Gündem Kocatepe şehitleri anılacak! 45 yıl sonra ilk tören

Kocatepe şehitleri anılacak! 45 yıl sonra ilk tören

16.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

Kocatepe şehitleri anılacak 45 yıl sonra ilk tören

Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında, istihbarat hatası sonucu Türk jetleri tarafından dost ateşiyle batırılan TCG Kocatepe muhribinin şehitleri 45 yıl aradan sonra ilk kez anılacak. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın en trajik anlarından biri, 21 Temmuz 1974 günü yaşandı. Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait TCG Adatepe ve TCG Kocatepe muhripleri ile TCG Fevzi Çakmak destroyeri Yunanistan’ın Girit Adası’ndan Kıbrıs’ın Baf Limanı’na doğru ilerleyen Yunan deniz filosunu durdurmak ve imha etmek üzere Mersin’den hareket etti. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş jetleri, istihbarat hatası ve haberleşme eksikliğinden, Türk savaş gemilerini Yunan filosu sanarak, gemilere bombardıman başlattı. TCG Fevzi Çakmak ve TCG Adatepe aldıkları hafif hasarla Mersin Limanı’na ulaşmayı başarırken, TCG Kocatepe ise aldığı ağır hasar sonucu battı.

Haberin Devamı

54 askerin şehit olduğu gemiden, 42 asker İsrail Deniz Ticareti Okulu teknesinin yardımıyla kurtuldu. Kurtulanlar arasında, daha sonra 16. Deniz Kuvvetleri Komutanı olan, Kocatepe’nin komutanı Güven Erkaya da yer aldı. TCG Kocatepe, Cumhuriyet donanmasının harp durumunda kaybettiği ilk gemi olarak kayıtlara geçti.

Yakınları katılacak

TCG Kocatepe (D-354) şehitleri için yıllar sonra ilk kez bir anma etkinliği düzenlenmesi için harekete geçildi. 45 yıldır herhangi bir anma etkinliği düzenlenmeyen Kocatepe şehitleri için, Boğaziçi Deniz Çevre ve Spor Kültürü Platformu, 19 Temmuz-22 Temmuz arasında KKTC’de anma etkinliği gerçekleştirecek. Yaklaşık 50 kişilik kafilede, gemiden kurtulan gazi askerler (er, astsubay, subay) ile gemide şehit olanların birinci derece yakınları bulunacak. TCG Kocatepe’nin merhum komutanı, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya’nın eşi de kafilede yer alacak. 19 Temmuz günü KKTC’ye gidecek kafile, geminin battığı tarih olan 21 Temmuz Sabahı Girne’deki Deniz Şehitleri anıtının önünde denize çelenk bırakacak ve Karaoğlanoğlu Şehitliğini ziyaret edecek.

Haberin Devamı

‘Her yıl anılmalı’

Boğaziçi Deniz Çevre ve Spor Kültürü Platformu Başkanı Levent Karataş, “Kocatepe şehitlerimizle ilgili 45 yıldır hiçbir anma yapılmadı. Bu 54 denizcimiz vatan evlatlarımızdır. Sarıkamış’ı her yıl anıyoruz, Dumlupınar denizaltısını da anıyoruz. Anılmayan şehitlerimizi anmak amacıyla platformumuz olarak harekete geçtik ve geminin o dönem Savaş Harekat Merkezi (SHM) subayı Özhan Bakkalbaşıoğlu’na ulaştık. Gazi ve şehit yakınlarıyla Kıbrıs’a giderek anmamızı yapacağız. Amacımız Kıbrıs’ta milli günleri anma protokolüne dahil olmak. Bu yıl kendi imkanlarımızla başlattık, devlet vasıtasıyla her yıl anılmasını sağlamak istiyoruz.”