Gündem Katil yosun kıyıda

Katil yosun kıyıda

17.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Katil yosun’ diye nitelendirilen ve ilk kez 2007’de Türkiye kıyılarında görülen “Caulerpa Taxifolia”, Antalya Körfezi’ni tehdit ediyor...

Katil yosun kıyıda

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bilimadamlarının deniz çayırlarına yönelik yürüttükleri araştırmada, bulunduğu bölgedeki diğer türleri baskı altında tutan ve “Katil yosun” diye nitelendirilen Caulerpa Taxifolia türünün Antalya kıyılarına kadar ulaştığı tespit edildi.
Proje sorumlusu Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Mutlu, TÜBİTAK için deniz çayırlarına yönelik bir araştırma projesine başladıklarını kaydetti. Prof. Dr. Mutlu, deniz çayırlarını araştırırken 50 metre derinliğe kadarki bölgede Caulerpa Taxifolia adlı yosun türüne de rastladıklarını kaydetti.
Bu türün uygun ortam bulduğu zaman yerleşerek büyüme gösterdiğini anlatan Mutlu, “Katil yosun denmesinin bir sebebi, diğer bitkilere gölge yapmaları. Nasıl büyük bir ağaç gölge yapınca yanında diğer bitkilerin gelişimine izin vermezse, bu tür de diğer çayır ve alglerin büyümesine engel oluyor” dedi.

‘Daha da yayılacak’
Projenin sualtı çalışmalarını yürüten Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu da yosunun temizlenme şansının olmadığını belirterek, yerinden koparılan yosun parçalarının başka bir yerde yeniden yaşam alanı bulduğuna değindi. Gökoğlu, “Katil yosunun Akdeniz’deki dağılımını genişlettiğini tespit ettik. Çok kısa sürede Antalya Körfezi’ne ulaşması ve bu kadar yayılması enteresan bir durum. Daha da yayılmaya devam edecektir” dedi. Gökoğlu, aynı bölgede bu yosunlarla beslenen bir deniz salyangozu cinsine de rastladıklarını, bu türün katil yosunun yayılımını yavaşlatabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

DENİZİ HALI GİBİ KAPLIYOR
Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu “Caulerpa Taxifolia” adlı yosun türünün barındırdığı toksiklerin, diğer deniz canlıları için zararlı olduğunu ifade etti. Bu türün “istilacı” özelliğine dikkati çeken Gökoğlu, yosunun deniz yüzeyini “halı gibi” kapladığını ve diğer türleri baskı altında tuttuğunu söyledi. Gökoğlu, Pasifik kökenli yosun türünün Monaco’daki bir akvaryumdan denize karıştığını ve daha sonra yayılmaya başladığını ifade etti. Yosunun Türkiye kıyılarında ilk kez 2007’de İskenderun’da görüldüğünü belirten Gökoğlu, sualtı çekimleri yaparken, Manavgat Irmağı ile Antalya’da Düden Şelalesi’nin denize döküldüğü noktaya kadarki bölgede, 50 metre derine kadar bu yosuna rastlandığını bildirdi. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu “Caulerpa Taxifolia” adlı yosun türünün barındırdığı toksiklerin, diğer deniz canlıları için zararlı olduğunu ifade etti. Bu türün “istilacı” özelliğine dikkati çeken Gökoğlu, yosunun deniz yüzeyini “halı gibi” kapladığını ve diğer türleri baskı altında tuttuğunu söyledi. Gökoğlu, Pasifik kökenli yosun türünün Monaco’daki bir akvaryumdan denize karıştığını ve daha sonra yayılmaya başladığını ifade etti. Yosunun Türkiye kıyılarında ilk kez 2007’de İskenderun’da görüldüğünü belirten Gökoğlu, sualtı çekimleri yaparken, Manavgat Irmağı ile Antalya’da Düden Şelalesi’nin denize döküldüğü noktaya kadarki bölgede, 50 metre derine kadar bu yosuna rastlandığını bildirdi.