Gündem KARTAL ADLİYESİ’NDE BİBER GAZLI DURUŞMA

KARTAL ADLİYESİ’NDE BİBER GAZLI DURUŞMA

22.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ayvalıtaş davasının duruşmasına az sayıda izleyicinin alınmasını protesto eden grup adliye kapısının camını kırdı. Polis kalabalığa adliye içinde ve dışında biber gazıyla müdahale etti. Duruşma ertelendi

KARTAL ADLİYESİ’NDE BİBER GAZLI DURUŞMA

Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 2 Haziran gecesi Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde düzenlenen eylem sırasında Mehmet Ayvalıtaş ile 17 yaşındaki kuzeni Seyit Kartal’ın da aralarında bulunduğu bir grup, yolu trafiğe kapatmak istemiş, sanık Mehmet Görkem Demirbaş’ın aracı ile diğer sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş’ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yapmışlardı. Demirbaş’ın aracı, önündeki Aktaş’ın aracına çarpmış, bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile Kartal’a çarpmıştı. Kazada 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş aracın altında kalarak yaşamını yitirmiş, Seyit Kartal ise yaralanmıştı. Olay sonrası Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş hakkında “taksirle adam öldürme ve yaralama” suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Biber gazıyla müdahale
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen davanın ilk duruşması olaylı başladı. Saat 10.00’da başlaması gereken duruşmanın, 20 kişilik bir salonda yapılacağı, bu nedenle sadece Ayvalıtaş’ın yakınları ile tarafların alınacağı duyuruldu. Ayvalıtaş’ın anne ve babası, ailenin 11 avukatı, yaralı müşteki Seyit Kartal, sanık Mehmet Görkem Demirbaş ve duruşmayı izlemek için hazır bulunan CHP’li milletvekilleri Mahmut Tanal ve Hüseyin Aygün ile HDP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel’in salona alınmasının ardından kapı kilitlendi.
Bu sırada davanın yapılacağı duruşma salonuna girmek isteyen izleyiciler ve güvenlik görevlileri arasında kısa süreli arbede yaşandı. Salonun yetersiz olduğu gerekçesiyle içeriye alınmayan izleyiciler koridorda slogan attı. Dışarıda bekleyen kalabalık ise adliyenin cam kapısını kırdı. Adliye içinde ve dışında polis, gruba biber gazıyla müdahale etti.

‘Keşke kaza olmasaydı’
Ölüm ve yaralanmaya neden olduğu için üzgün olduğunu söyleyen tutuksuz sanık Üsküdar Üniversitesi Psikoloji bölümü 1. Sınıf Öğrencisi Mehmet Görkem Demirbaş, savunmasında suçsuz olduğunu belirtti ve “Aileye başsağlığı diliyorum. Keşke bu kaza olmasaydı” dedi.
Kazadan yaralı bir şekilde kurtulan Ayvalıtaş’ın kuzeni, müşteki Seyit Kartal ise, “Kazanın nasıl olduğunu net hatırlayamadım ancak üzerimden büyük bir yükün geçtiğini hissettim. Ölen Mehmet Ayvalıtaş benim sağ tarafımdaydı. O da benim gibi araçları durdurmaya çalışıyordu. Mehmet’in nasıl yaralandığını net göremedim. Kaza olduğunda kendimde değildim ancak birisi beni kucağına aldı. Belimdeki acıyla gözlerim açıldığında ölen Mehmet’i kanlar içinde bariyerlerin olduğu yerde gördüm. Şikayetçiyim” dedi.
Mahkeme, sanık Cengiz Aktaş’ın bir sonraki celse zorla getirilmesine ve tutuklanması istenen sanık Demirbaş’ın kaçma şüphesi olmadığı gerekçesiyle tutuklanma talebinin reddine karar verdi. Duruşma 5 Şubat 2014’e ertelendi.

Haberin Devamı

OLAYLI DURUŞMADAN NOTLAR...

Cam bardakta çay servisi yasaklandı

* Duruşma öncesi Kartal’daki dev adliye binasının önüne destek için gelenler, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Katil devlet hesap verecek”, “Yaşasın devrimci dayanışması” şeklinde sloganlar attı.
* Gezi olayları sırasında hayatını kaybeder Ali İsmail Kokmaz’ın babası Şahap Korkmaz ve Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük’de destek olmak amacıyla adliyeye geldi.
* ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş’ın içeri girişine izin vermeyen güvenlik görevlileriyle grup arasında arbede yaşandı. Polis biber gazı sıktı.
* Adliyede çay ocaklarında dahi duruşma nedeniyle tedbir alındı. Cam bardak kullanımı yasaklandı.
Adliyede yaşanan olaylar nedeniyle işi olan diğer vatandaşlar da içeriye giremedi. Tekerlekli sandalyeli bir kadın ise duruşması olduğu için geldiği adliyeye giremeyince isyan etti.
* Duruşma sırasında silahlı sivil polislerin salonda yer almasına sanık avukatları sert tepki gösterdi. Avukatlar, polislerin dışarı çıkarılmasını talep etti. Talebi yerinde gören mahkeme, polislerin silahlarını dışarıda bırakmaları talimatını verdi.
* Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, duruşmanın ardından dışarıda “Adalet yok, insanlık yok” diye karara tepki gösterdi.