Gündem Kovid geçirenlere 2. doz geri geldi

Kovid geçirenlere 2. doz geri geldi

09.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 10 günde yapılan aşı sayısının 8 milyon dozu geçtiğini bildirerek, ‘Aşı olmaya karar verip randevu alanların sayısı 4 milyon 330 bini geçti’ dedi. Kovid-19 geçirenlere 2. doz aşı uygulaması yeniden başladı, randevular açıldı. Kararın yurt dışına çıkış için gerekli aşı kartı zorunluluğu nedeniyle alındığı belirtildi.

Kovid geçirenlere 2. doz geri geldi

 

AYKUT YILMAZ Ankara - Türkiye’de Kovid-19’a karşı aşılama tüm hızıyla devam ediyor. Toplam uygulanan aşı sayısı 56 milyon 191 bini aştı. Son 10 günde yapılan aşı sayısının 8 milyon dozu geçtiğini duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter paylaşımında “İlk doz aşısını son 10 gün içinde yaptıranların, yani aşı olmaya karar verip randevu alanların sayısı 4 milyon 330 bini geçti. Hızlı hareket etmek hepimize güç verir, zaman kaybetmek riske karşı korunmasız düşürür, hem sizi hem çevrenizde aşı olmayan diğer kişileri” aşı çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Aşı kartı için...

Diğer yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çarşamba günü Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığını geçirenlerin isterlerse 2 doz aşı olabileceklerini söyledi. Bu kapsamda, Kovid-19 geçiren ve tek doz aşı olanların daha önce iptal edilen 2. doz aşı randevuları tekrar sisteme tanımlandı. Hastalığı geçirenlerden hem bir doz hem de 2 doz yaptıranlar, aşı sertifikalarını e-nabız veya Hayat Eve Sığar (HES) uygulamaları üzerinden oluşturabilecek. Kovid-19 geçirmeyenlerin sertifikaları ise iki dozun uygulanmasının  ardından verilecek. Sertifikaların verilmesinde aşı türü dikkate alınmayacak. Daha önce hastalık geçirenlerin aşıyı bekleme süresi 6 aydan 3 aya düşürülmüş, bu kişilere tek doz yapılması kararlaştırılmıştı. Yeni kararın yurt dışına çıkış için gerekli aşı kartı zorunluluğu nedeniyle alındığı belirtildi.

Haberin Devamı

ABD’de de 2 doz

ABD ve İngiltere’nin tavsiyeleri ise halen Kovid-19 geçirenlerin de iki doz aşıyı yaptırmaları yönünde. Kovid-19 atlatanlara tek doz aşı yapılmasına ilişkin kararların arkasında genel olarak aşılamanın daha yaygın bir şekilde yapılabilmesinin yattığı belirtiliyor. BBC’de yer alan habere göre, İspanyol hükümetine aşılama programı konusunda tavsiyelerde bulunan New York’taki Mount Sinai Icahn Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hordi Ochando, “Daha önce bu hastalığı geçirmiş kişilere de 2 doz aşı yapılması, ilk doz aşısı için bekleyen milyonlarca kişi varken çok da anlamlı değil” dedi. Ancak bilim insanları, bu gruptaki kişilerde tek doz aşının yeterli korumayı ne kadar süre daha sağlayacağının bilinmediğini belirtiyor.

Kahvehaneler, pazarlar yeni aşı merkezi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Kovid-19 mücadelede vatandaşlara seslenerek, “Aşılamada istediğimiz ivmeye henüz ulaşmamış illerimiz için yeni uygulamalarımız olacak. Gerekirse tüm vatandaşlarımızı bulundukları yerde aşı hizmeti ile buluşturacağız” açıklamasının ardından ülke genelinde aşılanma oranı düşük illerde mobil aşı ekipleri çalışmalarına hız verdi. Kırsal bölgelerde camilerden aşı çağrısı yaptı, kahvehane kahvehane dolaşan ekipler tereddüt yaşayan vatandaşları ikna ederek aşı yaptı. En düşük aşılama oranına sahip illerden olan Muş’ta köy köy dolaşarak aşı yapan sağlık ekipleri dün Tekyol köyünde idi. Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Resul Karakaya ve muhtar Yalçın Çaldır, camideki hoparlörle çağrıda bulundu. Türkçe ve Kürtçe anonslar yapan doktor ile muhtar, köylüleri aşı olmaya davet etti. Anonsu duyarak, köy konağına gelenlere aşıları yapıldı. 18 yaş üzeri nüfusunun yüzde 55’inden azının aşılandığı illerden Van’da ise Muradiye ilçesinde kahvehane, iş yeri ve caddeleri dolaşarak vatandaşları aşı konusunda bilgilendiren mobil sağlık ekipleri, ikna ettikleri kişilerin aşısını yaptı. Denizli’de faaliyet gösteren yaklaşık 30 motosiklet kulübü de dün Pamukkale ilçesinde düzenlenen açılışla “Denizli Motosiklet Sürücüleri ve Spor Kulübü Derneği” adı altında birleşirken, açılışa katılan yaklaşık 200 kişiden 50’si motosikletlerinin yanında aşı yaptırdı.-HABER MERKEZİ