Gündem Kerkük’te gerilim çatışmaya dönüştü

Kerkük’te gerilim çatışmaya dönüştü

21.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kerkük’ten Erbil’e ilerleyen Haşdi Şabi ve Irak ordusu ile Altunköprü kasabası dışında mevzilenen peşmerge arasında tank ve topların kullanıldığı şiddetli çatışmalar yaşandı. Kerkük mekezinde ise Kürtlerin Haşdi Şabi protestoları tansiyonu yükseltti

Kerkük’te gerilim çatışmaya dönüştü

Kerkük ile Erbil arasında bulunan Altunköprü’ye yönelik dün sabah 08.00 sıralarında ağır silahlı Irak ordusu ve Haşdi Şabi milislerince saldırı başlatıldı. Saldırıya peşmergenin karşılık vermesi üzerine başlayan çatışma iki saat aralıksız sürdü. Çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Erbil’den Altunköprü’ye Hummer tipi ve ABD yapımı onlarca ağır silah yüklü zırhlı araç sevk edildi. Irak güçleri öğlene doğru Altınköprü kasabasına girerek kontrolü sağladı. Geri çekilen peşmerge, Altunköprü kasabası çıkışında mevzilendi. Erbil-Kerkük Karayolu üzerindeki Altunköprü girişinde konuşlanan peşmerge güçlerine top, tank ve havan topu ile saldıran Haşdi Şabi kuvvetlerine peşmergeler de Katyuşa roketleri, uçaksavar, top ve tanklara karşı kullanılan Milan füzeleri ile karşılık verdi. Çatışmalarda Haşdi Şabi’ye ait dört tank ve bazı zırhlı araçlar vuruldu.


Erbil’de endişeli bekleyiş

Kerkük’te gerilim çatışmaya dönüştü

Irak ordusunun Erbil’e ilerlemesi ihtimaline karşı Kerkük’ün 35 kilometre kuzeybatısındaki bölgeye peşmerge yığınak yapmaya devam ediyor. Irak ordusunun Erbil’e ilerleyip ilerlemeyeceği belirsizliği halkta endişeye neden oldu. Erbil’de halk, Haşdi Şabi’nin Erbil’e ilerlemesi olasılığına karşı önlemlerini alırken Irak Başbakanı Haydar İbadi, silahlı güçlere, “Erbil sınırını geçmeyin” talimatı verdi. Bu gelişme üzerine Erbil rahat nefes aldı ve halk günlük işlerine döndü.
Milliyet Sıcak Bölgede
Namık DURUKAN, Ünal ÇAM


Altunköprü’nün Irak ordusu tarafından alınması sonrası silahlı güçlerin Saddam Hüseyin döneminde çizilen 36’ncı paralel sınırını oluşturan Kuştepe beldesine kadar ilerleyeceği bildiridi. Anılan bölge, Erbil-Kerkük arasındaki Erbil’in çıkışında yer alan Kuştepe beldesinin Irak ile Kürt bölgesi arasında sınır olacağı bildirildi.
Hadi Amiri Altunköprü’de
Peşmerge’nin Altunköprü’den çekilmesi sonrası kasabaya giren Haşdi Şabi birliklerinin güvenliği sağladıktan sonra, Iraklı askeri yetkililer, kasabada inceleme yaptı. Haşdi Şabi kurucusu Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri’nin beraberindeki askeri heyetle Altunköprü’ye geldiği görüntülerle servis edildi. Daha sonra Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi de Altunköprü’ye gelerek vatandaşlarla görüştü ve askeri yetkililerden bilgi aldı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Komutanlığı, yazılı açıklama yaparak İran’a dikkati çekti. Açıklamada, “İran Topçu Birliği ve Haşdi Şabi milisleri, Irak’ın verdiği ABD yapımı silahlarla Altunköprü mevkiinde peşmerge mevzilerini sabah saat 8’den itibaren bombalamaya başladı” denildi.
Kerkük’te gerilim
Kerkük’ten çıkması beklenen, ancak hâlâ görev yapmaya devam eden Haşdi Şabi kuvvetlerine yönelik Kürt mahallelerinde protesto gösterileri de sürüyor. Önceki akşam yapılan gösteri kısa sürede gönüllü silahlı Kürt grupları ile Haşdi Şabi arasında çatışmaya dönüştü. Haşdi Şabi güçlerinin Yasin Muhammed Ali adlı Sünni bir emekli pilotu öldürdüğü ileri sürülürken Irak ordusundan ölü ve yaralı asker olduğu ileri sürüdü.
Irak polis güçleri, Kerkük’teki çeşitli semtlerde kontrol noktası oluşturmaya başladı. Kürt mahallelerinde yapılan operasyonlarda 40’ı aşkın Kürt gözaltına alındı. Hanekin ilçesinde ise Haşdi Şabi’yi protesto eden kalabalık gruplara, Haşdi Şabi birliklerinden ateş açıldı. Açılan ateşle bir kişi yaşamını yitirdi, ondan fazla kişinin ise yaralandı.