Gündem Kassel’de neler oldu?

Kassel’de neler oldu?

30.11.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın önemli sanat etkinliklerinden biri olan Documenta’nın yapıldığı kenti mekân olarak seçen İspanyol yazar Matas, burada yaşananları kurmaca bir hikâye üzerinden eleştiriyor

Kassel’de neler oldu

Eleştirmenler tarafından gerçekle kurmaca arasındaki sınırı şeffaflaştırdığı gerekçesiyle pek çok övgü alan ve bugüne dek birçok ödüle değer görülen İspanyol yazar Enrique Vila-Matas’ın, dünyanın önemli sanat etkinliklerinden biri olan Documenta’nın yapıldığı kentte, Kassel’de geçen yeni kitabı Can Yayınları etiketiyle okurla buluştu.

Haberin Devamı

‘Kassel’de Mantık Aramak’ isimli roman, başkarakter Enrique’in Kassel’de yaşadığı tuhaf olaylar etrafında dönüyor. Sanatın öldüğünü iddia edenlerin aksine, yazar Enrique Vila-Matas hâlâ sanatla zincirleme reaksiyonlar yaratılabileceğine dair umudunu koruyor. ‘Kassel’de Mantık Aramak’ta Vila-Matas, avangardla ilişkisini ve Documenta etkinliğine katılımını bir kurmacaya dönüştürüyor. Sayfaların arasından ince bir mizahla seslenen yazar, başkarakterine de kendi ismini veriyor. Romanda, Enrique Documenta’nın küratörü adına düzenlenen bir yemeğe davet ediliyor ve olaylar gelişiyor.

Mizah yüklü

2012’deki Documenta’yı ziyaret eden Vila-Matas, Kassel’de geçirdiği süre boyunca karşılaştığı kişilikleri, başından geçen ya da geçebileceğini düşündüğü tuhaflıkları, sanat ve edebiyat üzerinden dünya görüşü sorgulamalarını birinci ağızdan, mizah yüklü bir romana dönüştürürken deneme, kurmaca, eleştiri, anı tarzlarını birbiriyle harmanlıyor.
Daha önce Türkçede Everest Yayınları tarafından ‘Dublinesk’ adlı romanı yayımlanan Enrique Vila-Mataste, editör kahramanı

Haberin Devamı

Riba’nın düşünce dünyasını satırlara dökerken modern-postmodern edebiyatın birçok yazarını anarak onlarla hesaplaşıyordu ve editörlük müessesesini inceden inceye eleştiriyordu.