Gündem Kök hücre ve gen tedavide ‘Mükemmeliyet’e ilk adım

Kök hücre ve gen tedavide ‘Mükemmeliyet’e ilk adım

26.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeditepe Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavi Mükemmeliyet Merkezi’de hatalı genler düzenlenecek, hatta organ bile üretilecek...

Kök hücre ve gen tedavide ‘Mükemmeliyet’e ilk adım

Yeditepe Üniversitesi’nin hayata geçirdiği “Yeditepe Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavi Mükemmeliyet Merkezi Projesi” dün tanıtıldı.
Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, koordinatörlüğünü üstlendiği Mükemmeliyet Merkezi Projesi hakkında bilgi verdi.
Kök hücre ve gen tedavisi konusundaki araştırmaların kalitesini artırmayı hedeflendiklerini belirten Şahin, amacı da “Hatalı genlerin işlevlerinin yeniden düzenlenmesi ya da gen aktarımı yoluyla bu genlerin sağlıklı olanlarıyla değiştirilmesi” olarak özetledi. Şahin, ayrıca; kök hücre teknolojisiyle hücresel tamir, yenilenme ve gençleşmenin yanı sıra yeni hücre, doku ve hatta yeni organ üretiminin bile gerçekleşebileceğini ve bu teknolojinin çözümsüz hastalıkların tedavisinde alternatif bir tedavi yöntemi olacağını ifade etti.
Kanser odaklı
Merkezin ilgi alanlarını kanser, nerodegeneratif, kas ve kemik hastalıkları ve kısırlık tedavisi olarak belirten Şahin, yöntemin ayrıca tip 1 diyabet tedavisi, organ transplantasyonları, Parkinson hastalarındaki beyin fonksiyonlarının yenilenmesi, omurilik zedelenmelerinin tamiri, yanık tedavisi, kalp hastalıklarının tedavisi, dişlerin yenilenmesi, Alzheimer hastalığının tedavisinde de kullanılabileceğini sözlerine ekledi.