Gündem Katliam gibi

Katliam gibi

02.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üsküdar’da kaldırıma çıkarak durağa dalan halk otobüsü, ikisi kadın üç kişiyi ezdi. Eski bir halk otobüsü şoförü, “Halk otobüsleri müşteri kapmak için yarışarak halk güvenliğini tehdit ediyor” dedi

Katliam gibi

Halk otobüslerinin yol açtığı dehşete dün yenisi eklendi. İstanbul Üsküdar’da dün sabah otobüs durağında bekleyen üç kişinin öldüğü kaza, Dr. Eyüp Aksoy Caddesi’nde oldu. Ataşehir-Kadıköy seferini yapan özel halk otobüsü, kaldırıma çıkıp İETT otobüsüyle çarpıştıktan sonra durağa daldı. Durakta bekleyen Aygül Erdoğan, Mustafa Erdoğan ve Perihan Çelik öldü, 5 kişi yaralandı. İki sürücü gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Öne geçmek isterken...

Görgü tanıkları, “Özel halk otobüsü durağa yanaşan İETT otobüsünün önüne geçmek isterken şoför direksiyon hakimiyetini kaybetti. Bu yüzden halk otobüsü, İETT otobüsüne çarptıktan sonra kaldırıma çıkarak durakta bekleyenleri ezdi” dedi. Kaza anında durakta bulunan Döndü Kapucu, “Halk otobüsü o kadar hızlıydı ki İETT otobüsünün solundan geçeceğini beklerken, o sağa, durağa daldı” dedi. Ramazan Yağcı ise, “Mavi otobüs, sarı otobüsü sollamaya çalıştı. O sırada mavi otobüsün şoförü direksiyon hakimiyetini kaybetti” diye konuştu.

Kaza kameraya yansıdı

Kaza, özel halk otobüsünün kamerasına da yansıdı. Kayıtlara göre, 30 kilometre hızla durağa yaklaşan sürücü, duramayarak önce kaldırıma çıkıyor, ardından bekleme yapan İETT otobüsüne çarptıktan sonra yolcuların arasına dalıyor. Görüntülerde halk otobüsünün insanları ezdikten sonra 20-25 metre ilerlediği anlaşılıyor. İstanbul Özel Halk Otobüsü Şirketleri, kazaya neden olan otobüsün önceki gün hizmete başlayan, yeni nesil bir araç olduğunu bildirdi. Şirket yetkililerinden Ramazan Şen, “Kazayı yapan şoförle görüştüm, ‘Olay anında araba benden çıktı, bir şey yapamadım’ diyor. Kesinlikle süratli değil. Araba ambaleye kalkmış; beyin denilen birşey var bu araçlarda, beyni kilitlenmiş ve şoför durduramamış. Frene bassanız yine de durduramazsınız” iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

‘Belki pedal takıldı!’

İstanbul Özel Halk Otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İsmail Yüksel de Milliyet’e şunları söyledi: “Toplu taşıma araçları için belli hız ve sürüş kuralları var. Kaza olan yer hız yapacak bir bölge değil. Kazaya karışan otobüs 2018 model ve trafiğe 2-3 gün önce çıkmış. Teknik hata olabilir. Belki de gaz pedalı takılı kaldı. Şoför arkadaşlarımızı sürekli bilgilendiriyoruz, 3 aylık periyotlar halinde eğitim veriyoruz. Bu eğitimler İETT’li eğitmenlerin gözetiminde gerçekleşiyor. Halk otobüsleri yılda iki kez İETT tarafından teknik muayeneye çağrılıyor” dedi.

Korkunç bilanço

Ülke genelinde 15 yıllık dönemde halk otobüslerinin karıştığı bazı ölümlü kazalar şunlar:

Haberin Devamı

7 Mayıs 2002’de halk otobüsü sürücüsü Yücel Uzunoğlu (19) Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde yayaların arasına daldı: 4 ölü, 9 yaralı

Gaziantep’te önce bir bisiklete ardından yol kenarındaki yayalara çarpan halk otobüsü 3 kişinin ölümüne, 1 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Ankara’da Sıhhiye Köprüsü altında Necati Yıldırım yönetimindeki halk otobüsü, yolun karşısına geçmeye çalışan bir çocuğu ezdi

İstanbul’da 7 Temmuz 2005’te özel halk otobüsü, şehirlerarası yolcu otobüsüne arkadan çarptı, 1 kişi öldü, 30 kişi
yaralandı.

Ankara Etimesgut’ta 6 Ekim 2004’te halk otobüsü arkadan çarptığı araçtaki 2 kişinin ölümüne neden oldu.

Diyarbakır’da 19 Mayıs 2005’te halk otobüsünün bir kişiyi ezmesi üzerine halk yolu kapattı.

Beşiktaş’ta 14 Eylül 2002’de freni patlayan bir halk otobüsü önce bir otomobile, ardından İGDAŞ Bölge Regülatörü’ne çarptı, 1 kadın öldü, 8 kişi yaralandı.

İstanbul’da 27 Temmuz 2014’te halk otobüsünün arka kısmında yangın çıktı, 4 kişi öldü.

Haberin Devamı

Gazeteci Ercan Arıklı, 3 Haziran 2003’de halk otobüsünün çarpmasıyla hayatını kaybetti.

‘Sorunu çözeceğiz’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, kazayla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hepimizi üzen kaza ile ilgili tüm detayları incelediğimden ve gereğinin yapılacağından İstanbullular emin olsunlar. Özel halk otobüsleriyle ilgili sorunun kalıcı olarak çözülmesi için çalışmalar yaptığımızı da beyan etmek isterim.”