Gündem Karar toplumun vicdanını yaraladı

Karar toplumun vicdanını yaraladı

22.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Muğla’da Pınar Gültekin’i diri diri yakarak öldüren Cemal Metin Avcı’ya “haksız tahrik indirimi” uygulanarak 23 yıl hapis verilmesi, büyük tepki topladı... Avcı’nın cezasına uygulanan indirime tepki gösteren kadın hakları savunucuları, kararın adalet duygusunu zedelediğini söyledi...

Karar toplumun vicdanını yaraladı

Çiğdem Yılmaz - Muğla’nın Ula ilçesinde üniversite öğrencisi Pınar Gültekin (27), Cemal Metin Avcı (32) tarafından 16 Temmuz 2020 tarihinde katledildi. Avcı, genç kadını önce boğdu, daha sonra çöp varilinde yakıp üzerine beton döktü. Genç kadının cesedi olaydan beş gün sonra bulundu. Aylar sonra gelen Adli Tıp İhtisas Kurumu raporunda ise Gültekin’in, henüz hayattayken yakıldığı ortaya çıktı. Gültekin’in katili Cemal Metin Avcı, “canavarca hisle ve eziyet çektirerek adam öldürmek” suçundan tutuklandı.

Haberin Devamı

Asılsız iddialar

Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, tutuklu sanık Cemal Metin Avcı’nın “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet istendi. Avcı, 11 duruşma boyunca farklı farklı asılsız iddialarda bulundu. Sanık, haksız tahrik indiriminden faydalanmak için önce “Benim evli olduğumu öğrendi, şantajda bulunup para istedi” dedi. Fakat ortada bir mesaj, tehdit beyanı, menfaat temennine ilişkin bir şey yoktu. İddianamenin kabulünden sonra cezaevinden bir mektup yazarak, Gültekin tarafından hemcinsileriyle uygunsuz bir videosunun çekildiğini ve Gültekin’in bu videoyla kendisini tehdit ettiğini iddia etti. Ancak ortada böyle bir video ve delil de yoktu. Gültekin’in olay günü kendini bıçaklamaya çalıştığını, kolunu bıçak kestiğini söyleyip, panikleyip cinayeti işlediğini iddia etti.

Haberin Devamı

Adli Tıp sanığı yalanladı

Ancak Adli Tıp hekimi, Avcı’nın kolundaki sıyrık için “Bu bir bıçak kesiği değildir” dedi ve olay yerinde de bir bıçak yoktu. Gültekin’in eskort olduğunu ve kendisinden tehdit yoluyla para istediğini öne sürdü ancak iddialarıyla ilgili tek bir delil yoktu. Tüm bunlara rağmen, önceki gün çıkan karar duruşmasında mahkeme heyeti, 23 aydır tutuklu olan Avcı’ya ağırlaştırılmış müebbetten indirime giderek 23 yıl hapis, tutuksuz sanık kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan’ın ise beraatine karar verdi. Karar kesinleşirse 14.5 yıl sonra serbest kalacak olan Avcı’ya verilen “haksız tahrik indirimi”ni kadın hakları savunucuları Milliyet’e değerlendirdi:

‘Haksız tahrik nerede?

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü: “Şule Çet’in, Emine Bulut’un ve son olarak Pınar Gültekin kararı ciddi anlamda Türkiye’de kadına şiddetle ilgili yasal mevzuat boşluğunun yansımalarını gösteriyor. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmesi, yasal mevzuatın oluşturduğu boşluklar ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yargıdaki bakışı, bugünkü bu kararın alınmasındaki en büyük etkenlerden biridir. Bir insan canlıyken, yakılarak, boğularak, darp edilerek, çimentolayarak toprağa gömülür ise buradaki haksız eylem, haksız tahrik nedir? Haksız tahrikin aslı suçun işlenmesi, fiilin işlenmesiyle ortaya çıkan şeyse, bugün alınan haksız tahrik hangi eylemden önce ya da sonradır? Pınar darp edilirken mi haksız tahrik yaratmış, yakılırken mi, boğulurken mi, çimentolanırken mi, gömülürken mi? Yargı bu soruların cevabını vermeli. Yıllardır söylediğimiz ve sizlerin de defalarca yazdığı şeyi tekrar söylüyoruz, kadına karşı şiddetin tanımı yasa maddesinde olmayışıdır buna sebep. Bugün Türkiye’de onlarca fail daha güçlenmiştir, kadınlar ise çaresiz bırakılmıştır.”

Haberin Devamı

‘Hukuka uygun değil’

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı avukat Şükran Eroğlu: “Haksız tahrikten bahsetmek için aynı ölçüde bir saldırının olması lazım ve burada öyle bir saldırı yok. Bu katil, planlayarak, tasarlayarak, canavarca hisle ve eziyet ederek Pınar’ı öldürüyor. Ortada Gültekin’in yaptığı bir şey yok. Katil bir saldırı altında değil. Haksız tahrik indirimleri burada söz konusu edilemez. Diğer taraftan kardeşi hakkında ağırlaştırılmış müebbetle hazırlanmış bir mütalaadan sonra beraat etmesi de kabul edilir değil. Bu karar kesinlikle hukuka uygun değildir.”

