Gündem ‘Kanserle birlikte mücadele edeceğiz’

‘Kanserle birlikte mücadele edeceğiz’

30.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Küba hükümeti tarafından 1966 yılında kurulan ve kansere karşı yaptığı çalışmalarla dünya çapında ses getiren başarılara imza atan Küba Onkoloji Enstitüsü, Türkiye’de Okan Üniversitesi Hastanesi’yle ortak çalışmalara başladı. Küba’da yapılan araştırmaların Türkiye’de de yapılması ve ortak projeler hazırlanması için sürdürülen çalışmalar hakkında Küba Onkoloji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lorenzo Angulo Anasagasti açıklamalarda bulundu.

‘Kanserle birlikte mücadele edeceğiz’

Kansere karşı şu anda enstitü olarak yoğun araştırma ve çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Anasagasti, “Bağışıklık sistemi üzerinde yaptığım çalışmalar sonucunda bulduğum bir madde şu anda insanlığın hizmetinde ve bir çok farklı tümöre karşı kullanabiliyoruz. Şu anda enstitüde yurt dışından destek olan yedi ayrı proje var. Türk bilim merkezlerini de bunun içinde görmek istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni ürünler geliyor

Onkolojide, kemoterapi ve radyoterapi gibi yıkıcı tedavilerin uygulandığını anlatan Prof. Dr. Anagasti sözlerini şöyle sürdürdü;

“Çok farklı tümörler ve bunlar için farklı mekanizmalar var. Bir şey yapmadan önce gerekli araştırmaları yapmak ve net sonuçlara sahip olmak gerekiyor. Değişik birçok tümörde kullanılacak yeni ürünler var. Sadece aşıya takılmamak gerekiyor. Kansere karşı yeni ürünler geliyor. Şu anda önemli olan ilaçları birlikte kullanabilmek, eski sistemle bu sistemleri birbirine entegre etmek.
Mesela, erken dönemde kemoterapi yaparsanız vücutta immünolojik sistem hücresi kalmıyor. Bunu aşabilmek için aşı-kemoterapi-aşı şeklinde bir yol geliştirdik. Bunu yaptığımızda vücuttaki hücreler kanserle savaşmayı da öğreniyor” diye anlattı.

Haberin Devamı

İlaçların birbiriyle kombine edilmesinin bu hastalıklarla mücadeleye karşı güç verdiğini söyleyen Prof. Dr. Anagasti, “Günde iki paket sigaradan fazla içen insanlarda bu aşı koruyucu olarak kullanılabilir hale gelebilir. Her yeni çıkan ürünün en etkin olduğu noktayı bulmak için çalışıyoruz. Bu bizi heyecanlandırıyor ve yeni pozitif sonuçlar elde ediyoruz” dedi,

Okan Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Alper Demirarslan da Kübalı doktorların hastanenin Kanser Konseyi’nde çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Hasta dosyalarını komite ile birlikte inceleyerek hastaların tedavisi için en doğru kararı alıyorlar. Dr. Anagasti yaklaşık 17 çalışmayı da yanında Türkiye’ye getirdi ve bu çalışmaların büyük bir kısmı ürüne dönecek. Özellikle cilt kanseri konusunda önemli tedavi çalışmaları var” dedi.

2 bin hasta başvurdu

Okan Üniversitesi’ndeki merkeze şu ana kadar 2 bin hastanın başvurduğu bunların 200’ünün muayene edildiği belirtildi.