Gündem Kovid-19’da yeni yol haritası açıklanıyor

Kovid-19’da yeni yol haritası açıklanıyor

31.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kademeli normalleşme yarın sona eriyor. Yeni yol haritasının ne olacağıyla ilgili vatandaşın gözü kulağı da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bugün toplanacak kabinenin alacağı normalleşme kararlarında olacak. Kovid ile mücadelede yeni yol haritasına göre hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının gevşetilmesi, restoran ve kafelerin kısıtlı sayıda müşteriyle faaliyete başlaması bekleniyor.

Kovid-19’da yeni yol haritası açıklanıyor

 

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bugün yapılacak kabine toplantısının öncelikli gündemi normalleşmenin yol haritası olacak. 1 Haziran’dan itibaren kademeli normalleşme takviminin ikinci etabına geçileceğini duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tedbirleri önemli ölçüde gevşetmeyi planladıklarını söylemişti. Ancak kapanma tedbirlerine rağmen günlük 5000 vaka sayısının altına inme hedefine ulaşılamaması nedeniyle, kısıtlamaların tamamen kaldırılması yerine yeni kontrollü normalleşme adımlarının atılacağı ifade ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 17 Mayıs’ta uygulanmaya başlanan kısmi kapanma tedbirlerinin günlük vaka, hasta ve vefat sayılarına yansıması ile aşılama çalışmaları hakkında kabineye detaylı bilgi verecek.

Haberin Devamı

Kabine, Koronavirüs Risk Haritası’nı ve Bilim Kurulu’nun tavsiyelerini dikkate alarak yeni normalleşme adımlarını belirleyecek. Buna göre hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının illerin risk durumuna göre gevşetilmesi bekleniyor. Kısıtlamanın düşük ve orta riskli illerde tamamen kaldırılması, yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise pazar günü devam etmesi gündemde. Halen gel-al ve paket servis şeklinde hizmet veren restoran ve kafelerin faaliyetleri konusunda da adım atılacağı belirtiliyor. Kabinede, restoran, lokanta, kafe, çay bahçesi gibi yerlerin, çok yüksek riskli iller dışında, faaliyetlerini yüzde 50 kapasiteyle sabah 7 ile akşam 19 saatleri arasında sürdürmesi yönünde karar verilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Açık hava düğünü

Açık hava ve kır düğünlerine izin verilmesinin de yeni normalleşme adımları arasında olacağı ifade ediliyor. Sosyal mesafe kurallarına uymak ve gerekli tedbirleri almak kaydıyla 1 Haziran’dan itibaren açık hava düğünlerine izin verilebileceği belirtiliyor. Vaka sayılarındaki düşüşe göre halı sahalar, spor salonları ve yüzme havuzlarının tekrar açabilmesi de karara bağlanacak.

Yüz yüze eğitim

Kabinede ayrıca yüz yüze eğitime geçilmesi konusu da değerlendirilecek. Koronavirüs risk haritasına göre mavi ve sarı renkli, yani düşük ve orta riskli illerde okullarda haftada iki gün yüz yüze eğitim kararının verilmesi ihtimaller arasında. Bilim Kurulu’nun, haziran ayından itibaren sahillerde, parklarda, bahçelerde, kişiler arasında iki metrelik mesafe olması durumunda maskesiz oturulabilmesi veya dolaşabilmesi yönündeki önerisi de kabine toplantısında görüşülecek.

Yazarlar