Gündem Kovid-19 erken uyarı sistemi

Kovid-19 erken uyarı sistemi

02.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, üniversite kampüsleri, öğrenci yurtları, havaalanları gibi noktalardan alınacak atık su örnekleri ile Kovid-19’un yayılımının hızlı kontrol edilebileceğini belirtti ve ‘Kovid-19 salgını için erken uyarı sistemi oluşturulabilir’ dedi.

Kovid-19 erken uyarı sistemi

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’de koronavirüsün dağılımına ilişkin detaylı bilgi edinmek ve erken uyarı sistemini geliştirmek amacıyla, Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı koordinatörlüğünde çalışma yapılacağını duyurdu. Nisan ayından bu yana devam eden çalışmalarla, Türkiye genelindeki atık sularda virüs taraması yapılıyor. Virüsün yayılımının daha sağlıklı, hızlı ve ekonomik bir şekilde gözlemlenmesini sağlayan bu kapsamlı çalışmalarda Türkiye, Avrupa ve Afrika’daki yetkililer tarafından öncü ülke olarak anılıyor. En büyük amaçlarından birinin yaptıkları ölçümleri vaka sayılarının artışını öngörmek olduğunu söyleyen Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, bunun erken uyarı sistemi için önemli olduğunu vurguladı. Yapılan ölçümlere ait haritaların bakanlık sayfasında hem Türkçe hem İngilizce olarak yayınlandığını söyleyen Doç. Dr. Kocamemi İstanbul’un da aralarında bulunduğu 22 pilot şehirden alınan numuneler ile çalışmalara devam edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Dalganın gelişine göre

Atık su numunelerinde PCR analizleriyle koronavirüse bakıldığını anlatan Kocamemi, numuneler sayesinde Kovid-19 yayılımının gerçek tablosunu bölgesel olarak çok net görülebildiğini vurguladı. Projenin esas amacının nerede ne kadar vaka var gibi bir sayı vermek değil vaka yayılımını tespit olarak açıklayan Prof. Dr. Bilge Kocamemi, üniversiteler, öğrenci yurtları, havaalanları gibi insanların çok yoğun olduğu yerlerde atık sulardan numuneler alınarak toplumdaki virüs yayılımının hızlı ve ekonomik bir şekilde rutin takip edilebileceğini ifade etti. Doç.Dr. Kocamemi, şu bilgileri verdi:

“İnsanların çok yoğun olarak bulunduğu bu noktalardan atık sularından alınacak birkaç numune ile kişilere tek tek sürüntü testi yapmak yerine fazla sayıda insanı hızlı ve ekonomik bir şeklide o topluluktaki Kovid-19 yayılımı açısından taramak mümkün. Alacağımız yurtlardan numunelerde yapacağımız analizlerle vakaların artıp azalmadığını tespit edebiliriz.”

Haberin Devamı

TRENLE SEYAHAT

Aşı ve test zorunluluğu

Konya’da açıklama yapan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık Genel Müdürü Hasan Pezük, 6 Eylül’den itibaren trenlerde aşı kartı ve PCR testi zorunluğu uygulaması başlatılacağını duyurdu.  Pezük, “Şehirlerarası trenlerde seyahat edecek yolcularımızın aşı kartlarını ya da 48 saat içinde yaptırılan negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri gerekmektedir. Kovid-19 ile mücadelede başarılı olmak ancak hepimizin duyarlı olması ile mümkündür” dedi.

Günlük can kaybı 300’e dayandı

Türkiye’de dün 302 bin 869 Kovid-19 testi yapıldı, 23 bin 946 kişinin testi pozitif çıktı, 290 kişi hayatını kaybetti. İyileşenlerin sayısı ise 15 bin 164 oldu. 18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 78,24, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 60,20 olarak kayda geçti. Türkiye’de bugüne kadar yapılan aşı sayısı toplam 94 milyon 873 bine yükseldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Tabloda durum tıpkı bugünkü gibi devam ederse, 2 haftada en az 335 bin yeni vakamız, 4 bin yeni can kaybımız olur. Günlük hayatta salgın gerçeğini göz ardı etmekle, ilk doz aşıyı ertelemekle, devam dozlarını ihmal etmekle toplum olarak ağır bedel ödüyoruz” dedi. l ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

DSÖ’den ‘Mu varyantı’ uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçen gün yayımladığı haftalık raporunu özellikle Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da etkili olan “B.1.621” varyantına (Mu varyantı) ayırdı. Raporda, Güney Amerika ve Avrupa’da vakalar tespit edildiğine dikkat çekildi ve Mu varyantının aşılara karşı daha dirençli olabileceğini düşündüren mutasyonlara sahip olduğu kaydedildi.