23.05.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
DİDEM SEYMEN
DİDEM SEYMEN- Uzmanlar kene ısırıkları konusunda vatandaşları uyarıyor. Kenelerin taşıdıkları virüsler nedeniyle çeşitli viral enfeksiyon hastalıklarına yol açabileceğini belirten İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Gökçe Demir, “En çok bilinen tür, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne yol açan Hyalomma cinsi kenedir. Genellikle siyah-kahverengi renkte, sekiz bacaklı olan bu keneler, kan emerken tükürük bezlerinde bulunan virüsü insanlara bulaştırır” dedi.
Kelkit riskli bölge
Türkiye’de KKKA vakalarının en sık görüldüğü bölgenin özellikle İç Anadolu’nun kuzeyi ile Karadeniz’in güney kesimlerini kapsayan Kelkit Vadisi olduğuna dikkat çeken Dr. Demir, “Bu bölgede virüsü taşıyan kene türleri daha fazla. Keneler soğukta inaktif hale gelir. Havaların ısınmasıyla, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında son derece aktif olurlar. Bu dönemler aynı zamanda insanların doğayla daha çok iç içe.” ifadelerini kullandı.
Nasıl korunacağız?
Kene ısırıklarından korunmak için alınabilecek önlemleri sıralayan Dr. Demir, şunları söyledi: “Piknik ve doğa yürüyüşü gibi aktivitelerde açık renkli, uzun kollu ve uzun paçalı kıyafetler tercih edilmelidir. Pantolon paçaları çorapların içine sokulmalı. Eve dönüldüğünde mutlaka tüm vücut detaylı şekilde kontrol edilmeli; özellikle bacak, kasık, sırt ve ense gibi bölgeler dikkatlice muayene edilmelidir. Çocuklar da mutlaka ebeveynleri tarafından kontrol edilmelidir.” Dr. Demir, kene ısırığından sonra 10 gün boyunca dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, “KKKA’nın kuluçka süresi 10 gündür. Bu süre boyunca ateş, kas-eklem ağrısı, burun ve diş eti kanamaları, vücutta morluk ve kızarıklık gibi belirtiler görülürse mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” uyarısında bulundu.
Tedavi nasıl yapılıyor?
Dr. Gökçe Demir, şu bilgileri verdi: “Tanı konulduktan sonra antiviral tedavi uygulanabiliyor. Eğer kanama gelişmişse kan transfüzyonu destek tedavileriyle hastayı destekliyoruz. ”
Erken müdahale hayat kurtarıyor
Uzm. Dr. Gökçe Demir, “Keneyi geç fark etmek virüsün bulaşma ihtimalini artırır. Ancak bizim için esas olan kene tutunduğu andan itibaren ateş, kas-eklem ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıkmasıdır. Bu belirtiler görüldüğünde hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalı, kanama gelişmesini beklememek gerekir” şeklinde konuştu.
Yapışırsa ne yapmalı?
Uzm. Dr. Demir, “Keneyi çıkarmak için gövdesine yakın bir yerden ince uçlu bir cımbızla tutup, vida çevirir gibi sağa sola hafifçe oynatarak yukarı doğru çekmek gerekir. Kafasının koparılmaması çok önemli, çünkü virüs taşıyan kısım tükürük bezleridir. Asla üzerine kimyasal madde sürülmemeli ya da yakılmamalı. Çıkarma işlemi sonrası bölge sabunlu suyla güzelce yıkanmalı” dedi.