Gündem Koah Hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, tedavi süreci nasıldır?

Koah Hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, tedavi süreci nasıldır?

16.04.2018 - 14:22 | Son Güncellenme:

Koah bir akciğer hastalığıdır. Açılımı Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığıdır. Öksürme, balgam çıkarma, nefes darlığı, hırıltılı solunum gibi sebeplerle başlayan ve ileride kişiyi makinesiz nefes alınamayacak duruma getiren bir hastalıktır. Koah tedavi edilebilir bir hastalıktır, bu nedenle erken teşhis hayat kurtarır. Peki koah nedir, nasıl tedavi edilir, belirtileri nelerdir?

Koah Hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, tedavi süreci nasıldır

Koah nedir?

Nefes almayı zorlaştıran ve tedaviye başlanmadığında büyük sonuçlara sebebiyet veren bir hastalıktır. Erken teşhis bu noktada çok önemlidir. Belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar, hastalığı geçirenlerin birçoğu sigara kullandığından bu belirtileri önemsemezler. Sigara kullanımından kaynaklandığını düşünürler fakat bu tür belirtiler yaşıyorsanız doktora görünmeniz oldukça mühimdir.

Koah Hastalığı’nın iki tür sebebi vardır; bunlardan ilki çevresel koşullardır. Tütün kullanımı, zehirli gaz solunumu, hava kirliliği, havalandırılması doğru yapılmayan yerler, tozlu ve dumanlı iş yerleri gibi etkenler hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Diğer sebep ise tamamıyla sizden bağımsız olan genetik faktörlerdir.

Koah Hastalığı’nın belirtileri nelerdir?

Hastalık sürecinde öksürmeler ve balgam görülür. Başta bunlar çok hafif olduğundan kişi sigara içmesiyle bağlantılı olarak önemsemeyebilir. Fakat gittikçe bu sıklık artar. Özellikle öksürürken balgam çıkartma Koah Hastalığı’nın ilk belirtilerinden birisidir, dikkat edilmesi gerekir. Yavaş yavaş ilerleyen bu hastalıkta öksürük ve balgamın şiddeti artar. Artık neredeyse hergün balgam çıkartmaya ve nefes alamayacak düzeyde şiddetle öksürmeye başlanır.

Koah Hastalığı’nın ilk başlarındaki nefes darlığı; koşma, hızlı yürüme, merdiven çıkma gibi aktivitelerin sonucunda oluşur. Buna bağlı olarak kişi önemsemeyebilir. Fakat bu durum çok mühimdir, hastalığın ilerleyen dönemlerinde hiçbir şey yapmadığınızda bile nefes almakta zorlanabilirsiniz.

Sigara kullanımı olan insanlarda bu belirtiler var ise doktora görülmelidir. Erken bir safhada tespit edilirse sigara kullanımının bırakılmasıyla tedaviye başlanır. Unutulmamalıdır ki, Koah tedavi edilebilen bir hastlalıktır.

Koah Hastalığı’nın tedavisi süreci?

Tedavisinde başarılı olunabilmesi için ilk öncelik sigarayı bırakmaktır. Sigarayı bırakmayan hastalarda ilaç tedavileri bir işe yaramayacaktır. Her yıl daha kötü bir döneme girilecek ve hasta bir zaman sonra sigarayı istese bile içemeyecek duruma gelecektir. Bu nedenle bu hastalık ile savaşta en önemli nokta sigara kullanmamaktır.

Ayrıca dumanlı, tozlu ortamlarda bulunmamak, bu tür yerlerde çalışmamak çok önemlidir. Nefes almanızı zorlayacak herhangi bir etken olmamalıdır. Sağlıklı ve doğru nefes için temiz hava şarttır.

Tedavinin ilaç dönemi ise hiç bitmez. Hastaların bu ilaçları hayatları boyunca kullanmaları gerekmektedir. İlaç doğrudan akciğere etki ettiğinden dolayı nefes alırken rahatlamalar gözlenecektir. Koah Hastalığı’nın ilerleyen safhalarında tedaviye başlanmış ise hasta oksijen tedavisi görür. Bu tedavi de ise hasta günde 15 saat kadar oksijen kullanmak zorundadır. Özel bir makineyle buna olanak tanınır.