Gündem Karadeniz'de deprem, İstanbul sallandı

Karadeniz'de deprem, İstanbul sallandı

15.10.2016 - 11:22 | Son Güncellenme:

Karadeniz açıklarında saat 11.18'de meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul başta olmak üzere birçok kentte hissedildi. Yerel medya, sarsıntının Zonguldak ve kıyıdaki ilçelerinde paniğe yol açtığını aktarıyor. İTÜ'den Prof. Tüysüz, Karadeniz'de bilinen bir fay hattı olmadığını, depremin denizin altında muhtemel bir oturma veya heyelan nedeniyle meydana geldiğini söyledi. Son dakika haberleri geldikçe aktarmaya devam edeceğiz...

Karadenizde deprem, İstanbul sallandı

Karadeniz açıklarında saat 11.18'de bir deprem meydana geldi. İstanbul ve birçok kentte hissedilen depremde ilk belirlemelere göre can veya mal kaybı olmadı. Sarsıntının merkez üssünün İstanbul'a 200 kilometre uzaklıkta olduğu bildiriliyor.

Haberin Devamı

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, Karadeniz Ereğli açıklarında gerçekleşen depremin büyüklüğünü 5.3 olarak verdi. Avrupa Sismoloji Merrkezi'ne göre depremin büyüklüğü 5.2.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nin (AFAD) verileri, yerin yaklaşık 25 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin büyüklüğünü 4.8 olarak gösteriyor.

Depremin büyüklüğünü 5 olarak geçen Kandilli Rasathanesi ise derinliği 14.4 kilometre olarak aktardı.

İŞTE İLK GÖRÜNTÜLER

ZONGULDAK VE İLÇELERİNDE PANİK

Deprem, İstanbul başta olmak üzere Karadeniz kıyısındaki kentlerde hissedildi. Zonguldak, Kocaeli, Karabük, Bartın ve Sakarya gibi kentlerde yaşayanlar, sosyal medyada paylaştıkları mesajlarda depremi hissettiklerini yazdı.

Haberin Devamı

Yerel medya, Zonguldak kent merkezi ile özellikle Ereğli ve Alaplı'da deprem nedeniyle insanların panik yaşadığını aktarıyor. Twitter'a yazan bir Zonguldaklı, evindeki buzdolabının sarsıntı sonucu düştüğünü belirtti.

Sakarya'dan paylaşılan bir mesajda ise, bir sosyal medya kullanıcısı depremle uykudan uyandığını söyledi.

PROF. TÜYSÜZ: BİLİNEN BİR FAY YOK

NTV canlı yayınında depremi değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Okan Tüysüz, bölge içerisinde bilinen aktif bir fay olmadığını vurguladı.

Prof. Tüysüz, "Karadeniz'in içinde yapılmış sismik çalışmalar var, denizin altını çok fazla detaya girmeden biliyoruz. Burada çok kalın bir çökelti istifi var ve zaman zaman oturmalar ve heyelanlar meydana geliyor. Büyük ihtimalle bu tür bir oturma veya bilmediğimiz bir fay nedeniyle deprem ortaya çıktı" dedi.

Karadeniz'in ortasında bilinen çok büyük bir deprem meydana gelmediğini dile getiren Prof. Tüysüz, Karadeniz kenarına inşa edilecek nükleer santrallerin depremle birlikte yeniden gözden geçirilebileceğini söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan ise, depremle ilgili yazılı açıklamasında Batı Karadeniz'de iki ana kırık kuşağın bulunduğunu belirtti. Bugün meydana gelen depremin iki kırık arasında olduğunu vurgulayan Prof. Ercan, sarsıntının bir öncü deprem olmadığını dile getirdi: "Kaçışmaya, olayı abartmaya gerek yoktur."