Gündem Kanser tedavisinde CAR-T büyük umut

Kanser tedavisinde CAR-T büyük umut

04.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

‘Bağışıklık sisteminde yer alan T hücrelerinin kansere karşı duyarlılaştırılması yoluyla kanserin tedavisi’ olarak tanımlanan CAR-T, İstanbul’daki seminerde tartışıldı. Standart tedavi yöntemleri tüketildikten sonra uygulanan CAR-T’nin umut vaat ettiği vurgulandı

Kanser tedavisinde  CAR-T büyük umut

Kanserle mücadelede yeni tedavi yöntemleri arasında ses getiren ‘Car-T Hücre Tedavisi’, İstanbul’da düzenlenen 7. Uluslararası Lösemi Lenfoma Miyelom Kongresi’nde ele alındı. Kanser ve tedavileri hakkındaki son gelişmelerin ele alındığı kongrede, Türkiye’de ilk defa yeni bir kanser tedavi yöntemi olan CAR-T Hücreler hakkında düzenlenen seminer büyük ilgi gördü.


‘Bağışıklık sisteminde yer alan T hücrelerinin kansere karşı duyarlılaştırılması yoluyla kanserin tedavisi’ olarak tanımlanan CAR-T hücre tedavisiyle ilgili konuşan Türk Hemotoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Güner Hayri Özsan şunları söyledi: “CAR-T tedavisini sihirli değnek olarak görmeyin ama büyük bir umut. Çok basit bir tanımla; vücudumuzdaki askerler olan lenfositlerden kendini kurtarmış olan tümör hücrelerinin, tekrardan tanınmasını sağlayabilecek bir yöntem. T lenfositler vücuttan dışarı alınıp çeşitli genetik manipülasyonlarla tümörü tanıyacak hale geliyorlar. Geri verildiklerinde tümörle savaşıyorlar. Ancak burada her şey bitti gibi bakmamak gerekiyor. Çünkü henüz başlangıç aşamasında ama umut vaat eden sonuçlar var. Ancak uzun etkili sonuçlarını için sabır gösterip beklememiz gerekiyor. Ciddi yan etkileri de olabiliyor. Bu tedavi standart tedavi yöntemleri tüketildiğinde uygulanıyor. Ana silahımız hâlâ kemoterapi.”

İlk sonuçlar başarılı

Avrupa Kan ve Kemik İliği Nakli Derneği temsilcisi Prof. Dr. Christian Chabannon da, ABD ve Avrupa’da CAR-T çalışmalarıyla ilgili güncel bilgileri paylaştı. CAR-T tedavisinin ‘çok önemli beklenmedik bir düzeyde başarılı ve yeni umutlar içeren bir tedavi’ olduğunu anlatan Prof. Dr. Chabannon, “Çeşitli tedavilere dirençli olan bu hastalarda yüzde 70-80’lere varan başarılardan söz ediliyor. Bu hastalar tedavi almazsa hayatını kaybedecek hastalar. İkinci grup Non Hodgkin Lenfoma dediğimiz hastalık grubunda yüzde 50-60’lara varan başarıdan söz ediliyor. Bu hastalar birçok tedaviye direnç göstermiş hastalar. Ama beklenmedik düzeyde yan etkileri de olabiliyor, üretilmesinde birtakım problemler karşılaşılabiliyor. Bir taraftan da fiyatı oldukça yüksek bir tedavi yöntemi. Bu nedenle çok sıkı takip edilmesi gerekiyor” dedi.

Masrafı 500 bin euro

Prof. Dr. Chabannon sözlerini şöyle sürdürdü; “Sadece ilacın fiyatı 300-350 bin euro. Hastaların bu ilaçları alabilmeleri için birtakım özel hastane ve özel ünitelerde bakılmaları gerekiyor. Yan etkileri izlenirken yoğun bakım gerektiriyor. Toplam hastane masraflarıyla birlikte bir blok tedavinin fiyatı 500 bin euro civarında.”