Haberin Devamı

‘14.5 yıl yatacak’

Ailenin avukatı Kübra Deniz Çelik: “Geldiğimiz noktada, savunmasını üç defa değiştirmiş bir insana haksız tahrik indirimi yapıldı. Bu karar bir hukuk garabeti, vicdanen de kabul edilir bir tarafı yok. Kararın kesinleşmesi durumunda sanık 14.5 yıl yatacak.”

‘Kabul edilir değil’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatlarından Rukiye Leyla Süren: “Karar kadınlarda büyük hayal kırıklığı yarattı. Çünkü yine sadece erkeğin delile dayanmayan iddialarından oluşan birtakım suçlamalar var. Canavarca katledildiği dosyada sabit olmasına rağmen böyle bir indirim verilmesi ne hukuken ne de insan olarak kabul edilir değil. Bu karar diğer erkekleri de cesaretlendirecek.”

‘Adalet duygusu zedelenmiştir’

Haberin Devamı

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ise sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “Bu vahşet dolu olayda, sanığın ifadeleriyle haksız tahrik indirimi uygulanması, toplumun adalet duygusunu zedelemiştir. Canavarca hisle kasten öldürmenin haksız tahriki olmaz, olamaz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yargı sürecini takip edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Bakan: İstinafa götüreceğiz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yaptığı açıklamada “Pınar Gültekin’i canavarca katleden sanık hakkında verilen cezaya “ağır tahrik” sebebiyle indirim uygulanmasını kabul etmemiz mümkün değildir. En başından itibaren müdahil olup yakından takip etmekte olduğumuz davada, tasarlayarak ve kasten Pınar Gültekin’i genç yaşında hayattan ve sevdiklerinden koparan bu kişinin, indirim olmaksızın en ağır cezayı alması için kararı bakanlık olarak istinafa götüreceğiz. Kamu vicdanını ve adalete olan güveni zedeleyici bu karara itiraz etmek, hepimiz için bir vatandaşlık hakkıdır” dedi. Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir de “Hukuk garabeti mahiyetindeki bu karara hem biz, hem de Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı istinaf mahkemesi nezdinde itiraz etti. ” açıklamasında bulundu. l DHA

SİYASETİN HER KANADINDAN İSİMLER KARARA TEPKİ GÖSTERDİ: BU BİR CEZA DEĞİL, ÖDÜLDÜR

ANKARA Milliyet - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Önce yakılan sonra parçalanan Pınar Gültekin’in katiline yargıç haksız tahrik indirimi sağladı. Müebbeti 23 yıla indirdi. Hangi vicdan kabul eder? Kadınların susmaması lazım.

MHP lideri Devlet Bahçeli: Cinayet davalarında “iyi hal indirimi” imkanı tanınmamalı. Çocuk istismarı, kadın cinayetleri, tecavüz suçlarında caydırıcı, kalıcı ve kapsayıcı sonuçlar alabilmek için gerekiyorsa idam cezası bile tartışmaya açılmalıdır.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan: Çok üzgünüm. Genç bir kadını diri diri yakan sanığa “haksız tahrik indirimi” uygulandı. Bu bir ceza değil, ödüldür. Kadın cinayetleri, cezada caydırıcılık azaltılarak durdurulamaz.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Mahkemelerin eksik ya da yanlış bulduğumuz kararlarının yeniden değerlendirilmesi için yargının kendi mekanizmaları ve süreçleri vardır. Hukuki süreç devam etmektedir. Hukuki süreçleri hassasiyetle takip edeceğiz.

AK Parti MKYK Üyesi Şamil Tayyar: Yakılarak katledilen Pınar Gültekin’in katiline verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının “haksız tahrik” gerekçesiyle 23 yıla indirilmesi, hukuk cinayetidir. Yazıklar olsun. 

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem: Bu davada nasıl indirim olur? Ortada işkence var, cinayet var! Canın hiç mi kıymeti yok?

Erdoğan yakından takip ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Pınar Gültekin davasını yakından takip ediyor. Erdoğan, vahşi cinayetin gündeme gelmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Bu canilerin ve işledikleri bu rezil cinayetlerin bizim medeniyetimizde de anlayışımızda da yaşantımızda da tek bir kum tanesi kadar yeri ve bahanesi yoktur, olamaz. Pınar Gültekin’i katleden caninin hak ettiği en ağır cezayı alacağından şüphem yoktur. Davanın bizzat takipçisi olacağız” demişti.

‘Adalet çadırı kuracağım’

Acılı baba Sıddık Gültekin kararın ardından önceki akşam bağlandığı televizyon yayınında hukuk mücadelesini bırakmayacağını vurgulayarak, Adalet Bakanı’na seslendi. Baba Gültekin, “Şu ana kadar hani ağır tahrik yoktu? Ben bunu hakime, bütün hukukçulara soruyorum. Bu temizliği yapan, delilleri karartan insanlara ceza yok mu? Benim hukuk mücadelem bitmedi. 4 Temmuz’da Adalet Bakanlığı’nın önünde ‘Adalet Çadırı’ kuracağım. Ya orada kendimi yakacağım ya da adalet yerini bulana kadar mücadelem devam edecek” dedi.