19.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
BEDİR ALTUNOK KARS DHA
Kars’ta yapılan ‘Şehitler Durağı Sarıkamış’ konferansı, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop’un ilginç bir çıkışına sahne oldu. Fatih Sultan Mehmet Öğrenci Yurdu’nda düzenlenen konferansa katılan Kop ile öğretim görevlisi Sertaç Demir, Enver Paşa’nın Sarıkamış Harekatı’nı değerlendirdi.
‘Bitli piyade’ denmemeli
Savaşta meydana gelen olayların günümüzde mizahi bir dille ele alınmasını yanlış olarak nitelendiren Kop, ‘bitli piyade’ sözüyle alay edildiğini ancak Sarıkamış harekatında askerlerin birçoğunun bit salgını nedeniyle perişan olduğunu anlattı. Kop şöyle konuştu: “Askerliğini piyade yapanlar iyi bilir. ‘Bitli piyade’ ismi sizce nereden gelmektedir? Hemen hemen herkes kafa bulur bununla ama çok yazık. Harekatta 10 bin yaralımız var” dedi.
O türküde eğlenenler var
Kop, “Harekata katılan askerler, hatıralarında ‘Bizi Rus askeri değil bit bitirdi’ diyerek çok anlamlı bir cümle kurmuşlardır. Bakar mısınız şu acı duruma. Bizlerse o zamandan beri ‘bitli piyade’ lafını ağzımıza dolamışız. ‘Hey on beşli on beşli’ türküsünde eğlenenler var. Halbuki o bir ağıttır. Biz böceklere ‘Kara Fatma’ diyoruz, malum bir kesimle kafa buluyoruz. Neymiş efendim tek kurşun atmadan orada askerlerimiz donmuştur. Affedersiniz ama yalancının üzerine TIR düşsün mü? Sen Allah yolunda ölen şehit ile nasıl kafa bulursun? Şehidimizle kafa bulup, aciz duruma düşüren, hakaret eden, ecdadının soyuna, sopuna küfür eden insana Allah zulüm etsin.”
Demir ise Sarıkamış Harekatı’nda 90 bin askerin şehit olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:?
Kaybımız 47 bin
“Hafız Hakkı Paşa komutasındaki askerler daha geniş açıyla yürüdüğü için soğuktan ve salgın hastalıktan dolayı şehit düşüyor. Kaybımız 47 bindir. Yani ifade edildiği gibi 90 bin değil. Zaten oradaki mevcudumuz 80 bin ile 100 bin arası. Tarihçi Mehmet Niyazi ‘60 bin kayıp veren Ruslar bunu galibiyete dönüştürmek için bizim kaybımızı 90 bine çıkarmışlar’ diyor” diye konuştu.