Gündem Kızının ‘farklılığını’ 7 yaşında öğrendi

Kızının ‘farklılığını’ 7 yaşında öğrendi

21.03.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bugün 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü. Down sendromunda 2 tane olması gereken 21. kromozomun, 3 tane olması nedeniyle 21 Mart’ta kutlanıyor.

Kızının ‘farklılığını’ 7 yaşında öğrendi

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Dünya genelinde yaklaşık 6 milyon, Türkiye’de ise 70 bin insan bu genetik farklılığı taşıyor. Onlardan biri de 7 yaşındaki Afganistanlı Sheima Mohammadi. Ailesi, uzun yıllar küçük kızın down sendromlu olduğundan habersiz yaşadı. Geçen eylül ayında Türkiye'ye gelmek zorunda kalan aile, kızların "farklı" olduğunu Türkiye'de öğrendi. Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü'nün (UNHCR) desteklediği Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'nin (SGDD-ASAM) desteklediği anne Maryam Azizi, kızında her zaman bir farklılık sezdiğini ancak down sendromlu olduklarından habersiz olduğunu söylüyor. Dünyaya artı 1 kromozomla "Merhaba" diyen Sheima ailesinin tek çocuğu. Anne Maryam Azizi hamileliği süresince sadece sağlık ocağına kontrole gittiğini anlatıyor. "Büyük bir hastaneye gitme şansım olmadı" diyen anne  "Kızım dünyaya geldiğinde kalbi delikti. Eşim tüm hayvanlarımızı sattı ve kızım böyle ameliyat ettirebildik. 4 yaşına kadar da yürüyemedi. Kızımda bir farklılık olduğunu çevrem de söylerdi. Ama yaşadığımız yerde sağlık ocağı dışında hastane yoktu farklı bir yere de götüremedim. Teşhisi Türkiye'ye gelince kondu" dedi.  Anne Azizi, kızı Sheima ile ilgili hayallerini anlattı:

Haberin Devamı

'İyi bir eğitim alsın'

"Kızım Afganistan özel hiçbir eğitim görmedi. Bu çocukların bir an önce özel eğitme başlaması gerekiyor. Kızım büyüdüğünde kendi ayakları üstünde durabilir mi diye endişeleniyorum. En büyük amacım onun iyi bir eğitim alarak kendine yetebilir hale gelmesi."

100’ü aşkın çocuğa destek

SGDD-ASAM Genel Koordinatör Yardımcısı Kadir Beyaztaş, UNHCR projesi kapsamında 2016’dan bu yana 100’ü aşkın down sendromlu çocuğun derneklerindeki hizmetlerden yararlandıklarını söyledi. Derneğe gelenlerin ilk önce sağlık hizmetleri hakkında bilgilendirildiğini anlatan Beyaztaş, ailelere nasıl destek verdiklerini anlattı: “Dil sorunu yaşayanların hastane randevularını alıyoruz, doktorla görüşmelerinde tercüman desteği veriyoruz. Engelli Sağlık Kurulu’ndan ilgili raporları almasının ardından eğitime başlayabilmeleri için rehberlik araştırma merkezlerine yönlendirmelerini gerçekleştiriyoruz. Ağer gerekiyorsa psikolojik destek almalarını sağlıyoruz.”