Gündem Kızılay’dan acil ‘kan’ çağrısı

Kızılay’dan acil ‘kan’ çağrısı

04.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, kış şartları nedeniyle kan stoklarında yarı yarıya azalma yaşandığını belirterek, tüm vatandaşları kan vermeye çağırdı.

Kızılay’dan acil  ‘kan’ çağrısı

17 bölge ve 65 kan merkezinde günde 11-12 bin ünite kan toplamak zorunda olduklarını ifade eden Dr. Kınık, kış şartları nedeniyle kan almakta sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
“53 kan alma birimi, günlük 150 gezici ekip ve 250 noktada kan bağış alımı yapıyoruz. Türkiye’deki bağışçı oranı nüfusa göre yüzde 3.6 seviyesinde. Bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 5’ler seviyesinde. Her kış dönemi ve Ramazan aylarında kan stoklarımızda ciddi bir azalış meydana geliyor.

Haberin Devamı

‘Stoklarımız azaldı’

Ülke genelinde etkili olan kar yağışları nedeniyle pek çok insan dışarı çıkmaktan imtina ediyor. Gezici ekiplerimiz yeterli oranda kan toplayamıyor. Stoklarımızda 50-60 bin ünite kan olması gerekirken, bu oran 20 bin seviyesine düşmüş durumda. Şimdiye kadar replasman dediğimiz, kan ihtiyacı olan kişinin ailesinden kan temin etme yoluna gitmedik. Ancak stoklarımızdaki düşüş devam ederse, bu yönteme başvurmak zorunda kalabiliriz. Şu an kırmızı alarm durumundayız. Halkımızdan duyarlılığını artırmasını bekliyoruz.”

Türkiye’de kan bağışında bulunanların yüzde 87’sinin erkek, yüzde 13’ünün kadınlardan oluştuğunu vurgulayan Kınık, “Erkekler yılda 4, kadınlar 3 kez kan verebilir. En fazla kan bağışı Ege bölgesinden geliyor. En fazla kan bağışlayan ilimiz İstanbul. Kurum olarak nükleer antikor testi NAT taramasını yapan tek kurumuz. Kızılay olarak bin 140 hastaneye kan veriyoruz. 39 hastanenin ise geçici kan toplama ruhsatı bulunuyor. Hedefimiz yılda 2.5 milyon ünite kan toplamak” dedi. Kınık, Türkiye’de toplanan kanın yurtdışına çıkarılmadığını, Suriye veya Irak gibi bölgelere kan gönderilmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.