GündemKırmızı alanda doktordan bilgi

Kırmızı alanda doktordan bilgi

21.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı, acil serviste sürdürülen işlemlerinin hızlandırılması ile hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçilmesi için çarpıcı düzenlemeler yaptı. Buna göre hasta yakınlarına ilgili doktor bizzat bilgi verecek. Acil servisler, muayene ve girişimsel işlemlerin dışında kör nokta kalmaksızın kameralar ile izlenecek.

Kırmızı alanda doktordan bilgi

Sağlık Bakanlığı, acil sağlık hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili tebliğde değişikliğe giderek, hem acil servislerde işlemlerin hızlı yürütülmesi hem de son yıllarda artan hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakalarının önüne geçilmesi için bir dizi önlem aldı. Çarpıcı düzenlemeler içeren yeni tebliğde özetle şu başlıklar yer aldı:

Haberin Devamı

-Kronik bir hastalığın ani atağı” da acil servis hizmetleri kapsamına alındı.

-Yatak sayısı 100’den az olan veya toplam hekim sayısı 30’dan az olan hastaneler 1. seviye; yatak sayısı 101-300 arası olan veya hekim sayısı 31-60 arası olan hastaneler 2. seviye; yatak sayısı 301 ve üstü olan veya hekim sayısı 61’den fazla olan hastaneler 3. seviye acil servis kurmak zorunda olacak. Seviyelendirmeler 2 yılda bir yenilenecek.

-Günde 500’den fazla hasta kabul eden, nöbetçi hekim başına günde ortalama 100’den fazla hasta kabul eden, günde ortalama 50’den fazla sarı alan hastası olan, günde ortalama üçtden fazla, “kalbi yeniden çalıştırma” işlemi gerektiren kırmızı alan hastası olan acil servisler, hastane büyüklüğü ile acil hasta oranı uyumsuz olan acil servisler, acil serviste ilk muayene için bekleme süresi 45 dakikayı geçen acil servisler, günlük ortalama ambulansla hasta alma sayısı beşten fazla olan acil servisler, “öncelikli takip ve özellikli planlama gerektiren acil servis” olarak tanımlanacak.

Haberin Devamı

Kayıttan önce triyaj

-Acil servislerde triyaj işlemi, hasta başvurduğu an kayıt işlemi öncesinde yapılacak. Kırmızı alan hastaları, triyaja ve kayda dahil edilmeden doğrudan kırmızı alana geçirilecek.

-Acil servislerde bekleme süresince hasta ve yakınlarının ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için acil servis yeşil alanı ve sarı alanı yakınlarında hasta yakınları için bekleme salonları, bilgilendirme bankosu ve personeli sağlanacak. Kırmızı alan hastaları için belirli aralıklarla hasta yakınlarına bilgilendirme, ilgili personel tarafından yapılacak.

-Acil serviste ilgili alandan sorumlu hekimin bizzat hastalar hakkında tıbbi bilgi vermesi esas olacak ancak yoğunluk veya hastanın durumunun kritik olması sebebiyle hekimin hastanın başından ayrılamadığı durumlarda sağlanacak bilgilendirme alanlarında bu konuda gerekli eğitimleri almış sağlık personeli tarafından bilgilendirme yapılacak.

Ses kaydeden kamera

-Acil servislerde kullanılacak güvenlik kameraları, hastaların muayene edilmeleri veya girişimsel işlemleri sırasında mahremiyetlerini ihlal etmeyecek şekilde konumlandırılacak. Mahremiyet gözetildikten sonra acil servislerde güvenlik kamerası ile izlenemeyen kör nokta kalmayacak. İzleme sistemi ses kaydını da içerecek ve en az 2 ay süreyle saklanacak.

Haberin Devamı

-Müstakil acil branş nöbetlerine kulak burun boğaz doktorları ile aile hekimleri de dahil edilecek.

-Acil servislerin fiziki şartlarının yetersiz olduğunda hastane, “isteğe bağlı” hizmetlerde kullanılan alanları, bu hizmetler için kullanılmak üzere revize edecek.

-Acil branş nöbeti ile görevli tabibin acil bir vakanın tedavisi ile meşgul olduğu durumlarda yeni gelen hasta için acil branş nöbeti yedek listesi hazırlanacak.

İsteğe bağlı hasta yatışı yapılamayacak

-Acil servise akut bir rahatsızlık veya bir başka sağlık tesisinden acil olarak veya yatış amaçlı araçla sevk yoluyla gelmeyen hastaların yatış ve takibi kesinlikle yapılmayacak. Acil yataklı serviste gözlem ve takip için 8 saatten uzun veya yatış kararı verildiği halde 4 saatten uzun yatan hastası bulunan klinikler için, “isteğe bağlı” koşullarda yeni hasta yatırılmasına hastane bilgi sistemi tarafından engel konulacak. Başka bir klinikte yatak olması durumunda bu yataklar acil serviste yatış için bekleyen hastaların kullanımına açılacak. Acil serviste yatan veya alaktan gelen hastalar için ayrı bir laboratuvar veya görüntüleme merkezi olmayan durumlarda bu hastalar için istenen tetkik görüntüleme veya girişimlere öncelik verilecek ve bu işlemler yapılmadan, “isteğe bağlı” hasta alınmasına sistem izin vermeyecek.

Haberin Devamı

Yoğun bakım yatağı yoksa ara bakım ünitesi

-Acil cerrahi ameliyat endikasyonu konularak acil servisten yatışı yapılan hastaların ameliyat sonrası tedavi ve bakımlarının yapılabilmesi için yeterli yoğun bakım hasta yatağı bulunmayan hastaneler, mevcut yatak imkânlarından geçici olarak ameliyat sonrası, “ara bakım üniteleri” kuracak ve hastaların kabulünü yapacak. Ameliyat sonrası yoğun bakım yatağının bulunmaması hastanın ameliyatını geciktirmeyecek.

Haberin Devamı

-İlçe sağlık müdürlükleri tarafından ilçede bulunan tüm sağlık tesisleri iki ayda bir denetlenecek.

-Mevcut acil servislerin bu tebliğe uyumu iş ve işlemler yönünden hemen yürürlüğe girecek; fiziksel mekân revizyonlarının ise 2 içinde yapılması zorunlu olacak. Yeni hizmet binasına 6 ay içinde taşınması planlanan hastaneler ise belirlenen fiziki alan standartlarından 6 aylığına muaf tutulacak.

‘15 dakika’ kuralı

-Hastaneye vaka getiren ambulansların vakalarının hemen teslim alınması ve ilgili ambulansın hastaneden ayrılışı en fazla 15 dakika içerisinde sağlanacak.