Gündem Kar geçit vermedi

Kar geçit vermedi

25.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kar yağışının etkisini artırarak sürdürdüğü İstanbul’da hayat adeta felç oldu. Kapanan yollarda araçlar mahsur kaldı, vatandaşlar çareyi yürümekte buldu. Otogarlar ve havalimanının kapatıldığı megakente Anadolu ve Trakya’dan girişler yasaklandı.

Kar geçit vermedi

HABER ARAŞTIRMA, DHA, İHA  - İstanbul’da önceki günden bu yana etkili olan kar yağışı dün etkisini artırırken, hayatı durma noktasına getirdi. Haftanın ilk iş günü olması nedeniyle sabah erken saatlerde işe gitmek için araçlarıyla evden çıkanlar, karlı yollarda zor anlar yaşadı. Zaman zaman kayan araçların neden olduğu hasarlı kazalar yaşandı. Öğle saatlerinden itibaren etkisini artıran kar, hayatı adeta felç etti. Karla kaplanan yollarda trafik durma noktasına geldi. İş çıkış saatlerinde evine gitmek isteyen vatandaşlar yollarda kaldı. Tipi şeklinde etkili olan kar yağışı nedeniyle E-5 Karayolu’nda görüş mesafesi düşerken, uzun araç kuyrukları oluştu. Vatandaşlar araçlardan inerek yola yaya olarak devam etti. Toplu taşımayı kullanmak isteyenler ise otobüs duraklarında yoğunluk oluşturdu. Vatandaşlar, ilerlemekte güçlük çeken toplu taşıma araçlarını duraklarda uzun süre bekledi. Arnavutköy’de de çok sayıda araç caddelerde mahsur kaldı. Kimi sürücüler yetkilere sitem ederken kimi sürücüler ise araçlarını terk edip yola yürüyerek devam etti.

Haberin Devamı

Girişler kapatıldı

İstanbul Valiliği kararıyla AVM’ler akşam 19.30’da kapatılırken, Esenler, Harem ve tüm cep otogarlardaki çıkışlar da bu sabah saat 08.00’e kadar durduruldu. Yoğun kar yağışı hava ulaşımını da olumsuz etkiledi. İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA, tüm uçuşların 04.00’a kadar durdurulduğunu açıkladı. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Trakya ve Anadolu’dan İstanbul’a girişler saat 18.00 sıralarında kapatıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nden (KGM) yapılan açıklamada “Trakya tarafından İstanbul’a girişler yoğun kar yağışı ve tipi sebebiyle kapatılmıştır. Araçlar uygun alanlarda bekletilecektir. Trakya tarafından İstanbul yönüne gelecek olan sürücülerin trafiğe çıkmaması gerekmektedir. Anadolu tarafından İstanbul yönüne ulaşım, Sakarya’dan (İzmit ve İstanbul istikametine) itibaren tüm araçlar için durdurulmuştur. Kocaeli’nden ise yalnız ağır taşıt trafiği (İstanbul yönündeki TIR trafiği) durdurulmuştur. Yalova’dan İstanbul ve İzmir istikametindeki ulaşım tüm araçlar için durdurulmuştur” denildi.

Haberin Devamı

KGM’den saat 21.00 sıralarında yapılan bir diğer açıklamada ise “Anadolu’dan İstanbul’a giden, yoğun kar yağışından dolayı çevre illerde bekletilen TIR’lar hariç olmak üzere, diğer araçların İstanbul Anadolu yakasına ulaşımı için yol trafiğe açılmıştır. Ancak, zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmaması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Kar geçit vermedi

Yolların kardan kapanmasıyla metrobüs ve tramvay duraklarında kalabalıklar oluştu. Toplu taşıma araçlarını kullanmak isteyenler, metrelerce kuyruk oluşturdu.

Sokaktaki hayvanlara mama ve su yardımı

Beyoğlu’nda yoğun kar yağışı nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarının imdadına Beyoğlu Belediyesi ekipleri yetişti. Beyoğlu’nu adım adım dolaşan ekipler, sokak hayvanlarına düzenli olarak mama ve su bırakıyor. l İSTANBUL İHA

Kar geçit vermedi

Yarın akşama kadar sürecek

İstanbul’daki kar yağışının ne kadar devam edeceğini CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen’e sorduk. Şen, kar yağışının yarın akşam saatlerine kadar süreceğini söyledi. Vatandaşlara da uyarılarda bulunan Şen, mümkün olmadığı sürece özel araçlarla dışarı çıkılmaması gerektiğini belirterek, “İstanbul’daki kar yağışında deniz etkisi söz konusu. Karadeniz üzerinden gelen hava kütleleri, deniz suyu sıcaklığından daha soğuk olduğundan deniz üzerinde buharlaşma oluyor. Bu buharlaşma da yağışın artmasına neden oluyor. İstanbul’da ara yollar hâlâ kapalı. Bu nedenle, mecbur kalmadıkça özel araçlarla çıkmayın” dedi.

Haberin Devamı

Kalp hastalarına uyarı

Kalp krizi risk olan vatandaşlara da uyarılarda bulunan Şen, “Kalp hastaları ve kalp krizi riski taşıyan kişilerin de mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamasında yarar görüyorum. Çünkü aşırı soğuk havada kan daha fazla pompa yapıyor ve kalbi daha hızlı çalıştırıyor. Bu da kalp krizi riskini artırıyor. Eğer bu hastaların acil çıkması gereken bir durum varsa da rüzgârı sırtlarına alıp öyle yürüsünler” diye konuştu.

Kar geçit vermedi

 

 

 

Yazarlar