Gündem Kayalıklar 39 umudu batırdı!

Kayalıklar 39 umudu batırdı!

31.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Bademli köyü sahilinden Yunanistan’ın Midilli adasına geçmek için yola çıkan 100’den fazla mültecinin bulunduğu 17 metrelik tekne açıldıktan kısa süre sonra kayalıklara çarparak battı. Faciada 18’i çocuk 39 kişi can verdi

Kayalıklar 39 umudu batırdı

Suriye’deki iç savaştan kaçan mültecilerin umut yolculuğunda yaşadıkları facialara dün bir yenisi daha eklendi. Daha önce de benzer faciaların yaşandığı bölgelerden biri olan Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Bademli köyü sahilinden Yunanistan’ın Midilli adasına geçmek için yola çıkan 100’den fazla mültecinin bulunduğu 17 metrelik tekne kısa süre sonra kayalıklara çarparak battı. Faciada askeri yetkililerin verdiği bilgilere göre çoğunluğu Suriyeli 18’i çocuk 39 kişi boğularak can verdi. Alınan ihbar üzerine olaya müdahale eden Sahil Güvenlik ekipleri 74 mülteciyi kurtardı.

Haberin Devamı

Dün sabah Midilli adasına geçmek isteyen Suriye, Afgan ve Burma uyruklu mültecilerin içinde bulunduğu tekne yola çıktıktan çok kısa süre sonra kayalıkların bulunduğu bölgede alabora oldu. Kayalıklara çarpıp su alan tekne önce yan yattı. Mültecilerin Alo 158 Sahil Güvenlik İhbar Hattı’nı arayarak yardım çağrısı üzerine bölgeye Sahil Güvenlik ekipleri hareket etti.


Cesetler karaya vurdu

Yan yatan teknenin büyük kısmı batarken mülteciler suya düştü. Bölgeye ulaşan ekipler ilk müdahalede 43 mülteciyi kurtardı, 18’i çocuk 28 kişinin de cesedine ulaştı. Cesetler ve sağ kurtarılanlar sahile getirildi. Vücut ısısı aşırı düşerek hipotermi tehlikesi geçirenlerin ambulanslarla Edremit Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı. Teknede ve çevrede başka mülteci olup olmadığının belirlenmesi için arama çalışması başlatıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda denizden çıkartılan çesetlerin sayısı 39’a yükseldi. 74 kişinin de yaralı olarak kurtarıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Sahil Güvenlik Komutanlığı ihbarın ardından üç Sahil Güvenlik botu, bir Sahil Güvenlik dalış timi, sivil dalgıç ekibi ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait arama kurtarma helikopterinin bölgeye sevk edildiğini açıkladı.


Can yelekleri taklit

Felakete teknede yaşanan paniğin neden olduğu belirtildi. Dalgıçlar, su üzerinde veya kıyıya vuran cesetlerin bazılarında can yeleği olmadığı da dikkat çekti. Kullanılan can yeleklerinin taklit ürünler olduğu anlaşıldı.

Üç organizatör gözaltına alındı

Kıyıya 50 metre mesafedeki kayalıklara çarparak batan tekneden suya düşen bazı mültecilerin yüzerek canlarını kurtardığı belirtildi. Kaçışı aracılık ettiği için iki Türk vatandaşı ve bir Afganistanlı gözaltına alındı. Şüphelinin ifadesinde “Ben yapmadım. Beni kullandılar. Ben de teknedeydim” dediği öğrenildi. Ölen ve kurtarılanların çoğunun Suriye vatandaşı olduğu belirtildi.
Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışan mültecilere yönelik düzenlenen diğer operasyonlarda da Edirne’de 127; Kırklareli’de de 38; İzmir’in Dikili ilçesinde de 48 mülteci jandarma ekiplerince yakalandı.
Bir gün önce 572 mülteci yakalandı
Alınan bilgilere göre ilçede operasyonlarını sürdüren Ayvacık Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, önceki gün Büyükhusun, Gülpınar, Behramkale ve Kozlu köyü sahillerinde Midilli adasına kaçmak isteyen ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Suriye, Afganistan ve Irak uyruklu 572 mülteciyi yakaladı. İki insan kaçakçısı da gözaltına alındı.