Gündem Kızamık endişesi

Kızamık endişesi

17.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Geçmiş yıllarda özellikle Şanlıurfa'da sığınmacıların etkisiyle dönemsel artış gözlemlenen kızamık vakalarına ilişkin uzmanları tedirgin eden yeni bir durum ortaya çıktı. İran Sağlık Bakan Yardımcısı Kemal Heidari’nin ülkede 164 kızamık vakasının tespit edildiğini ve bu durumun Afgan mültecilerin akını ile ilişkili olduğunu açıklamasından sonra uzmanlardan kaçak yollardan sınırı geçen mültecilere karşı uyarılar geldi.

Kızamık endişesi

MERTİ İNAN İstanbul - İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Haluk Eraksoy “Suriyeli mültecilerin yoğun olarak gelmeye başladığı 2015 ile 2018 arasında ciddi kızamık vaka artışı olmuştu. İran üzerinden Türkiye’ye giriş yapan Afgan mülteciler arasında aşısızlar olanlar için önlemler alınmalıdır. Ülkemizde kızamık aşılanma oranları çok yüksek seviyelerde olsa da henüz aşılanmamış küçük çocuklar için risk oluşabilir. Kızamık virüsü duyarlı popülasyon bulduğunda aşılanmamış bir nüfus bulursa hızla yayılabilir” dedi. 

Haberin Devamı

'Tedbirli olmalıyız' 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok da, İran gibi Türkiye açısından da risk söz konusu olduğuna dikkat çekerek, “Aşıyla kızamık hastalığına karşı bağışıklanmamış kişilerin, gelişigüzel kontrolsüz biçimde ülkeye girişi sağlık riskine neden olur. Kızamık hastalığının yanı sıra sıtma riski de söz konusu olabilir. Kızamık aşısız kişilerde ölüme neden olabilecek zatürre ve beyin iltihabı gibi sorunlara yol açabilir” diye konuştu. 

Kızamığın çok tehlikeli bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. İsmail Balık ise, "Her zaman uyanık ve tedbirli olmamız gerekiyor. Mültecilerin mümkün olduğu kadar kontrol altında tutulması, aşı ve sağlık kontrollerinin yapılması halk sağlığı için önemli bir gerekliliktir” değerlendirmesini yaptı.