Gündem Kör eden beyin sıvısı, burundan girilerek temizlendi

Kör eden beyin sıvısı, burundan girilerek temizlendi

11.03.2017 - 12:58 | Son Güncellenme:

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde, 72 yaşındaki Kemal Toraman'ın görmesini engelleyen beyin sıvısı, burnundan girilerek görme kanalları temizlendi. Böylece Toraman'ın yeniden görmesi sağlandı.

Kör eden beyin sıvısı, burundan girilerek temizlendi

Fethiye İlçesi'nde oturan Kemal Toraman, 3 ay önce görme kaybı ile karşılaştı. Toraman, sevk edildiği AÜ Hastanesi'nde, Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Ethem Göksu tarafından muayene edildi. Beynindeki su basıncının yüksek olduğu belirlenen Kemal Toraman'ın ameliyat edilmesine karar verildi. Kemal Toraman'ın burnundan, neşter kullanmadan endoskopla girilerek görme kanalları temizlendi.

Haberin Devamı

DÜNYA VE TÜRKİYE'DE NADİR YAPILIYOR

Başarılı operasyonu yapan Doç.Dr. Ethem Göksu, hastanın beynindeki su basıncının yüksek olduğunu teşhis ettiklerini belirterek, şöyle dedi:

"Görme kaybının bununla ilişkili olduğunu tespit ettik. Tetkikler neticesinde Kemal amcamızın görme sinirlerinin rahatlatılması gerektiğini düşündük. Bir operasyon planladık. Dünyada ve Türkiye'de oldukça nadir yapılan bir ameliyattı. Burundan endoskopla girerek görme kanallarını, görme sinirlerinin etrafındaki kemik kanalları açtık. Görme sinirini rahatlattık. Bizi mutlu eden Kemal amcanın kendine geldiği andan itibaren çok daha iyi gördüğünü söylemesiydi."

ANTALYA'DA İLK KEZ YAPILDI

Bu ameliyatı AÜ Hastanesi ve Antalya'da ilk kez gerçekleştirdiklerini söyleyen Doç.Dr. Göksu, "Özellikle beyin cerrahisinde endoskopik cerrahinin yeri giderek artıyor. Endoskopik olarak burundan pek çok beyin ameliyatını gerçekleştirir hale geldik. Bu alanda tecrübemiz giderek artıyor. Çok farklı ameliyatları da bu yolla yapabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"2 GÖZÜNÜ DE TAMAMEN KAYBEDEBİLİRDİ"

Hastanın kısa sürede hızlı görme kaybı yaşadığını anlatan Doç.Dr. Ethem Göksu, şöyle konuştu:

"Hastamızın özellikle sol gözü körlük sınırına gelmişti. Sağ gözde de oldukça riskli bir aşamadaydık. Dolayısıyla her iki gözünü de kaybetme riskiyle karşı karşıyaydık. Bu açıdan zamanında müdahale ettiğimizi düşünüyoruz. Ameliyat sonrası gidişat oldukça iyi. Sonuç yüz güldürücü. Daha da iyiye gideceğini umuyoruz. Ameliyat olmasaydı maalesef Kemal amcanın gözlerini kaybedeceğini düşünüyorduk."

"İLAÇLA TEDAVİ MÜMKÜN DEĞİL"

AÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı Başasistanı Dr. Ahmet Özak, hasta ilk geldiğinde nöroloji doktorlarının ilaçla tedavisinin mümkün olamayacağını düşünerek kendilerine sevk ettiğini belirterek, "Kendisi 70'li yaşlarda, ona 40'lı yaşlarında olduğu gibi görebileceğini, görme sağlayacağımızı söyledik. İkna oldu, ameliyat sonrası kendisinin de bizim de yüzümüz gülüyor. Genel olarak bu tür ameliyatlar 4- 6 saat sürüyor" diye konuştu.