Gündem Kılıçtan kraliçe tacına tam 26 bin 456 parça

Kılıçtan kraliçe tacına tam 26 bin 456 parça

22.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da düzenlenen operasyonda 26 bin 456 adet tarihi eser ele geçirildi. 13 kişi gözaltına alındı. Ele geçirilen eserler arasında 3 bin yıllık Miken kılıcı ve Büyük İskender’in büstü var...

Kılıçtan kraliçe tacına  tam 26 bin 456 parça

İstanbul’da tarihi eser kaçakçılarına yönelik düzenlenen “Zeus” adı verilen operasyonda “Aşil kılıcı” olarak bilinen yaklaşık 3 bin yıllık Miken kılıcı, Büyük İskender’in Hindistan seferi sırasında yaptırdığı “İskender Büstü”, mitolojik dönem Yunan tanrısı Hermes heykeli ve Helenistik döneme ait “Tanrı Heilos” betimli altın yapraklı kraliçe tacının da aralarında bulunduğu 26 bin 456 adet eser ele geçirildi. 13 kişinin gözaltına alındığı operasyonda ele geçirilen tarihi eserlerin Cumhuriyet tarihinde tek seferde ele geçirilen en fazla sayıda tarihi eser olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

1 milyona satmadılar

İstanbul Emniyeti Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri aldığı bir ihbarla başlattığı çalışmalarda, yurtdışına tarihi eser kaçırmak isteyen bir şebekeyi belirledi. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın talimatıyla özel bir ekip oluşturuldu ve şüphelilerin tespitinin ardından operasyon için düğmeye basıldı. İstanbul, Düzce, Rize, Kars ve Çanakkale’de 12 Aralık’ta eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlarda Hitit, Mısır, Miken, Fenike, Urartu kültürlerinin yanı sıra Helenistik ve İslami döneme ait eserler ile 5-10 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen fosillerin de arasında bulunduğu 26 bin 456 parça tarihi eser ele geçirildi. Kaçakçılık Şube Müdürlüğü’nde görevli arkeoloji mezunu polislerin de yer aldığı operasyonda ele geçirilenlerin bugüne kadar tek seferde ele geçirilen en yüksek miktardaki kaçak eserler olduğu belirtildi. Kurye, toptancı, üst alıcı ve uluslararası bağlantı elemanı olarak yapılandığı öne sürülen çetenin üyesi olduğu belirtilen 13 kişi de gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Operasyonda ele geçirilen eserler arasında Yunan mitolojisinin en önemli savaşçısı Aşil’in kılıcı olarak bilinen yaklaşık 3 bin yıllık Miken kılıcı, Büyük İskender’in Hindistan seferi sırasında yaptırdığı “İskender Büstü” ve mitolojik dönem Yunan tanrısı Hermes heykeli ve belirtildi. Satılmaya çalışılan eserler arasında yer alan Helenistik döneme ait altın yapraklarında “Tanrı Heilos” figürleri olan taca bir alıcının 1 milyon lira fiyat verdiği ancak çetenin fiyatı az bularak eseri satmadığı öğrenildi.

200 bin dolarlık sikke

Operasyonda ele geçirilen sikkeler arasında da çok değerli örneklerin bulunduğu öğrenildi. Sikkeler arasında bulunan Roma Kralı Sezar dönemine ait bir sikkenin örneğinin bir müzayedede 200 bin dolara satıldığı ifade edildi. Polis ele geçirilen eserlerin incelenmesi için İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkililerine de haber verdi.

Kılıçtan kraliçe tacına  tam 26 bin 456 parça