Gündem Konsolosluğu yerle bir ettiler!

Konsolosluğu yerle bir ettiler!

10.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tayland’ın Uygur Türkleri’ni Çin’e iade edeceği iddiaları üzerine bir grup, Tayland Fahri Konsolosluğu’nu önce taşladı, ardından içeri girerek akvaryuma kadar her şeyi kırıp döktü

Konsolosluğu  yerle bir ettiler

Çin’deki Uygur Türklerine yönelik baskı iddiaları dün İstanbul’da yine olayların yaşanmasına neden oldu. Tayland’ın Doğu Türkistanlıları Çin’e iade edeceğine ilişkin haber sonrası Şişli’deki Tayland Krallığı İstanbul Fahri Başkonsolosluğu’na saldıran 200 kişilik bir grup, kapı ve camlarını kırarak girdikleri binaya büyük zarar verdi. Tayland Fahri Başkonsolosu Refik Gökçek, “Bu bir protesto değil haneye tecavüz. Akvaryumdaki balıklarımız bile öldü. Şikayetçi olmayacağım” dedi.
Şişli Kore Şehitleri Caddesi Mithat Ünlü Sokak’ta önceki gece Doğu Türkistan gerginliği yaşandı. Tayland’da bekletilen 200 Doğu Türkistanlının Çin’e iade edileceği gerekçesiyle Tayland Krallığı İstanbul Fahri Başkonsolosluğu binasına gelen Doğu Türkistan Maarif Derneği üyeleri, bina önünde sloganlar atarak basın açıklaması yaptı.

9 kişiye gözaltı
Dernek Başkanı Hidayet Oğuzhan, “Doğu Türkistan’daki zulümden kaçarak Tayland’a sığınan 360 civarında insanın 173’ü Türkiye’ye getirildi. Bazılarının çocukları buraya gelmiş bazılarının anneleri Tayland’da, Çin’e iade edilmiş ya da edilecek olan insanlar var. Bize Tayland’dan telefon geldi. Orada bulunan Doğu Türkistanlı vatandaşlar beni arayarak Tayland’dan Çin’e götürüleceklerini söylediler” dedi. Açıklamanın ardından, grupta bulunan bir kişi konsolosluğun girişindeki direğe tırmanıp cebinden çıkardığı bıçakla Tayland bayrağının iplerini keserek indirdi. Sloganlar atan kalabalık da binayı taş yağmuruna tutmaya başladı. Konsolosluk binasının kapısını kırarak içeriye giren gruptan bazı kişiler, tekbirler eşliğinde binada bulunan evrak ve dosyaları dışarıya çıkarıp sokağa döktü. Saldırganlar, konsolosluğa ait bilgisayar, masa, akvaryum ve klima gibi eşyaları da kalas, taş ve demirlerle tahrip etti. İhbar sonrası bölgeye gelen polis ekipleri, konsolosluk binası içerisinde bulunan yüzleri bezle kapalı grubu binadan çıkartarak 9 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltılar esnasında eylemcilerle polis arasında kısa süreli arbede yaşanırken, çevik kuvvet ekipleri ve TOMA sokakta nöbete başladı.
Tüm camları yerle bir edilen binanın arşiv kapısı da kırılmıştı. Olaylar esnasında Türk bayrağının yırtılması da dikkat çekti.

‘Maddi zarar büyük’
İş ziyareti için Suudi Arabistan’da bulunan Tayland’ın İstanbul Fahri Başkonsolosu Refik Gökçek, Türkiye döner dönmez soluğu şirketinin merkezi olarak da kullandığı binada aldı. Binada incelemelerde bulunan Gökçek, tepkinin yanlış olduğunu ve saldırının Türkiye’ye zarar verdiğini söyledi.
2000 yılından beri fahri başkonsolosluk görevini yürüttüğünü belirten Gökçek, “Burası Tayland’ın İstanbul Fahri Konsolosluğu ve ben de hem Türk hem de müslüman olarak buranın başkonsolosuyum. Bu saldırının ne Çin’e ne de Tayland’a kararlarını değiştirme anlamında bir faydası olacağını düşünmüyorum. Bu bir protesto değil içeriye girilerek, haneye tecavüz edilerek zarar verilen bir olaydır. Bu bakımdan çok üzgünüz ve kırgınız. Maddi zarar hiç önemli değil hepsi yerine getirilir, Allah’tan cana zarar gelmedi” dedi.
Emniyetin kendisine koruma vermeyi teklif ettiğini ancak bunu kabul etmediğini anlatan Gökçek, “Tüm bilgisayarlarımız, mobilya zarar gördü. Cam, çerçeve kırıldı. Bir akvaryumumuz vardı, onun bile camını patlatmışlar. Yağlı boya güzel bir Atatürk resmimiz vardı onu yırtmışlar. Hatta banyodaki duşakabinlere kadar kırmışlar” dedi. Gökçek, saldırganlardan şikayetçi olmayacağını da belirtti.

Ani bir telefon geldi
Saldırının ardından bir açıklama yapan Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu, 60 Uygur’un zorla Çin’den gelen uçağa bindirildiğini haber alan İstanbul’daki Uygur Türklerinden bir grubun konsolosluğa gittiğini belirterek, “Barışçıl bir basın açıklaması yapılırken aniden bir kişinin telefonu çalmış ve Tayland’daki tutuklu bulunan Uygurlardan 100’e yakın kişinin öldürüldüğü haberini almış. Bu olayı protesto etmek için gruptan birkaç kişi taşkınlık yaparak Tayland’ın konsolosluğa girmiş ve olay çıkarmış. Bu olay aniden gerçekleşmiş olup, olaydan hiçbir Doğu Türkistan STK’sı sorumlu değildir. Biz 200 civarındaki Uygur gencine olay çıkartmamak için sakin olma çağrısında bulunduk” açıklamasını yaptı.

Lokanta için 6 gözaltı
Bu arada 5 Temmuz Pazar günü Fatih’teki bir Çin lokantasına saldırdığı iddia edilen 6 şüpheli gözaltına alındı.