldık bunu da özellikle duyurduk. Biz her seçim provokasyon yapılmasına alıştık artık. Belli ki bir şeyler planlanıyor. Ortaya çıkınca inşallah sizlerle paylaşırız. Bizim olmayacağımız yerlerde sanki bunları asacak veya üzerine bir şey yazacaklar. Bilmiyorum, olunca görürüz; ama bu saatten sonra sökmez artık bunlar" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

'ANKARA'DA FİİLEN SEÇİM BİTTİ'

Mansur Yavaş, Çamlıdere'deki seçim çalışmalarının ardından Kızılcahamam ilçesine geçti. Burada da CHP'nin Kızılcahamam adayı Coşkun Ünal ile beraber Seçim Koordinasyon Merkezi açılışına katılan Yavaş, alandaki vatandaşlara seslendi. Yavaş, seçim anketlerinin görüldüğünü belirterek, "AK Parti Genel Başkan Yardımcısı bile, 'Mansur Yavaş açık ara önde' diyor. Aslında Ankara'da fiilen seçim bitti. Rekor oyla geliyoruz. Sebebi şu; şeffaf davrandık. Bütün hesaplarımızı herkes görebiliyor. Kimseyi ayırmadık, herkesi kucakladık. Huzur geldi, bereket geldi. Dolayısıyla Ankara halkı icraatlarımızdan memnun. Eksiğimiz nedir? İlçe belediyesi ve belediye meclis üyeleri. İstiyorum sizden. Beypazarı'nda ikinci kez seçildiğim akşam, 'Bir daha aday olmayacağım' dedim ve olmadım. Bu sefer şimdiden söylüyorum. Bu benim son 5 dönemim. Benim elimden tutacak Coşkun'u seçerseniz 5 yıl doya doya hizmet edeceğiz size" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'KURSAĞIMIZDAN HARAM LOKMA GİTMEYECEK'

Kendisine yönelik karalama ve iftira kampanyalarının bugüne kadar fayda etmediğini ifade eden Yavaş, "Allah'a çok şükür daha bugüne kadar benim bir personelim savcılığa gitmedi. Biliyorsunuz, eski büyük trolü var Ankara'nın. Adını bile anmak istemiyorum. Bir mesaj atıyor, arkasından müfettiş geliyor ama rahatsız olmuyoruz. Geliyor, inceliyor ve bakıyor ki, soruşturacak bir husus yok. Yapılan iş doğru. Böylelikle aklanıyoruz. Allah'a bin şükür, bugünleri gösterdi. Aynı şekilde gidecek, kursağımızdan haram lokma gitmeyecek, yemeyeceğiz, yedirmeyeceğiz" dedi.

'DEĞİŞTİRMEDEN BAZI ŞEYLERİ ANLAYAMAZSINIZ'

Yavaş, pandemi döneminde ve bayramlarda Kızılcahamam'ın tüm köylerini gezdiklerini söyleyerek, "Amacımız hizmet etmek, amacımız sizin için çalışmak ve inşallah buna devam edeceğiz. Dediler ki; 'Ankara Büyükşehir Belediyesi değişirse, bu Mansur Yavaş küçücük bir belediyeyi yönetti. Burayı yönetemez.' Onlar, annelerinden büyükşehir belediye başkanı olarak doğmuş. Böyle bir kibir. Geldik, bütçemiz yarıya inmesine rağmen onların iki misli işler yaptık. Öncelikle acil işlere girdik ve yaptığımız çalışmalar sonunda, hem İngiltere'den 'Dünya Başkent Belediye Başkanları Ödülü'nü aldık hem de Amerika'da bir kuruluş 30 büyükşehir belediyesi içerisinden kredisi en yüksek belediye olarak Ankara Büyükşehir'i ilan etti. Dolayısıyla, değiştirmeden bazı şeyleri anlayamazsınız. Ben Kızılcahamam'da da değişimin zamanının geldiğine inanıyorum. Mansur Yavaş belediyeciliği nedir? Bunlar, sadece beton plastik zannediyorlar, sadece köprü zannediyorlar. Zaten onların hepsini eski dönem kadar yaptık. Ben bunları belediyecilik saymıyorum. Belediyecilik şöyle tarif edilir; 'Doğumdan ölüme kadar kentte yaşayan insanların tüm ihtiyaçları ile ilgilenen kurumdur' diye geçer. Yani eğer organize sanayiler geliştiği zaman faydası oluyorsa ki, oluyor. Pandemi döneminde gördünüz, esnaf perişandı. 6 milyonluk Ankara'da el ele verdik, hiç kimseyi aç ve açıkta bırakmadık. Esnafımızın hepsi ayakta kaldı" diye konuştu.

