Gündem Kosova hükümeti organ mafyasıyla ilişkili

Kosova hükümeti organ mafyasıyla ilişkili

25.12.2010 - 02:31 | Son Güncellenme:

Times’a göre Kosova Sağlık Bakanlığı’nın Daimi Sekreteri Ilir Rrecaj’ın organ kaçakçılığı çetesiyle bağlantısı olduğu gerekçesiyle tutuklanması, Kosova hükümetinin çeteyle ilişkisini ortaya koydu

Kosova hükümeti organ mafyasıyla ilişkili

İngiliz Times gazetesi, üst düzey bir Kosovalı yetkilinin uluslararası organ kaçakçılığı çetesiyle bağlantısı olduğu gerekçesiyle tutuklanmasının, Kosova hükümetinin çeteyle ilişkisini ortaya koyduğunu yazdı. Gazeteye göre kaçakçılığının ardında Kosova Başbakanı Haşim Taçi’nin olduğu iddiaları böylece güçlendi.
Kosova Sağlık Bakanlığı’nın Daimi Sekreteri Ilir Rrecaj’ın Priştine’deki “Medicus” isimli organ nakli kliniğine, 5 bin euro’luk rüşvet karşılığında izin vermekle suçlandığını belirten gazete, Rrecaj’ın arkasında hükümet olmadan hareket edemeyeceğini kaydetti.

“180 bin dolar’a aldık”
Gazete Columbia Üniversitesi’nden David Philips’in “Savaş döneminden başlayıp bugüne uzanan yasadışı bir aktiviteyi, kimse Kosova yönetiminin bilgisi dışında gerçekleştiremez” şeklindeki görüşüne de yer verdi. Medicus Kliniği’ni de mercek altına alan gazete, kliniğin organ kaçakçılığı ağında kullanıldığını belirtti. Klinikte Türkiye ile eski SSCB ülkelerindeki fakir insanları böbreklerinin 20 bin dolar (31 bin TL) para vaadediyle alındığı ve daha sonra bu böbreklerin İsrail gibi ülkelerdeki zenginlere 100 bin Euro’dan (202 bin TL) satıldığı belirtildi. Medicus Klinik’te böbrek nakli olan fakat sonra başka bir hastalık nedeniyle hayatını kaybeden İsrailli Bezalel Shifran’ın avukatı ile görüşen Times, avukatın böbreği 180 bin dolar’a (365 bin TL) aldıklarını söylediğini aktardı.
AB Savcısı Jonathan Ratel’in hazırladığı iddianameyle konunun ortaya çıktığını hatırlatan Times, Yılmaz Altun isimli Türk vatandaşının 2008’de böbrek nakli operasyonunun ardından Kosova’dan Türkiye’ye dönerken havaalanında bayıldığını ve olayın ardından polisin kliniğe baskın düzenlediğini de anımsattı.

Haberin Devamı

“Sönmez’e kasap diyorlar”
Organ kaçakçılığı çetesiyle ilgili 6’sı Kosovalı, 7 doktorun yargılandığını belirten Times, Kosovalı doktorlardan Lütfü Dervişi’nin Yusuf Sönmez’le olan ilişkisine de değindi. Savcıların, Dervişi’nin 2006’da İstanbul’da bir tıp konferansına katıldığını ve bu konferansta organ nakli için yardıma ihtayacı olduğunu söylediği kaydedildi. Gazete, ‘Türk cerrah Yusuf Sönmez’in 6 ay sonra Dervişi ile irtibata geçtiğini yazarak, “Sönmez’e Türk basını kasap diyor ve Interpol Sönmez hakkında arama emri çıkarttı” ifadesini kullandı. Gazete ayrıca Interpol’un Türk asıllı İsrailli doktor Moshe Harel için de arama emri çıkarttığını belirtti.

Yazarlar