16.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara
Zaman gazetesinde yer alan haberde, torba yasaya eklenecek bir düzenleme ile dershanelerin, etüt merkezlerinin ve liseye veya üniversiteye hazırlık kurslarının tamamının, 2013-2014 eğitim öğretim yılının bitiminde kapatılacağı belirtilmiş, değişikliğin daha önce söylendiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tabelasının indirilmesi ile sınırlı kalmayacağı, dershanelerin kapısına tamamen kilit vurulacağı öne sürülmüştü. Dershanelere özel okula dönüşmeleri için 3 yıl süre tanınacağı ifade edilen haberde, bu süre içinde dönüşemeyen kurumların kapatılacağı; dershane olarak çalışmaya devam edenlere ise 500 bin TL ile 1 milyon TL arasında ceza kesileceği iddia edilmişti.
Bakan iddiaları yalanladı
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın önceki gece katıldığı 4 televizyon programında, iddiaları yalanlayarak önümüzdeki yıldan itibaren özel okula dönüşemeyen dershanelerin açık lise statüsünde hizmet vereceğini açıklaması ise yeni bir tartışma başlattı. Avcı’nın ifadeleri ve bakanlıktan alınan bilgilere göre MEB’in hazırladığı taslak çalışma 25-30 başlık altında toplandı. Dershanelerin kapatılma sürecinin ayrıntıları ise şöyle:
* Bu yıl sonuna kadar dershaneler faaliyetlerini sürdürecek. Yaz döneminde ise ilk dönüştürme işlemleri başlayacak. Bu kapsamda dershaneler, kendi beyanları doğrultusunda 3 gruba ayrılacak. Birinci grup, ‘hemen özel okula dönüşebilecekler’, ikinci grup ‘teşvik ve destekle özel okula dönüşebilecekler’, üçüncü grup ise ‘bir süre sonra özel okula dönüşebilecekler’ olacak. Düzenleme ile özel okula dönüşme ihtimali olmayan küçük dershanelerin ise kapılarına kilit vurulacak.
Öğrenciler bakanlıktan
* MEB, hemen dönüşemeyecek ancak özel okula dönüşme garantisi verecek dershanelere, 2016-2017 eğitim- öğretim yılına kadar “açık lise” olarak hizmet sunma hakkı tanıyacak. Bakanlık bu kapsamda, MEB’e bağlı açıköğretim lisesinde okuyan öğrencilerin bir kısmını başvuru esasıyla, dershaneden dönüşen açık liselere yerleştirecek. Dağıtım yapılırken, dershanelerin büyüklükleri de dikkate alınacak. Bu sayede tüm genel liselerin Anadolu lisesine çevrilmesi nedeniyle, zorunlu olmasına karşın hiçbir liseye kayıt olmayan öğrenci sorununun da çözülmesi hedefleniyor.
* MEB, açık liseye dönüşen dershanelerde öğrencilerin tüm ders kitaplarını karşılayacak; 6 ayda 1 kere olmak üzere öğrencilerin ortak sınavlarını yapacak.
Bakanlık 2 yıl süre verdi
* Açık liselerde eğitim-öğretim 4 yıl sürmesine karşın, MEB’in açık lise çözümünü 2 yıl ile sınırlı tutması kafaları karıştırdı. MEB’in öğrencileri bir karmaşaya neden olmayacak şekilde yerleştireceği ifade edildi.
* Devlet, açık liseye dönüşecek dershaneye, öğrenci başına yıllık 2 bin ila 4 bin TL arasında teşvik verecek.
* MEB’e garanti verdiği halde özel okul olamayan dershaneler ise devletin öğrenci başına verdiği teşvik miktarını bakanlığa geri ödemek zorunda olacak.
* Kapanmak zorunda kalan dershanelerde çalışan öğretmenler, MEB kadrolarına alınacak. MEB, KPSS ile eş değer bir sınav düzenleyerek, sonucuna göre öğretmenleri kadroya geçirmeyi planlıyor.
Okul kursları alternatifi
l Derslere takviye ihtiyacı olan öğrenciler, okullarda MEB’e bağlı branş öğretmenlerinin girdiği kurslar ile halk eğitim merkezlerinde ücretsiz ders görebilecek. Bu derslere giren öğretmenlere MEB tarafından ek ders ödemesi yapılacak. Öte yandan yeni sistemin ayrıntılarını içeren birden fazla sayıda taslak olduğu, dershane sistemi ile ilgili Başbakanlık’ta da, MEB’den bağımsız bir çalışma yürütüldüğü öğrenildi.