Gündem Kaz Dağları’nda kekik hasadı

Kaz Dağları’nda kekik hasadı

14.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın, Alpler’den sonra en fazla oksijene sahip ormanları Kaz Dağları’nı kekik kokuları sardı.

Kaz Dağları’nda kekik hasadı

ÇİSİL DEMİR HABER MERKEZİ - Havası, termal suları, tarihi ve doğal zenginlikleriyle büyük ilgi gören Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Güre’de yılın ilk kekik hasadı yapıldı. İsmini Kaz Dağları’nın en yüksek zirvesinden alan 1774 Kazdağı Termal Butik Otel’in sahibi Avukat Hasan Demiraslan’ın düzenlediği Kekik Hasadı Etkinliği’ne katılan misafirler Kaz Dağları’nda trekking yaptıktan sonra efsane köy Kavurmacılar da sepetlerini topladıkları kekiklerle doldurdu. Çayı, suyu, yağı ile şifa kaynağı olan, reçeli hatta tatlısı bile üretilen kekikler daha sonra otelin bahçesinde düzenlenen Workshop’ta Aromatik Bitkiler Uzmanı Bahadır Yıldırım’ın gerçekleştirdiği geleneksel distilasyon yöntemiyle işlendi. Kekiğin faydaları ve doğru tüketimi hakkında bilgi veren Bahadır Yıldırım, “Genellikle yemeklere lezzet vermesi için kullanılan kekiğin faydaları saymakla bitmiyor. Adeta şifa kaynağı olan bu bitki özellikle kolon kanseri konusunda tam bir savaşçı. Bir bardak ılık suyun için 3-5 damla damlatılarak içilebilir. Grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda kaynar suya 3-5 damla damlatılıp buharı buruna çekilebilir. Ayrıca iyi bir antioksidan kaynağı olan kekik, yaşlanma karşıtıdır. Kaynatılan kekik suyu cilde sürülerek kullanılabilir. Düzenli kullanıldığında sivilce ve akne oluşumunu engeller” dedi.

Haberin Devamı

Gastronomiye ilgisini her fırsatta vurgulayan ünlü oyuncu Açelya Akkoyun da kekik ile yapılan lezzetlerle ilgili deneyimlerini paylaştı. Kekik ile yapılan eşsiz lezzetleri tatma fırsatı yakalayan gruba, Türk Halk Müziği sanatçısı İsmail Özkan da türküleriyle eşlik etti.

Geleneksel olacak

İlkini gerçekleştirdikleri kekik hasadı etkinliğinin geleneksel hale getirilmesi için çaba sarfedeceklerini dile getiren Hasan Demiraslan, “Balıkesir kahvaltısında sunduğumuz zeytin, zeytinyağı, peynirler, tereyağı ve şarküteri ürünleri tamamen bölgemize özeldir. Üç yıldır düzenlediğimiz zeytin hasadı etkinliğimize eklediğimiz kekik hasadını da her yıl geleneksel olarak gerçekleştirmeyi arzuluyoruz. Bugün ikram ettiğimiz kekikli baklavamız da inşallah geleneksel tatlılarımız arasındaki yerini alır” dedi. 

Haberin Devamı

Kaz Dağları’nda kekik hasadı

Hasan Demiraslan, Oyuncu Açelya Akkoyun, Aromatik Bitkiler Uzmanı Bahadır Yıldırım.

Koruma kalkanı

Genellikle mutfaklarda yemeklere değişik lezzet ve aromalar vermesi amacı ile kullanılan kekiğin çay hali ise boğaz ağrısı ve öksürüğü keserken, bağışıklığı da güçlendirmektedir. Kekik çayının ayrıca reflü ve ya gastrit gibi mide rahatsızlıklarına çok iyi geldiği bilinmektedir. Buna ek olarak depresyonu önlerken, adet ağrılarını da hafifletir. Ayrıca gargara yapıldığında ağız kokusunu engeller ve diş eti hastalıklarına iyi gelir.