24.12.2009 - 18:06 | Son Güncellenme:
Yaşar ANTER/SÖKE (Aydın) (DHA)
ALMANYA’nın Paderborn kentinde, geçen 12 Ocak’ta evlerinin önünden kaçırılıp tecavüz edildikten sonra boğularak öldürülen 8 yaşındaki Kardelen Kıraç’ın katili 29 yaşındaki Ali Kur’a ‘kasten adam öldürme’, ‘cinsel istismar’, ‘delilleri karartma ve gizleme’ suçlarından ağırlaştırılmış ömürboyu hapis ve 18 yıl hapis cezası verildi.
Almanya'da cinayeti işledikten sonra geldiği Didim’de yakalanan Ali Kur’un ‘cinsel saldırı’ ve ‘kasten adam öldürme’ suçundan yargılandığı Söke Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada üçüncü duruşma yapıldı. Nazilli Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ali Kur, jandarma ve polisin yoğun güvenlik önlemleri arasında adliyeye getirildi. Kur’un yine siyah gömlek ve takım elbise giydiği görüldü. Duruşmayı Kardelen’in annesi Döndü Kıraç, babası Yasin Kıraç, 8 akrabası, avukatları Yasemin Oğuz, Ali Kur’un Aydın Barosu’na kayıtlı avukatı Derya Serter’in yanı sıra 15’e yakın basın mensubu izledi.
Yaklaşık 1 saat süren duruşma boyunca soğukkanlı tavırlarıyla dikkati çeken sanık Ali Kur, suçlamaları kabul etmezken, cinayeti kayınpederi 49 yaşındaki Kadir Ayaz’ın işlediği, kendisinin ise sadece yardım ettiği ifadelerini tekrarladı. Ali Kur, kayınpederi Ayaz’ın, eşi Zehra Kur’u tehdit ederek aleyhine ifade vermeye zorladığını öne sürdü. Bunun üzerine araya giren hakim Turan Taşkaya, “Eşin kayınpederin ile aylardır görüşmüyor. İfadesinde sürekli seni suçluyor” dedi. Taşkaya, Alman ve Türk adli tıp kurumlarından alınan raporların da Ali Kur’u işaret ettiğini söyledi.
CEZAYI DURUNCA BACAKLARI TİTREDİ Mahkeme heyetinin karar aşamasına geldiği sırada, anne Döndü Kıraç ve baba Yasin Kıraç hüngür hüngür ağlamaya başladı. Hakim Taşkaya, Ali Kur’un ‘kasten adam öldürme’, ‘suçu gizleme’ ve ‘delilleri karartma ve gizleme’ suçlarından, azaltmaya veya arttırmaya gerek olmadan, ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasına, ayrıca ‘cinsel istismar’ suçundan da 18 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. Kararın açıklanmasının ardından güçlükle ayakta durduğu, bacaklarınının titrediği ve terlediği görülen Ali Kur, jandarmalar tarafından salondan çıkarılıp, götürüldü.
“BUGÜN KARDELEN’İN DOĞUMGÜNÜ” Adliye çıkışında DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan anne Döndü Kıraç “Alman ve Türk adaletine teşekkür ediyoruz. Kardelen’imize yapılanların acısını kat be kat bu adam hapisanelerde çürüyerek çekecek, zindanlarda ölecek, sürüsüm sürüm sürenecek. Belalar onu bekliyor, en büyük belalar en büyük işkenceler onu bekliyor. Son derece mutlu ve huzurlu olarak Almanya’ya dönüyoruz. Adalet yerini bulduğu için bugünü bizim çocuğumuzun doğum günü olarak kabul ediyoruz” dedi.
“BAŞKA KARDELENLER BÖYLE VAHŞİCE ÖLDÜRÜLMESİN” Baba Yasin Kıraç da karara sevindiklerini belirterek, “Alman makamlarından sonra Türk adaletine güveniyorduk, bu cezayı bekliyorduk. Alman ve Türk adaletlerinin bu konu üzerindeki hassas çalışmaları, hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekildeki araştırmaları ve verilen bu karar tüm dünyaya örnek olsun. Başka Kardelenler böyle vahşice öldürülmesin” diye konuştu.
KAYINPEDERİ DEDEKTİF GİBİ İZ SÜRMÜŞTÜ Almanya'nın Paderborn kentinde, 12 Ocak'ta evlerinin önünden kaçırılıp tecavüz edildikten sonra boğularak öldürülen 8 yaşındaki Kardelen Kıraç'ın katil zanlısı Ali Kur, olayın ortaya çıkacağını anlayıp Almanya’yı terkettikten sonra anne ve babasının yaşadığı Aydın’da yakalanmıştı.
Almanya’da yaşayan ve minik Kardelen’in ailesine “katil zanlısı damadını bulup adalete teslim edeceğini” söyleyerek Türkiye’ye gelen Kadir Ayaz’ın onun izini bulduğu öne sürülmüştü. Kur’un, 20 kişiyle birlikte izini süren kayınpederi ile buluşmak için geldiği Didim’de yakalandığı iddia edilmişti. Aydın Valiliği ise Kur’un yol kontrolünde yakalandığını açıklamıştı. Alman basınının haftalarca Ali Kur’un Aydın’da olduğunu yazmasına rağmen İnterpol’den tutuklama emrinin geç yollandığı, Aydın polisinin de zanlının yerini bilmesine rağmen harekete geçemediği yorumları yapılmıştı.
Kur ise ilk duruşmasında cinayeti kayınpederi Kadir Ayaz’ın işlediğini, kendisinin de sadece ona yardım ettiğini öne sürmüştü.