Gündem Kanser hastası ama tek derdi kızları

Kanser hastası ama tek derdi kızları

14.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kanser hastası olan, Azerbaycan uyruklu Nermin Musayeva, lisede başarılı bir şekilde öğrenim gören ve tıp okumak isteyen üç kızının eğitimi için burs arıyor. Çocuklarının okul ücretini ödeyemeyen Musayeva, Türkiye ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının sesini duymasını istiyor

Kanser hastası ama tek derdi kızları

Azerbaycan vatandaşı olan Nermin Musayeva (44), liseye giden ve tıp okumak isteyen üç kız çocuğu için burs arıyor. Moskova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan, bugün kanserle mücadele veren Musayeva’nın filmlere konu olabilecek bir hayat hikâyesi var.

Haberin Devamı

Karabağ sorunu nedeniyle 1997’de eşiyle birlikte Azerbaycan’dan İstanbul’a geldi. 2003’te eşinden ayrıldı ve maddi sorunlar yaşamasına rağmen hem kendisi hastanelerde çalışarak hem de erkek kardeşinin desteğiyle çocuklarının eğitimlerine devam etmesini sağladı. Daha sonra erkek kardeşini bir trafik kazasında kaybetti ama çocuklarını okutma mücadelesinden hiç vazgeçmedi.

Azerbaycan ile Türkiye arasında vize olmadığı için çocuklarının sorunsuz bir eğitim alacağını düşündü ancak 1999 doğumlu büyük kızı Kübra, 2005’te okula başlarken vize sorunuyla karşılaştı. Dönemin eski Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e dilekçe göndererek Karabağ göçmeni olduğunu belirtip vize almak istedi.

Bir hafta geçmeden bakanlığın izniyle çocukların okul çağı bitene kadar kendisine refakat amaçlı vize verildi. Böylece büyük kızının yanı sıra 2001 doğumlu ikinci kızı Hatice ile 2002 doğumlu üçüncü kızı Fatimei Zehra, Türkiye’de eğitimlerine sorunsuz devam etti. Ancak 5 yıl önce bu vizenin kaldırılması nedeniyle çocuklarının eğitiminde tekrar sorunlar yaşadı. Daha sonra bir Türk vatandaşıyla evlenen Nermin Musayeva, şu an geçici TC kimlik numarasına sahip. Bir ay içinde nüfus cüzdanı da çıkacak ve TC vatandaşı olacak. Ancak o zamana kadar hem hastalığı nedeniyle hem de nüfus cüzdanı olmadığı için çalışamıyor. Nüfus cüzdanı çıktıktan sonra Küçükçekmece Belediyesi’nde sağlık alanında görev alacak.

Haberin Devamı

Başarı belgeleri var

Kızlarının 8. sınıfa kadar devlet okulunda öğrenim görmelerini sağlayan Nermin Musayeva’nın çok başarılı bir öğrenci olan büyük kızı Kübra, 9. ve 10. sınıfta lise birincisi oldu. Matematik ve Paramedik gibi birçok alanda başarı belgeleri bulunan Kübra, şimdi lise son sınıfta okuyor. Musayeva’nın ortanca kızı, lise ikinci sınıfa, küçük kızı da lise birinci sınıfa gidiyor. Üçünün amacı da üniversitede tıp okumak. Kübra, Nöroloji, Hatice Kardiyoloji, Fatimei Zehra da Psikoloji alanında öğrenim görmek istiyor.

Burs desteği istiyor

Kızlarının kayıtlarını Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) ile üniversiteye gidebilmeleri için Özel Halkalı Boğaziçi Temel Lisesi’ne yaptıran Nermin Musayeva, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da devletin verdiği özel okul teşviklerinden yararlanmayı umut ediyordu ancak üç kızına da teşvik çıkmadı.

Haberin Devamı

16 yıldır şeker hastası olan, aynı zamanda kanserle mücadele eden Musayeva, hastalığı nedeniyle çalışamadığı için eğitim yılının başından bu yana kızlarının okul ücretlerini ödeyemedi. Bu nedenle çocuklarının okuldan uzaklaştırılmasını istemediğini belirten Musayeva, “Bu yıl büyük kızım üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Bu durumun onu etkilemesini istemiyorum. Kızlarımın bu yılki okul ücretlerinin karşılanmasını istiyorum. TC kimliğim onaylandı. Şu anda hem sağlık hem de maddi anlamda çok zor bir dönem geçiriyorum” diyor.

Bu konuda kızlarına burs desteğinde bulunulmasını isteyen Nermin Musayeva, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Azerbaycanlı İşadamları Derneği Başkanı Mübariz Gurbanoğlu’na sesimi duyurmak istiyorum. Bu konuda bana el uzatsınlar” çağrısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Okul, Yüzde 30 burs verdi

Nermin Musayeva’nın kızlarının öğrenim gördüğü Özel Halkalı Boğaziçi Temel Lisesi Kurucu Müdürü Yusuf Karabal ile görüştük. Üç öğrencinin 2016-2017 eğitim öğretim yılının başından bu yana okul taksitlerinin yatırılmadığını kaydeden Karabal, öğrencileri kaydederken kardeş indirimi başta olmak üzere yüzde 30’a varan indirim yaptıklarını kaydetti. Artık öğrencilerin okul ücretlerinin yatırılmasını beklediklerini belirten Karabal, “Sonuçta bizim de giderlerimiz var. Bu durumu daha ne kadar idare edebiliriz?” dedi.