Gündem ‘Kızlar okulda gelecek güvende’

‘Kızlar okulda gelecek güvende’

11.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19 salgını sırasında uzaktan eğitim, özellikle internete ve teknolojik cihazlara erişimi olmayan Suriyeli genç kızları, okulu bırakma riskiyle karşı karşıya bıraktı ve erken yaşta zorla evlilik riskini de artırdı.

‘Kızlar okulda gelecek güvende’

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği de hayata geçirdiği “Kızlar Okulda Gelecekleri Güvende” projesiyle, Suriyeli genç kızların eğitimlerine devam etmelerini ve erken yaşta zorla evliliklerin önlenmesini amaçlıyor. Proje, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) Avrupa Birliği desteğiyle yürüttüğü Batı Balkanlar ve Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddetin Sona Erdirilmesi Bölgesel Programı: “Normların Uygulanması, Zihniyetlerin Değiştirilmesi” kapsamında destekleniyor.

Haberin Devamı

Proje kapsamında dernek, Suriyeli kızların okulda kalmalarını desteklemek için çevrim içi ve yüz yüze eğitimler ve atölyeler düzenlendi. Proje sayesinde, Mersin’de yaşayan 345’den fazla Suriyeli aile, kızlarının okula devam etmelerinin öneminin, çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerle ilgili yasal mekanizmaların ve bu evlilikleri engelleme konusundaki sorumluluklarının farkına vardı. Proje, aileleri yasal hakları, insan hakları ve bu hakların ihlal edilmesi durumunda başvurabilecekleri yasal mekanizmalar ile adalete erişim yolları konusunda bilgilendiriliyor.

‘Babalar eğitilecek’

Suriyeli kız çocuklarının evliliklerinin aile çevresinden kaynaklandığını belirten proje koordinatörü Sedagül Yavuz, “Genellikle karma eğitime karşı tavır alan babalar olduğu için programın ikinci aşamasında çocuk yaşta ve zorla evlilikleri önlemek için babalarla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

UN Women Türkiye Proje Analisti Irmak İnan Çınar da, “Kız çocuklarının hayallerinin peşinden koştuğunu görmek, onları bu konuda cesaretlendirmek bizim için çok önemli. Kız çocuklarının önlerinde hiçbir engel kalmaması ve hayallerine kavuşmaları için sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.