Gündem KOVİD-19 yakayı bırakmıyor

KOVİD-19 yakayı bırakmıyor

05.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Acıbadem Maslak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Köse Kovid-19 enfeksiyonunu geçirip iyileştikten sonra da sağlık sorunlarının sürdüğüne dikkat çekti.

KOVİD-19 yakayı bırakmıyor

 İSTANBUL Milliyet - Doç. Dr. Köse, “Kovid-19 hastalarının üçte birinden fazlası birden fazla kalıcı semptom yaşıyor. Hastaların kontrollerinin 6. Ayında bile her 5 hastanın biri hala inatçı ve karakteristik semptomlardan muzdaripti. Bu nedenle Kovid sonrası bazı önlemleri mutlaka almak gerekiyor” diyor.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Köse, Kovid sonrası ortaya çıkan ve uzun süren şikayet ve rahatsızları şöyle anlattı;

“Santral sinir sistemini etkileyerek, baş dönmesi, baş ağrısı, sersemlik hissi, kas ağrısı, tat ve koku kaybı ve felç gibi semptomlara neden oluyor. Gastrointestinal sistemi etkileyerek; bulantı, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık, ishal, mide kanaması, karaciğer hasarına bağlı akut hepatite yol açıyor. Hematolojik ve kalp tutulumu yaparak; kanın beyaz hücrelerinde düşüklük, ritim bozukluğu, kalp kasında iltihap, bacak damarlarında pıhtılaşma, akciğer damarlarında pıhtı, kalp krizine

Üriner sistemi etkileyerek; idrarda kan ve protein kaçağı, böbrekte hasar ve elektrolit bozukluğuna, endokrin sistemde özellikle pankreası etkileyerek kan şekeri yüksekliği ve şeker komasına kadar gidebilecek insülin salgılanmasını baskılayabilir. Göz ve deri tutulumuyla beraber konjoktivit ve döküntülere neden olur.”