'33 BİN EMEKLİYE ELİMDEN GELEN DESTEĞİ YAPIYORUM'

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin emeklilere maddi destek sağladığını aktaran Yavaş, şöyle konuştu:

"Emeklilerin aldığı maaş, açlık sınırı altında. Bunların büyük çoğunluğu 70, 80 yaşında. Anında devreye girdim. Benden başka yapan yok. Şu anda sayı, yanlış bilmiyorsam 33 bine ulaştı. 33 bin emekliye düzenli şekilde destek olarak, az da olsa, çok da olsa, en azından aç kalmadan onların insanca ahir yaşlarında yaşamaları için elimden gelen desteği yapıyorum. Daha da yapmaya devam edeceğiz. Ekonomik kriz vardı geldiğimizde. Arkasından pandemi geldi. Baktık ki, insanların doğal gaz alacak paraları yok. Şu anda ben, 200 bin aileye doğal gaz veriyorum 3 yıldır. Benden başka koca Türkiye'de bunu yapan kimse yok. Ankara'da ihtiyacı olan hiç kimseyi üşütmüyorum. Hani PKK'lılar sayaç okuyacaktı, ne oldu? Kızılcahamam'ın delikanlıları okuyor, vatansever gençleri okuyor. Utanmadınız mı bunu söylerken, utanmadınız mı? Amaç bu koltuktan kalkmamaktı. İnsanların böyle bir belediye görmesini istemiyorlardı. Amaç buydu. Kızılcahamam'da 439 aileye doğal gaz desteği veriyoruz. 1332 aileye et desteği veriyoruz. 1011 kişiye kömür desteği veriyoruz."

'KIZILCAHAMAM'IN FAZLASI VAR, EKSİĞİ YOK'

Yavaş, daha sonra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile Kızılcahamamlı kadınlarla bir araya geldi. Kızılcahamam'ın bugün kendilerini mutlu ettiğine işaret eden Yavaş, "Orada şunu söyledim; 'Bizim elimizden tutacak bir belediye başkanına ihtiyacımız var.' Seçilmiş insanı yok sayıyorlar. Bu yanlış bir şey ama inşallah Ankara halkı bunu gördü 5 yıl boyunca. Biz hiç kimseyi kırmadan bugüne kadar geldik. En önemli özelliğimiz, sizlerden aldığımız paraları çöp projelere yatırmadan, ihtiyaç ne ise oralara harcamak. Bunu da her yerde açıklamak sureti ile farklı uygulamalar yaptık. Darda kalanın, üretenin yanında olduk. Amacımız; Kızılcahamam'a turist gelirken Beypazarı'nı kimse bilmiyordu. Ben kafaya taktım, 'Buraya turist getireceğim' diye. Ben ayrılalı (Beypazarı Belediye Başkanlığı'ndan), 15 yıl oldu. Her yıl 500 bin, 600 bin kişi gider. Kızılcahamam'ın fazlası var, eksiği yok ama elimizden tutan belediye başkanı olmadı. 5 yıl kaybettik. Şimdi inşallah Coşkun Başkanımı seçeceksiniz, el ele tutuşacağız" diye konuştu.

Kanalizasyonu açık, suyu akmayan köy kalmayacak

KIZILAY'DA KARANFİL DAĞITTI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çamlıdere ve Kızılcahamam ziyaretlerinden sonra eşi Nursen Yavaş ile Kızılay'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla karanfil dağıttı. Vatandaşlara selam vererek yürüyen Yavaş, sorunlarını dinleyerek, onlarla sohbet etti. Vatandaşın yoğun ilgisi ile karşılaşan Yavaş, onlarla fotoğraf çektirdikten sonra Kızılay'dan ayrıldı.