Gündem Kazakistan hakkında bilinmesi gerekenler

Kazakistan hakkında bilinmesi gerekenler

20.04.2018 - 16:05 | Son Güncellenme:

Kazakistan Avrasya’nın merkezinde yer alır. Adı ‘hür adam’ anlamına gelen Kazak sözcüğünden türeyen bu ülke, hürriyet ve özgürlük düşkünü Yörüklerin ülkesidir. Başkenti Astana’dır, 1991 yılında siyasi haritada yerini almıştır. Yörük geleneği, yemekleri, kımız ve keçe ile ünlü olan Kazakistan hakkında bilinmesi gerekenler yazımızda...

Kazakistan hakkında bilinmesi gerekenler

Kazakistan

Haberin Devamı

Kazakların resmi dili Kazakça olsa da bu ülkede İngilizce ve Rusça da konuşulur. Kara ikliminin hüküm sürdüğü ülkenin denize kıyısı bulunmamaktadır. Kışları soğuk ve kar yağışlı olan ülkede yazları sıcaklık 26 dereceye kadar yükselmektedir. Kışın en düşük hava sıcaklığı - 19 ila -4 arasında seyreder.

Kazak Mutfağı

Kazak mutfağı oldukça zengindir. Türk mutfağına benzer özellikler de görülmektedir. Ayran ve sucuk önemli bulunsa da kısrak sütünden yapılan kımız en değerli ve en ünlü ürünleridir. Meşhur et yemekleri beşparmak adındaki et yemeğidir. Hamurların kızartılması ile yapılan tatlı da meşhurdur. Çelpek ve bavursak denilen bu tatlı yerel lezzetlerindendir.

Kazakistan Gelenekleri Nelerdir?

Yaşlılara karşı saygı bebeklikten itibaren aşılanmaktadır. Aile kültüründe kızlar eskiden oy bile kullanamazdı. Ailelerine ve kocalarına bağlı olarak yaşamaları beklenirdi ama günümüzde ev hayatında iş bölümü görülmektedir ve kadınlar hayatın daha çok içindedir. Bu ülkede baharın gelişi önemlidir, 21 Mart tarihinde Nevruz şenliklerle kutlanır.

Haberin Devamı

Kazakistan Ekonomisi

Tarım açısından oldukça uygun olan ülke aynı zamanda yeraltı kaynakları bakımından zengindir. Uranyum, petrol ve altın rezervlerine sahiptir. Yeraltı zenginlikleri 2 trilyon dolardan yüksek değer bulur. Ülkede altın %20, krom %26, uranyum %17 oranında bulunur. Bu nedenle ekonomik açıdan rahat bir ülke sayılabilir.

Kazakistan’dan Neler Alınır?

Kazakistan’da en çok keçeden yapılan oyuncak develer dikkat çeker. Genelde gümüş, altın, keçe ve ahşaptan yapılan hediyelik eşyalar göze çarpar. Popüler eşyalar arasında keçeden yapılan geleneksel çadır da tercih edilebilir. Üzerine yöresel elbiseler giydirilen kazak bebekleri de hediyelik eşya olarak tercih edebileceğiniz eşyalardandır. Yörenin kendine özgü müzik aleti olan dombra ayrıca ilginizi çekebilir.