Gündem Kilisede kanlı saldırı için Belgrad'da eğitim! Telefondan çıkan 60 video

Kilisede kanlı saldırı için Belgrad'da eğitim! Telefondan çıkan 60 video

03.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Santa Maria’da kanlı eylem planlayan teröristlerin silah ve mühimmat bulmadıkları, bu nedenle saldırıyı kurusıkıdan bozma tabancayla yaptıkları, DEAŞ’ın canlı bomba gönüllüsü bir kadının da patlayıcı temin edilemediği için saldırıyı gerçekleştirmediği ortaya çıktı...

Ferit Zengin - İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne DEAŞ’lı iki teröristin düzenlediği silahlı saldırıya ilişkin yeni detaylara ulaşıldı. Kilisedeki pazar aiyinine Rus pasaportlu David Tanduev ve Hamza kod isimli Tacik uyruklu Amirjon Kholoov tarafından düzenlenen silahlı saldırıda bir kişi hayatını kaybetmişti. Olaydan sonra gözaltına alınan 34 şüpheliye ilişkin savcılığın sevk yazısında önemli detaylara yer verildi. 

Haberin Devamı

37 sayfalık sevk yazısında soruşturma savcısı Muhammed Barut şüphelilerin hepsi hakkında tutuklama talep etti. Savcının istihbarat birimlerinin tespitlerine dayandırarak sevk yazısına koyduğu bir ayrıntı olay sonrası “Böyle bir saldırı kuru sıkıdan bozma silahla mı yapılır?” sorusunun yanıtı oldu. 

KAYSERİ’DE TOPLANTI 

Yazıda, kanlı terör saldırısının örgütün sözde Türkiye sorumlusu Moldova uyruklu Abu Darrar Al Shissani kod isimli Andrei Guzun ile iki tetikçinin de arasında bulunduğu sekiz kişilik bir ekip tarafından planlandığı vurgulandı. Daha önce kilise etrafında keşif yapan teröristlerin saldırıdan 23 gün önce de Kayseri’de toplantı yaptığı kaydedildi. Sevk yazısında saldırıyı planlayan ekibin Abdullah kod isimli Amenullah Haci’nin Kayseri Kocasinan’da bulunan evi ile Melikgazi ilçesinde bir otelde üç gün toplantılar yaptığı belirtildi. 

Haberin Devamı

BELGRAD’DA EĞİTİM 

İstihbarat birimlerinin kendilerine sunduğu bilgilere de yer veren sevk yazısında şunları kaydetti: 

“Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu şahısların ABD’ye seyahatinde yardımcı olan DEAŞ’lı grubun bulunduğu, grup içerisinde Makhammadyusuf Alısher Ugli Mirzoev isimli şahsın bulunduğu, Mirzoev’in Temmuz 2023 yılında DEAŞ mensuplarını silahlar konusunda eğitmek ve daha sonra ABD’ye göndermek amacıyla Türkiye’de Belgrad Ormanı’nda veya İstanbul’un eteklerinde Silivri’deki bir çiftlikte eğitim kurma çalışması yaptığı ve silah temini arayışında olduğu, Mirzoev’in DEAŞ’ın sözde sorumlularından olan Adam Khamarzayev Adam AbuDarrar Al Shishani’ye rapor verdiği ve Türkiye’de eylem yapmak için izin istediği şeklinde bilgiler iletilmiştir.” 

60 VİDEO

Savcılık sevk yazısında, Başakşehir’de yakalanan örgüt mensuplarından Edelkhan Inazhaev’in aynı zamanda, 28 Haziran 2016’da terör örgütü DEAŞ’ın gerçekleştirdiği İstanbul Atatürk Havalimanı bombalı saldırısı şüphelisi olduğu da kaydedildi. Savcılık yazısında ayrıca  Mirzoev isimli örgüt mensubunun Türkiye sorumlusu Abu Darrar’dan silah istediği, Darrar’ın cep telefonundan 60’ın üzerinde silahlı ve ideolojik eğitim videosu çıktı da yer aldı. 

Haberin Devamı

KURUSIKIYA HAVALE  

Sevk yazısında ayrıca örgüt mensubu eşiyle birlikte gözaltına alınan canlı bomba gönüllüsü Zharaıdat Esmurzieva isimli kadının patlayıcı bulunamaması nedeniyle eyleme geçemeden yakalandığı vurgulandı. Konuyu değerlendiren terör uzmanları, saldırı işinin canlı bomba gönüllüsüne verilmeyip, kurusıkı tabancalı bir saldırıya zorlanmasını da örgütün silahın yanında patlayıcıyı da bulamadığının göstergesi olduğunu söyledi. 

SENT ANTUAN’IN KONUM RESMİ CEP TELEFONUNDA

Sevk yazısında yer alan bir başka bilgi ise, operasyon kapsamında gözaltına alınan örgüt mensubu Shamsullo Radzhabov’un telefonunda çıkan resim oldu. Yapılan teknik incelemede Radzhabov’un telefonundan Taksim’deki Sent Antuan kilisesine ait konum resmi ile 28 Ocak’ta gerçekleşen saldırıda kullanılan Hyundai aracın fotoğrafı ve para alışverişine ait banka dekontlarının fotoğrafları çıktı.

KAYSERİ’DEKİ ÖRGÜT EVİ

Kilise saldırısını gerçekleştiren DEAŞ terör örgütü mensuplarının toplantı yaptıkları iddia edilen Kayseri’deki evi İHA görüntüledi. Polis ekiplerinin evde kirada oturan yabancı uyruklu karı kocayı gözaltına aldığı öğrenilirken, müstakil evin görünmemesi için önüne çekilen branda dikkati çekti. ● İHA