Gündem ‘Kayıtta polis müdürleri bile var’

‘Kayıtta polis müdürleri bile var’

12.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Hanefi Avcı‘nın Eskişehir’de ele geçirilen ses kayıtlarıyla ilgili olarak dün ‘mağdur’ sıfatıyla ifade veren eski MİT’çi Eymür, kayıtlarda emniyet müdürleri bile olduğunu söyledi

‘Kayıtta polis müdürleri bile var’

Eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal, “Devrimci Karargâh” örgütüne yardım ve yataklık suçundan tutuklanan emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın Eskişehir’deki ofisinde ele geçirilen ses kayıtlarıyla ilgili olarak dün ifade verdi. Eymür ve Özal, dinlemelerle ilgili şikâyetçi olduklarını söyledi. İstanbul Adliyesi’ne dün gelen Eymür, “Devrimci Karargâh örgütü” soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık’a 2 saat boyunca “mağdur” sıfatıyla ifade verdi. Adliyeden ayrıldığı sırada basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Eymür, kayıtlarla ilgili olarak şikâyetçi olduğunu belirtti.

‘Özel konular vardı, ifade verdim’
Eymür, “Kayıtlar neyle ilgili?” sorusunu da, “Özel konular da vardı onun için ifade verdim. 1998 yılında falan, eski” diye yanıtladı. Bir gazetecinin, “Hanefi Avcı’nın iddiası var; ‘Gözaltına alınmayı bekliyordum kesinlikle bende ses kaydı yok. Görevimden 23 gün önce ayrıldım’ diye. Sizce birileri bu kasetleri, Avcı görevden ayrıldıktan sonra ofisine bırakmış olabilir mi?” diye sorması üzerine Eymür, “Onu bilemiyorum. Tabii iş benim işim değil” dedi.
Gazetecilerin “Avcı ile kendisi arasında olan gerginliği” hatırlattığı ve “Barıştınız mı?” diye sorduğu Eymür, “Evet barıştık” diye konuştu. “Konuşmalar niçin kaydolmuş?” sorusuna, “Onlar eski, o zaman zaten bunun davası bile oldu” diyen Eymür, “Kiminle konuşmuşsunuz, karşınızdaki kim?” sorusunu da, “Emniyet müdürleri bile var kayıtlarda” şeklinde yanıtladı. Eymür, dinleme kayıtlarında şaşırdığı birilerinin de olduğunu sözlerine ekledi.
Eymür’ün ayrılmasının ardından ele geçirilen kasetlerde ses kayıtları bulunduğu öne sürülen bir diğer isim olan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal adliyeye geldi. Savcıya ‘mağdur’ sıfatıyla 1 saat ifade veren Özal, çıkışta, “Siyasi konuşmalar ağırlıklı, bu dinlemeler özellikle uzun yılları kapsayan dinlemeler” dedi. Özal, şunları söyledi: “İlginç olan konuşmalardan bir tanesi de ismini hatırlayamadım ama bana söylenilen rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun. Yazıcıoğlu’nun babamın ölümüyle ilgili bir araştırma başlatılmak istediğini bana bildiren bir arkadaşım ile yaptığım konuşma. Onlar dikkatimi çekti. Yani onun dışında da pek kayda değer bir şey yok.”
Dinlemeleri kimin yaptırdığı bilgisine sahip olmadığını ancak kendisine Avcı’nın arşivinden çıktığının söylendiğini belinter Özal, “Avcı ile hiç tanışmadım, yüz yüze de hiç konuşmadım” dedi.

Haberin Devamı

‘10 numaralı delil’de yeni isimler
“Devrimci Karargâh Örgütü” soruşturması kapsamında tutuklanan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın Eskişehir’deki makam odasında çıktığı iddia edilen ve “10 numuralı delil” olarak kayda geçirilen Bond çanta içinde bulunun 24 kasette ses kayıtları bulunduğu öne sürülen 53 kişinin isimleri bir bir ortaya çıkıyor. 53 kişi arasında işadamı Erol Aksoy ve Korkmaz Yiğit, organize suç örgütü elebaşılığından hükümlü Sedat Peker, Alaattin Çakıcı’nın da bulunduğu öğrenildi. Basında dün yer alan haberlere göre ise Hanefi Avcı’nın makam odasındaki 24 kasette 53 ismin tespit edildiği, kasetlerde gazeteciler Ertuğrul Özkök, Mehmet Ali Birand, Enis Berberoğlu ve Fatih Altaylı, eski başbakanlardan Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz, 28 Şubat sürecinde Deniz Kuvvetleri Komutanı olan emekli Ora. Güven Erkaya, Tuğgeneral Veli Küçük, eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal, eski Vali Kemal Yazıcıoğlu’nun da yer aldığı öne sürülmüştü. Kasetlerdeki 53 kişi arasında işadamı Erol Aksoy ve Korkmaz Yiğit, Sedat Peker ve Alaattin Çakıcı, Seyhan Soylu ve Hürriyet gazetesi Yazı İşleri Müdürü Necdet Açan’ın da bulunduğu öne sürüldü.