Gündem ‘Kandil’ operasyonu

‘Kandil’ operasyonu

17.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara polisi, dün sabaha karşı 161 adrese uyuşturucu baskını yaptı. Çete üyelerinin ‘Kandil’ dedikleri Hıdırlıktepe’de yapılan operasyonda 64 kişi gözaltına alındı...

‘Kandil’ operasyonu

Başkent polisi, kanlı bar baskınlarıyla gündeme gelen uyuşturucu çetesine şafak operasyonu düzenledi. 2 bin polisin katıldığı helikopter destekli operasyonda, çete üyelerinin “üs olarak” kullandığı ve “Ankara’nın Kandil”i olarak niteledikleri Hıdırlıktepe’deki gecekondulara baskın yapıldı. 9 tabanca ve yüklü miktarda esrar ele geçirilen operasyonda, çete liderlerinin de aralarında bulunduğu 64 kişi gözaltına alındı.
Liderliğini Arif Ö.’nün yaptığı uyuşturucu çetesi, Çankaya’daki üç gece kulübüne geçen yıl silahlı baskınlar düzenlemişti. Bar işletmecisi Yusuf Sönmez’in yaşamını yitirdiği bu baskınlarda, kulüp çalışanlarından da yaralananlar olmuştu. Arif Ö., baskınlardan aylar sonra İzmir’de yakalanmış ve tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Çetenin Pursaklar’daki çiftliğinde 1 ton esrar ele geçirilmişti.
Ankara polisi, aynı çetenin dışarıdaki uzantılarına dün sabah şafak operasyonu düzenledi. Yaklaşık 1 yıl süren teknik takibin ardından Ankara Başsavcılığı’nın talimatıyla harekete geçen polis, çetenin Çinçin, Hıdırlıktepe, Yenidoğan, Mamak, Pursaklar ve Esat’taki toplam 161 adresine baskın yaptı.
Yaklaşık 2 bin polisin görev aldığı operasyona, 2 polis helikopteri havadan destek verdi. Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay, operasyonu helikopterle havadan yönetti.

Zırhlı araçlarla girdiler
Baskınlarda özel harekât polisleri en ön safta yer aldı. Çinçin, Hıdırlıktepe, Yenidoğan’a zırhlı araçlarla giren özel harekâtçılar, çetenin merkez üssü haline gelen bu üç mahalleyi abluka altına aldı. Özel harekâtçıların kapıları kırarak girdikleri evlerde, dedektör köpeklerle uyuşturucu arandı.
Uyuşturucu çetesinin, Hıdırlıktepe’de kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılan gecekondulara, Doğu ve Güneydoğu’dan getirdiği vatandaşları yerleştirdikleri ve bu vatandaşları başta uyuşturucu satışı olmak üzere işledikleri çeşitli suçlarda kullandıkları saptandı. Çete üyelerinin, “Kandil Dağı” adını verdikleri Hıdırlıktepe için, “Devlet buraya giremez. Burada devlet biziz” propagandası yaptığı bildirildi.
Baskınlarda, aralarında kaleşnikofların da bulunduğu 9 adet ruhsatsız tabanca ve satışa hazır halde tonlarca esrar ele geçirildi. Aralarında çetenin liderlerinden Kadir İ. ve Levent Ç.’nin de bulunduğu 64 kişi gözaltına alındı.
Zanlıların, bugüne kadar 6 cinayet ve 15 silahla yaralama olayı gerçekleştirdikleri belirlendi.