Gündem Koca: Molnupiravir 1 ay içinde piyasada

Koca: Molnupiravir 1 ay içinde piyasada

27.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 ilacı Molnupiravir'in Türkiye'de bir ay içinde piyasaya çıkmış olacağını söyledi. Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) için "revize" sinyali veren Koca, sağlıkta şiddet yasasının sahada şiddeti önlemede yeterli olmadığını söyledi

Koca: Molnupiravir 1 ay içinde piyasada

Ayşegül Kahvecioğlu - Ankara / Sağlık Bakanlığı'nın bütçe teklifinin görüşmeleri sürüyor. Koca, dün komisyon görüşmelerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. İngiltere'nin de onayladığı Kovid ilacı Molnupiravir'in Türkiye'de bir ay içinde piyasaya çıkmış olacağını duyurdu. Koca ayrıca sağlıkta şiddet yasasıyla ilgili de bilgi verdi. Yasanın sahada şiddeti önlemede yeterli olmadığını paylaşan Koca'nın bakanlığının bütçe teklifinin komisyon görüşmelerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlarken özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

Aşı ARGE merkezi: 50 bin metrekare büyüklüğündeki Aşı AR-GE Üretim Merkezi'mizin projesi bitti, önümüzdeki günlerde ihalesini yapacağız. Dünyanın bu alandaki en modern ve gelişmiş merkezinin inşaatını ise gelecek yılın sonunda bitirmek istiyoruz.

3-4 haftaya piyasada: Molnupiravir, FDA için şu an ruhsat aşamasında, İngiltere'de ise onay verilmiş bir ilaç. Bu ilaca geçen hafta Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilk defa zorunlu lisans verildi. Firmalara bildirdik. 700 dolarlık ilacı, 30-35 kat daha ucuz maliyete üç-dört hafta içinde vatandaşımızla buluşturacağız.

SMA ilacı: Bugüne kadar Zolgensma isimli ilacı üreten firma bize sonuçlarının etkili olduğuyla ilgili bilgileri vermedi. Üç-dört aydır bazı hasta gruplarında faydalı olabileceğiyle ilgili yayınlar çıkmaya başladı. Bu nedenle de gelecek hafta SMA için Bilim Kurulu toplanacak. İlacın hangi hastalar için kullanılabileceğini tespit ederek ilan etmiş olacağız.

Haberin Devamı

TUS revize edilmeli: (Tıpta Uzmanlık Sınavı) Dershaneciliğin devre dışı kalması, soruların çekirdek müfredattan sorulması gerektiği kanaatindeyim. Ayrıca okul başarı puanının; görev süresi, beşinci, altıncı bölgelerde çalışma durumuna göre yaptığı hizmet esas alınarak bir hizmet puanının ilave edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Öğrenciler TUS'ta 4-5 branşın dışında tercihteyapmıyor. Uzmanlık sınavını revize etmeliyiz.

Meclisimizden bekliyoruz: Meclis'ten geçen yasa, "İfadelerin iş yerinde alınması, salıverilmenin önüne geçilmesi, kasten işlenen şiddet suçlarına karşılık cezaların yarı oranında arttırılması, hapis cezalarının ertelenemeyeceği" şeklindeydi. Bu yeterli oldu mu? Olmadı. Bu noktada yapılması gereken fiziksel ortamların rehabilitasyonu, yorgunluk ve bitkinliğe yol açan aşırı iş yükünün azaltılması, malpraktis ve tazminat tehdidinden kurtulma, vatandaşımızın da sağlık okuryazarlığının arttırılması. Ayrıca, özellikle olmasını istediğimiz ama Meclis'ten geçmediğini gördüğümüz "Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması ile hapis cezasının seçenek yaptırımlara çevrilmemesi" kabul edilmedi. Bunu da Meclisimizden bekliyoruz.

Haberin Devamı

Branşlarda eksiklik: 10 dakika ile randevu veriliyor. Çocuk, dahiliye, cerrahi gibi birçok branş için 10 dakikanın yeterli olmadığını biliyoruz. Bazı branşlarda ciddi eksikliğimiz var. Uzmanlık eğitimiyle ilgili yapmamız gereken reformla ve hekimliğin tekrar bütün boyutlarıyla yüceltilmesi gerekiyor.

16 saate inmeli: 36 saat çalışmayı insani bulmuyoruz. 24 saat çalışmayı da ben insani bulmuyorum. Bana göre 16 saate inmeli. Bunu bugünden yapamayabiliriz ama iki üç yıl sonra yapılabilirliğini şimdiden planlamamız gerekiyor.

Yeterli grip ilacı üretilmedi: 665 kalem ilacın bulunmadığı söyleniyor. 130 kalem zaten ilaç sınıfında değil, kozmetik vb. Geçen yıl soğuk algınlığı ve grip görülmediği için, bu yıl da benzer durumun yaşanacağı düşünülerek firmalar yeterli miktarda üretim yapmadı. Bu yıl grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların oranı 3-4 kat arttı. Bu anlamda bir sorun var. İstediğiniz ilaç olmayabilir ama etken maddesi aynı veya benzer başka ilaçlar var.

Haberin Devamı

Kovid kaynaklı ölümler: TÜİK niye açıklamıyor? O, TÜİK'in sorunu. Ben, 23 Haziran'da "Biz Kovid nedenli ölümlerden PCR pozitif olanları bildiriyoruz. Dolaylı nedenlerle en az bir bu kadar daha vatandaşımızı kaybettik. Dünya genelinde de durum farklı seyretmiyor" demiştim. TÜİK açıkladığında en az iki, hatta üç kat olduğunu göreceğiz.

‘2.4 milyon aşının imha edildiği’ iddiası

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sayıştay'ın 2020 taslak raporunda aşı takip sistemi kayıtlarına göre 2 milyon 433 bin 250 doz aşının miadının dolduğunun belirtildiğine dikkat çekerek, şunları dedi:

"Bakanlığımız tarafından Sayıştay'a yapılan açıklamada, aşı takip sisteminin stok yönetim sistemi olmadığı, soğuk zincir takip sistemi olduğu, bakanlığımızın kullandığı stok yönetim sisteminin esas olduğu belirtilmiş, bu bağlamda Eylül 2021'de yayımlanan 2020 Sayıştay raporunda da bakanlığımızın gerekçeleri yerinde bulunmuştur. Aşı miadıyla ilgili husus Kovid-19 aşısıyla ilgili olmayıp çocukluk dönemi genişletilmiş bağışıklık programı kapsamında yapılan aşılarla ilgilidir. DSÖ kaynaklarında öngörülebilir zayi ve fire oranları hesaplanırken tek dozluk ambalajlı aşılarda bu oran yüzde 5, çok dozlu aşılarda ise yüzde 20'nin üzerindedir. Biz de ise lojistik kaynaklı zayi oranı yüzde 1'in altındadır."

Haberin Devamı

Fotoğraf: Mustafa İstemi